Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért nem fogadnak el más...

Miért nem fogadnak el más iratokat Istentől ihletettnek a Biblián kívül a keresztyének?

Figyelt kérdés
2010. nov. 17. 17:37
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

A válasz nagyon egyszerű. Nem állnak meg azon a mérlegen, amit a kanonikusság feltételéül felállítottak.

Egy irat kanonikussága az alábbi ismérvek alapján vizsgálható meg:

1. Isten szava tekintélyével szól-e?

2. Prófétikus irat-e, Isten "szent embere", próféta írta-e?

3. Összhangban van-e a tartalma a többi kanonikus iratéval? (Az igazat mondja-e Istenről, az emberről stb.)

4. Az Isten Igéjére jellemző életátformáló erő megnyilatkozik-e általa?

5. Isten népe elfogadta-e? (Belefoglalták-e korábban a kánonba, olvasták-e és használták-e?)

Én úgy gondolom az ihletettség próbája nagyon fontos dolog!

Egyébként léteznek Istentől ihletett könyvek a Biblián kívül is, de azok nem tartalmazzák részét a kánonnak (a Szentírásnak). Elég elmenned egy keresztény könyvesboltba, és több ezer könyvet találhatsz, amit keresztények Istentől ihletettnek találnak, ha nem így lenne, nem árusítanák.

Az azonban tény, hogy Biblia csak egy van! ;-)

Üdv. Péter

2010. nov. 17. 18:31
 2/17 anonim ***** válasza:
65%

Péter tökéletesen elmondta előttem. Egyébként milyen iratokra gondolsz?

Freya

2010. nov. 17. 18:43
 3/17 anonim ***** válasza:
90%

Kedves előző válaszolók.

S mi van a modern irományokkal? azok is le lettek ellenőrizve? Istentől ihletettség nem azt jelenti, hogy kerek, összefüggő, értelmes, megingathatatlan, szavai körbeérve, teljes körű magyarázatot adva a létezésre, az ember létének okára, céljára, és Isten legpontosabb megfogalmazására, ami nyilván emberi mércével van?

Kedves kérdező.

Én úgy gondolom amiatt nem fogadnak el x iratokat(természetesen van olyan amit joggal), mert vagy nem találkoztak még ilyennel, ami megállná a helyét Péter leírása alapján, vagy szimplán és egyszerűen elfogultak, és ragaszkodóak, így megtagadnak minden mást vakon, ami esetleg ugyanúgy vissza tudja adni azt, amit a Biblia.

ez természetesen nem sértés a részemről, hanem egyszerű észrevétel, és a Bibliát ugyanúgy Istentől ihletettnek tartom. :)

üdv

25/F

LastOne.Left

2010. nov. 17. 19:30
 4/17 anonim ***** válasza:
52%
Ha elfogadnának más iratokat,akkor nem lenne értelme a vallásuknak, a Bibliát bevághatnák a poros sufniba.ez érthető is,az meg egy más kérdés,hogy miért jó ez nekik,hogy saját magukat korlátozzák tudásban,saját maguk,és az élet megismerésében.gondolom azért mert félnek az Isten haragjától,meg az ördögtől meg minden franckarikától...már bocsánat,hogy így fejezem ki magam.
2010. nov. 17. 21:30
 5/17 anonim ***** válasza:

Az előző válaszhoz: Én azt nem értem, hogy miért kell Istentől félni? Nehogy már egy hívő félelemben élje le az életét! Egy hívő szeretetben, szerelemben él!

Amúgy a Biblia szent! Egyik iratból sem árad ki ekkora erő, ha olvasod. Én már sok írást olvastam, de másnál nem tapasztalsz ilyet. Ha olvasod a Bibliát, akkor hallgatod Istent.

2010. nov. 18. 08:35
 6/17 anonim ***** válasza:

Félniük nem kellene,mert ha valóban ismernék Istent,akkor tudnák,hogy nem egy ítélkezős,haragvós fajta.

