Szamit hogy milyen vallast valasztunk?
Én csak ennyit írok le neked a Bibliából, ha ezt követed, Istennek tetsző életet élsz, és ha már Biblia, benne van, hogy Isten nem személyválogató, tehát mindegy, mely közösségen belül élsz úgy, ami neki tetszik. A közösség, amiről beszéltek anno, valószínűleg azon embereket jelenti, akik úgy élnek, lehetnek egymástól nagyon távol akár.
Szóval az idézet, íme, eszerint próbálj élni, törekedni arra, hogy ezt megvalósítsd az életedben (megsúgom, lehet, hogy nem könnyű, de megvalósítható, és ha megvalósult az életedben, akkor nagyon jó érzés):
A szeretet himnusza.
Szóljak bár emberek vagy angyalok nyelvén,
Ha szeretet nincs bennem,
Csak zengő érc vagyok vagy pengő cimbalom.
Legyen bár prófétáló tehetségem,
Ismerjem bár az összes titkokat és minden tudományt,
Legyen akkora hitem, hogy hegyeket mozgassak,
Mit sem érek.
Osszam el bár egész vagyonom a szegényeknek
S vessem oda testem, hogy elégessenek,
Mit sem használ nekem.
A szeretet türelmes, a szeretet jóságos,
A szeretet nem féltékeny,
Nem kérkedik, nem gőgösködik,
Nem tapintatlan, nem keresi a magáét,
Haragra nem gerjed, a rosszat föl nem rója,
Nem örül a gonoszságnak,
De együtt örül az igazsággal.
Mindent eltűr, mindent elhisz,
Mindent remél, mindent elvisel.
A szeretet soha el nem múlik.
A prófétálás megszűnik,
A nyelvek elhallgatnak,
A tudomány elenyészik.
Tudásunk csak töredékes,
Töredékes a prófétálásunk is.
Mikor azonban eljön a beteljesedés,
Ami töredékes, véget ér.
Amikor még gyermek voltam, úgy beszéltem, mint a gyermek,
Úgy gondolkodtam, mint a gyermek, úgy itéltem, mint a gyermek.
De mikor férfivá nőttem, elhagytam a gyermek szokásait.
Ma még csak tükörben, homályosan látunk,
Akkor majd színről-színre.
Most csak töredékes a tudásom,
Akkor majd úgy ismerek,
Ahogy én is ismert vagyok.
Most megmarad a hit, remény, szeretet,
Ez a három,
De köztük a legnagyobb a szeretet.
A vallás egy szervezet, néha politikai célokra felhasználják, néha teljesen semleges és ártalmatlan. Csak arra jó, hogy az ugyanolyan dogmákban hívő embereket összegyűjtse.
Ha te hiszel a jóságos Istenben, akkor aszerint élj, ami a jó és a helyes. Fogadj el másokat, ne bántsd őket, próbálj nyitott lenni, és ehhez nem kell semmiféle vallás.
Nézd meg ezt, az első harmada témába vágó ide, talán segít:
Amúgy meg, a legjobbat akkor teszed - és ez kiviláglik Jézus Bibliai szavaiból is -, ha egyszerűen _emberi_, _emberséges_ életet élsz. Ha megértő vagy és figyelmes, segítesz magadon és másokon is, ha szorgosan munkálkodsz azon, hogy mindenkinek - így neked is jó és jobb legyen. Erre egyébként könnyen rájöhet bárki saját magától is, és az összes vallásnak ez az alapköve, így ha így cselekedsz, semmiképpen sem hibázhatsz.
"Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg kezeteket, ti bűnösök, és tegyétek tisztává szíveteket, ti határozatlanok. " Jakab 4:8
Az egyszeri emberségnél több követeltetik meg, közeledni Istenhez s tisztává tenni indítékaink központját,a szívünket, változni viselkedésünkben... Például. Szóval nem mindegy milyen vallást gyakorlunk.
"Az egyszeri emberségnél több követeltetik meg, közeledni Istenhez s tisztává tenni indítékaink központját,a szívünket, változni viselkedésünkben... Például. Szóval nem mindegy milyen vallást gyakorlunk."
Bocsáss meg, kérlek, de ebben nincs igazságod.
Mégpedig azért nem, mert még a Bibliáról is eltérően gondolkodik minden keresztény felekezet, plusz még azokon belül szinte minden hívőnek is megvan a maga különvéleménye, és akkor nem is szóltam még a zsidókról, a muzulmánokról, stb.
Mindnek megvan a maga elképzelése arról, hogyan a leghelyesebb közeledni Istenhez, és mind meg van győződve róla, hogy az a helyes.
Ennek következtében annyi vérontás volt már a történelem során, hogy összeszámolni is nehéz - és sajnos sokszor még ma is ez megy, csak legfeljebb kissé kifinomultabban... holott az alapok ugyanazok.
