Ez a fajta öngyilkosság is bűn?
Nézzük a következő helyzetet.
Valahogy (legvalószínűbb egy háborús helyzet, de a kérdés szempontjából érdektelen) egy kibiztosított kézigránát esik egy csapat ember közé, köztük ott vagy te is. Egyedül te veszed észre és úgy döntesz, hogy ahelyett, hogy félreugranál inkább ráveted magad és a testeddel fojtod le a robbanás erejét(ez a módszer bizonyítottan nagy valószínűséggel megmentené a körülötted állók életét).
Kérdés: Mivel tudatosan választottad a halált a pokolra jutsz-e?
Akkor egy kicsit másként:
Egy elhagyatott helyen vagyok. valahogy megfertőződöm egy vírussal és pár perc múlva halálosan fertőző leszek levegő által, de én magam immunis leszek és ezeknek tudatában is vagyok. Ha megölöm magam (annak ellenére, hogy az én életem nincs veszélyben), hogy az emberiséget megmentsem akkor pokolra jutok?
Kérdező, olvasd el Kolbe atya életét. Általában ilyen helyzetekben nincs annyi idő gondolkodni, mint ahogy a filmekben mutatják, és az embereknek nem is biztos, hogy van lelkiereje végiggondolni az összes lehetőséget, ösztönből cselekszik, illetve úgy, ahogy a lelkiismerete szerint helyes. Azért tudom ezt ennyire biztosan, mert én voltam már szorult helyzetben, igaz, nem ez, de ott is egy élet múlt a pillanatnyi döntésen, és csak utólag derült ki, mennyi időnk volt meghozni a jó döntést.
Kolbe atya nagyon jó példája ennek, azért is javaslom, hogy nézz utána, senki nem tekinti bűnnek, amit tett, és hiszem, hogy Isten sem, mert amit akkor vele és társaival tettek mások (a szándékos kínzás), az nagyobb bűn azoknak, mint az ő önfeláldozó viselkedése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!