Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent a buddhizmusban az...

Mit jelent a buddhizmusban az eredmény?

Figyelt kérdés
Több kérdésnél is olvastam a gyakorlóval kapcsolatban az eredmény szót. Mi számít eredménynek a buddhizmusban, ha egyszer a helyes felismeréssel és a helyes elhatározással indul az út? Lehet-e egyáltalán eredményekről beszélni, ha az út egyénenként változó? Megállapíthat-e bárki bármit, ha még nem is ért az út végére, azaz közel se biztos, hogy a jó úton jár?

jan. 26. 08:00
 1/9 anonim ***** válasza:
5%
csáó, Krisztus az egyetlen út. Ébresztrő
jan. 26. 08:44
 2/9 A kérdező kommentje:
#1 Kedves "válaszoló"! Ha nem tudsz a kérdésre válaszolni, akkor ne írj semmit se válaszként !!!
jan. 26. 08:49
 3/9 Kólauborkával ***** válasza:
Szerintem nem létezik alapvetően rossz út, egyszerűen a tapasztalás a lényeg. Az erkölcs amúgy is az aktuális kor velejárója, tehát ha azt elveszem, akkor marad a tapasztalás.
jan. 26. 09:13
 4/9 anonim ***** válasza:

"Mit jelent a buddhizmusban az eredmény?" Megvalósult vagy elért cél a buddhizmusban. A korábbi állapot megváltoztatásával elért kívánatos helyzet, új állapot, vagy létrehozott termék/dolog, amit tervszerű módon munkával, bátorsággal, hozzáértéssel, kitartással, haladással valósítottak meg.

"Mi számít eredménynek a buddhizmusban, ha egyszer a helyes felismeréssel és a helyes elhatározással indul az út?" Minden és bármi eredmény, amit menet közben elérsz.

"Lehet-e egyáltalán eredményekről beszélni, ha az út egyénenként változó?" Lásd: egyéni eredmények.

"Megállapíthat-e bárki bármit, ha még nem is ért az út végére, azaz közel se biztos, hogy a jó úton jár?" Igen, bárki bármit bármikor megállapíthat, bár a megállapítás nem lesz feltétlenül igaz.

jan. 26. 09:29
 5/9 anonim ***** válasza:
Túlgondolod :)
jan. 26. 14:53
 6/9 A kérdező kommentje:

Buddhista tanítótól is hallottam, hogy nem lehet pontosan megállapítani egy mester szintjét, ezért az mutatja a szintjét, hogy a tanítványai milyen eredményeket érnek el.

Nincs itt valami ellentmondás? Ha a mester szintje nem állapítható meg, akkor hogy lehet a tanítványok eredményeit megállapítani? Ezért kérdeztem rá, hogy mi minősíthető eredménynek.

Ha a 4-es hozzászóló szerinti "Minden és bármi eredmény, amit menet közben elérsz." igaz, akkor mit lehet egyáltalán elérni?

Valahol azt olvastam, hogy az én nem létezik. Akkor ki éri el a dolgokat?

Ha csak a tapasztalás a lényeg, akkor lehet egyáltalán haladásról vagy eredményekről beszélni?

jan. 26. 18:35
 7/9 anonim ***** válasza:

Attól függ mi a szint. Lehet tudni, hogy valaki épp milyen elmélyedésben van. Ha ez a szint… de attól, hogy valaki ugrálni tud a dhjánák között még nem biztos, hogy jó tanító lesz. Sőt az sem, hogy a bölcsessége mennyire mély. Szóval akkor mi a szint?

Az ént inkább értelmezd úgy hogy “nem úgy van ahogyan azt gondolnánk”. A félreértés az én mögött meghúzódó tudattal kapcsolatban van.

Gyakorolj. A gyakorlat a nemes nyolcrétű ösvény.

jan. 27. 06:55
 8/9 anonim ***** válasza:
Sőt azt sem határozza meg*
jan. 27. 06:56
 9/9 anonim ***** válasza:
Az az eredmény ha minél inkább félre tudjuk tenni az ént /az egót. Nincs út hanem önmeghaladás van.
jan. 27. 07:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!