És a legalapvetőbb tanítás ugyebár a szeretet, minden más csak ezután következik - és mégis, túlságosan is sok hívő ember feledkezik meg erről a legalapvetőbb parancsolatról pillanatok alatt, amint más, csekélyebb jelentőségű ügyekben valaki kitartóan képvisel egy, az övétől eltérő álláspontot.
Holott, ha belegondolsz, nem épp akkor közelítesz a legjobban Istenhez, ha _egész életedben, folyamatosan és töretlenül, szóban, tettben és gondolatban egyaránt kifejezed parttalan csodálatod és elismerésed a műve iránt_? Vagyis, ha szereted a többieket, és szereted önmagad, ha szereted a környezetet? Ha úgy is élsz, mindenki mással együtt, hogy az mindenkinek a legjobb legyen, ide értve a természetet is? Mi egy ilyen élet, ha nem az Isten műve iránti csodálat és megbecsülés felsőfoka? Nem kerülsz-e közelebb így Istenhez, mint akár több évtizednyi imádkozással? (Avagy, ahogy pl. Mohamed is mondta, aki az anyja lábát megmossa, jobbat cselekszik, mintha éveken át imádkozna... és Krisztusnak is megvoltak a maga mondásai arról, hogy a cselekedet mennyivel fontosabb, mint az ima)
Ezért mondom én azt, hogy az emberség a minden - és elég csak körülnézni a világban, hogy lássuk, mennyire nem egy "egyszeri" dolog ez, mint mondod... hiszen ha az lenne, már mindenki ilyen lenne - és akkor az lenne maga a földi Mennyország.
" Isten nem személyválogató, tehát mindegy,..."
Nem, nem mindegy, miért is lenne mindegy?
Valóban, a Biblia írja, hogy Isten nem személyválogató, de mivel kapcsolatban? A származás, a nemzetiség (nincsen se zsidó, se görög), tehát a külsőségek szempontjából nem személyválogató, mint ahogy Jézus sem volt az, és ezért nekünk sem szabad annak lenni!
De a belső, a világnézetünk már nem volt mindegy Jézusnak sem! Nem igaz, hogy Jézus nem adott meg határozott koordinátákat, olyan egyértelmű vallásos irányelveket, amelyek azonosítatni is képesek az ő követőit.
Erről itt senki sem akar beszélni, mert kényelmetlen téma, de jó volna elovasni az evangéliumokat és az Újszövetséget, mert meglepő dolgokat tanított nekünk Jézus Krisztus.
Tehát miről is lehet felismerni az Ő követőit, mint csoportot?!
Kedves Kérdező!
Honnan veszed, hogy csak egy isten van???
És honnan veszed, hogy a Biblia elfogadása vezet hozzá?
A kérdésed úgy szólt, hogy melyik vallást!
Nem csak a keresztény vallás van a világban, te mégis arra hegyezed ki a dolgot.
Nem véletlenül provokálni akarsz itt???
Mert ha már eldöntötted, hogy a Bibliát választod, akkor minek a kérdés? Pláne így! :S
Lehetsz esetleg darwinista (bár nem vallás), hiszen a szeretet és az együttműködés, egészen az altruizmusig evolúciós eredetű, az etológia is ismeri. Hogy megtaláld, mi az, ami számodra a megfelelő, javaslom, hogy az alábbi témakörökben mélyedj el és olvass ezen a téren legalább 1-2 ismeretterjesztő (netán szak) könyvet:
- Világvallások általában (pl. [link]
- filozófia
- Biblia, Korán, stb.
- pszichológia, szociológia
- történelem
- közgazdaságtan
- biológia (evolúcióbiológia, molekuláris biológia, stb.)
- fizika, kozmológia
- matematika (igen, bizony, a matek. valószínűségszámítás, statisztika. mennyire elcsodálkoznának egyesek, hogy mi mindent lehet matematikával leírni úgy, hogy még működik is.)
... na meg mindent, ami ezen kívül van.
Ez nem megy máshogy. Hogy minél teljesebb képet kapj, annál többmindent kell elsajátítanod. Aztán a folyamat eredményeképpen előbb-utóbb kikristályosodik az, hogy számodra milyen világra való rátekintés fekszik jobban.
"Az egyszeri emberségnél több követeltetik meg, közeledni Istenhez s tisztává tenni indítékaink központját,a szívünket, változni viselkedésünkben... Például. Szóval nem mindegy milyen vallást gyakorlunk."
- Mégiscsak igaz: "Közeledjetek az Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg kezeteket, ti bűnösök, és tegyétek tisztává szíveteket, ti határozatlanok." Jakab 4:8
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!