Én nem a Bibliát tartom mérvadónak,de aki szentnek tartja és Isten szavának,az tartsa annak.21:30

2010. nov. 18. 08:47
 7/17 anonim ***** válasza:

Senki nem fél Istentől, az "istenfélelem" kifejezés tiszteletet jelent. Az írásokat azért kellett mindig is megvizsgálni, mert rengeteg gnosztikus, meg egyéb filozófiát próbáltak becsempészni a kereszténységbe. Ezért készült el a kánon és lezárták a témát. Ettől még vannak ihletett iratok, filozófiai és teológiai is, ezeket meg lehet vizsgálni és el lehet fogadni vagy elvetni. De az ihletett irat és a kanonizált szentírás nem ugyanaz. Ennek semmi köze a szűklátókörűséghez, csak el kell kicsit gondolkozni azon, milyen eszméket próbáltak beintegrálni.

Freya

2010. nov. 18. 09:21
 8/17 A kérdező kommentje:

Sziasztok.

A kérdés azért lett kiírva, mert egy másik kérdésben elbeszélgettünk erről LastOne.Left-el, és a kérdés kiírója ezt szóvá tette. És meg is jött mindenki, akira vártam, Péter a rá jellemző korretkséggel, és LastOne.Left, aki más álláspontot képvisel.

Ami most a lényeg: ha a Biblia az Istentől ihletett könyvek gyűjteménye, akkor a más vallások szent iratai nem származhatnak Istentől! Miért? Mert olyan komoly tan-beli eltérések mutatkoznak közöttük, amelyeket lehetetlen összeegyeztetni. A Biblia Istene nem lehet ugyan az, mint allah. A Biblia tanítását, mi szerint egy életed van, nem tudod összegyeztetni a reinkarnáció tan-ával, stb. Akik azt mondják, minden vallás lényege ugyan az, vagy is a szeretet, azok, vagy nem ismerik az egyes vallások tan-tételeit, vagy csak a nekik tetsző tantételeket ollózzák ki az egyes vallásokból, és csinálnak egy nagy közös maszlagot, ami aztán nagy népszerűségnek örvend, mivel csak azt tartalmazza, ami az embereknek tetszik. Példa ként két nagy képviselőjét had hozzam e műfajnak: Popper Péter és Müller Péter.

Tehát: a Biblia olyan kritériumoknak is meg tud felelni, amit egyetlen más könyv sem tud.

2010. nov. 18. 10:51
 9/17 anonim ***** válasza:

Szia kérdező, nagyon érdekes amit írsz és egyfelől egyetértek veled. De akkor definiáljuk, mit érünk azon, hogy Istentől ihletett. Mert ugye Isten MAGA a szeretet, az egész világ teremtője, mindenütt jelen való. Tehát ha egy buddhista vagy egy hindu az erőszakmentességnek szenteli az életét, nem isteni igazságot cselekszik-e? A taoizmus és a zen békére igyekvő filozófiája önmagában nem a Békesség Istenének tetsző, általa ihletett emberi viselkedést kíván-e meg? Amikor a védák könyve kijelenti hogy egyetlen Isten van (ami Indiában, a több istenhit otthonában figyelemre méltó) nem isteni igazságot mond-e ki?

Szerintem is a Biblia az isteni kijelentés, de az, ami Istennek tetsző viselkedésre ösztönöz, az miért ne lehetne isteni ihletésű attól, hogy az alapfilozófia (pl. lélekvándorlás, politeizmus stb) nem az? Hiszen minden jó a Világosság Atyjától száll alá, nem igaz? Ettől még kritikus elmével kell olvasni, de szerintem érdemes ezen ilyen formában is elgondolkodni.

freya, aki amúgy keresztény.

2010. nov. 18. 11:19
 10/17 A kérdező kommentje:

"Én vagyok az út az igazság és az élet. Senki sem mehet az atyához, csak is én általam."

Kedves Freya!

Ezt egy amúgy keresztyénnek nem kell elmagyarázni. A Biblia sehol nem tanítja, hogy egy elkárhozó ember nem tehet jó dolgokat. Azt sem tanítja, hogy egy üdvösségre jutott ember nem vétkezhet. De az egyik üdvözűl, a másik elkárhozik.

2010. nov. 18. 11:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!