Miért nincsen szó az Újszövetségben Máriának Jézus születését megelőző életéről?
Azért nincs szó róla, amiért a többi, a Bibliában említett személy életéről sem írnak életrajzszerű leírásokat az evangéliumokban. (pl. említeném a 12 apostolt, akik nagyobb részéről még kevesebb életrajzi adatot közölnek az evangélisták) Ugyanis az írások, és ezen belül az evangéliumok célja nem ez volt, nem történelmi vagy önéletrajzi leírásoknak készültek, hanem a hit igazságának beteljesedéseit (Krisztus evangéliuma) hivatottak feljegyezni, hogy az úrban való hitüket megerősítsék, és csak említik az azt övező eseményeket, hogy azok érthetőek legyenek. A tömörséghez az is hozzájárult, hogy valójában inkább csak emlékeztető írások voltak, továbbá a papír és az újra másolás drága dolog volt az ókorban. (sőt a könyvnyomtatás előtt is még ugyanez volt a helyzet)
Lukács bevezetője pl. híven tükrözi ezt:
Lukács 1:1-4 Mivelhogy sokan hozzáfogtak, hogy összeállítsanak egy elbeszélést a közöttünk történt események beteljesedéséről, amint a kezdettől való szemtanúk és a beszéd (ige, szó) segédjei átadták nekünk, jónak látszott nekem is, aki elejétől fogva alaposan utánajártam mindennek, sorrendben megírni neked, legkiválóbb Teofil (Istenszerető), hogy fölfogd a beszédeknek (ige) szilárdságát, amiről tudomást szereztél (taníttattál).
János is említi, hogy miért írattak meg az általa írattak:
Ján. 20:31. Ezek pedig azért irattak meg, hogy higyjétek, hogy Jézus a Krisztus, az Istennek Fia, és hogy ezt hívén, életetek legyen az ő nevében.
Ezek szerint, hogy higgyünk az említettekben, bőségesen elegendő Máriáról annyi adat, ami fel lett jegyezve, tehát a célját az megírottak betöltik.
"Azért nincs szó róla, amiért a többi, a Bibliában említett személy életéről sem írnak életrajzszerű leírásokat az evangéliumokban. (pl. említeném a 12 apostolt, akik nagyobb részéről még kevesebb életrajzi adatot közölnek az evangélisták) Ugyanis az írások, és ezen belül az evangéliumok célja nem ez volt, nem történelmi vagy önéletrajzi leírásoknak készültek,"
Azért a keresztény Megváltó édesanyjának, a "Mennyek Királynőjének" ( [link] ), "Isten anyjának" ( [link] ) életét nem lett volna hátrány legalább egy fejezetben összefoglalni a kanonizált Újszövetségben is. Viszont szerencsére ezt megtette a Jakab-féle ősevangélium ( [link] ).
Válasz a 13. bejegyzésre:
Szerinted mikor zárult le az újszövetségi könyveket kanonizálása?
Helyesbítés :
Szerinted mikor zárult le az újszövetségi könyvek kanonizálása?
"Tehát én az első generációs egyházat által használt írásokat tartom elfogadhatónak és hasznosnak."
Mi a véleményed a Jakab-féle ősevangéliumról?
Válasz a 18. bejegyzésre:
Én alaposan tanulmányoztam a Jakab-féle ősevangéliumot és éppen ezért hiányolom az Újszövetségből, mivelhogy egy Jézus életét kutató számára szerintem nélkülözhetetlen. A nyugati keresztény vezetés nem fogadta el, ellenben a keletiek lefordították maguknak (lásd: [link] ).
Az eredetiségét tekintve számomra maximálisan autentikusnak tűnik. Elég csak arra gondolni, hogy pl. Lukács ugyancsak beszámolt Jézus fogamzásáról, sőt még részleteibe is belement annak ellenére, hogy Pállal egyetemben egyáltalán nem ismerték személyesen Jézust és feltételezhetően Máriát sem. Pál (Saul) sokáig Jézus követőinek legádázabb üldözője volt a Szanhedrin megbízásából.
Lukácsot a rabbinak tanul Pál térítette meg a Pál-féle kereszténység számára, évekkel Jézus kereszthalálát követően. Pál több helyen a "pogányok apostolának" titulálja magát (Rómaiakhoz írt levél 1,4-5; 11,13; 15,15-16; 16,26; Galatákhoz írt levél 2,2; 2,8; Efezusiakhoz írt levél 3,1; 3,6; 3,8; Thesszalonikaiakhoz írt levél 2,15-16; Timoteushoz írt második levél 1,11; 4,17), nyomatékosan kihangsúlyozva azt, hogy ő igazat mond és nem hazudik (A Timoteushoz írt első levél 2,7). Az mindig obskúrus, ha valaki meggyanúsítás nélkül igyekszik bizonygatni fedhetetlenségét és tisztességét, ami a jóhiszemű emberekben joggal kelthet gyanakvást és kétkedést... Pál egyszerűen megátkozza azokat, akik mást hirdetnek mint ő (Galatákhoz írt levél 1,6-9). Érthetetlen, hogy a keresztény hagyomány a saját apostolnak tartja személyét annak ellenére, hogy nem ismerte Jézust és a "megtérését" illetően pedig jogosan merülhetnek fel aggályok... Az Újszövetség 27 könyve közül 16 Lukács és Pál nevéhez fűződik. Miképpen lehetséges az, hogy Péter, akire úgymond az egyházát építette Jézus (Máté 16,18), minimális tanítással van jelen az Újszövetségben? Péternek a két levele 8 fejezetet tartalmaz, ezzel szemben Pálnak a 14 levele 100 fejezetet. Hogy erről mi lett volna a véleménye a kereszthalált halt Jézusnak, azt csak találgatni lehet...
Lukács volt az "Apostolok cselekedetei" megalkotója is. Ezt az alábbi mondattal kezdi:
"Az első könyvet arról írtam, Teofiloszom, amit Jézus tett és tanított kezdettől fogva egészen addig a napig, amelyen felvitetett, miután a Szentlélek által megbízást adott az apostoloknak, akiket kiválasztott." (Apostolok cselekedetei 1,1-2)
Mivelhogy soha nem találkozott Jézussal, honnan tudhatta, hogy Jézus "kezdettől fogva egészen addig a napig" mit tett és tanított? Esetleg Páltól informálódott, aki szintén soha nem került személyesen kapcsolatba Jézussal, ámde Jézus követőinek legádázabb üldözője volt?
Szóval számomra a Jakab-féle apokrif ősevangélium teljes mértékben hiteles.
"Én alaposan tanulmányoztam a Jakab-féle ősevangéliumot és éppen ezért hiányolom az Újszövetségből"
Ne hiányold, nálad sokkal okosabb, értelmesebb, bölcsebb emberek is tanulmányozták és megállapították, hogy nincs valóságalapja, a korai írásoknak több helyen ellent mond, ezért apokrifnek nyilvánították és nem vették be a 27 könyv közé. Ahogy még sok más írást sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!