Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mózes előtt is tilos volt a...

Tamás321 kérdése:

Mózes előtt is tilos volt a hébereknek tisztátalan állatot enni?

Figyelt kérdés
Ezt azért kérdezem, mert sokan hivatkoznak arra, hogy nem vagyunk törvény alatt, hanem kegyelem alatt, és ránk nem vonatkoznak ezek az előírások. De ha Mózes előtt, a törvényadás előtt is meg kellett különböztetni tisztát tisztátalantól, akkor ez azt jelenti, hogy aki betartja ezt, az nem a törvény cselekedeteiből akar megigazulni, hiszen Mózes törvénye előtt is volt már ez. Így a Mózes előtti ősatyák megehették volna például a disznót? Szerintem kizárt. De ezt a kérdést szeretném tisztába tenni.

dec. 28. 12:15
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező

Noé idejében, még nem ehették meg az emberek az állatokat. Ennek ellenére Isten meghatározta, hogy mi a tisztátalan állat és mi nem. DE ez nem az evés miatt volt osztályozva így, hanem azért, hogy melyik állatot mutathatják be áldozatként Istennek, és melyekből nem.

Később engedélyt kaptak, hogy bármilyen állatot megehetnek:

(1Mózes 9:3) 3 Minden állat, amely él és mozog, legyen nektek eledelül. Ugyanúgy, ahogy a zöld növényt nektek adtam, ezeket is mind nektek adom.

Tehát megehették az állatokat.

Később a törvény, melyet Isten az izraelitáknak adott, újfajta megkülönböztetést vezetett be, amikor bizonyos állatokat tisztának és fogyaszthatónak, míg másokat tisztátalannak minősített, és megtiltotta a fogyasztásukat.

Akik a törvényszövetség kötelékébe tartoztak, azoknak nem volt szabad megenniük olyan állatokat, amelyek nem feleltek meg e két feltétel valamelyikének, vagy egyiknek sem. Egyebek között tilos volt elfogyasztani a szirtiborz, a mezei nyúl, a disznó és a teve húsát. A tilalom azokra az állatokra is kiterjedt, amelyek ’a mancsukon járnak’, így kétségtelenül az oroszlán, a medve, a farkas és a hozzájuk hasonló állatok is beletartoztak

DE ez kizárólag az Izraelitákra vonatkozott, mint választott népre.

Amikor Krisztus Jézus áldozati halálával a Törvény hatályát vesztette, a tilalmak el lettek törölve, és újra minden emberre ugyanaz az általános rendelkezés vonatkozott, melyet Noé kapott a vízözön után

Az istenfélő emberek úgy tekintenek az állatokra, mint amelyeket Isten más dolgokkal együtt bőkezűen nekik ajándékozott, hogy jobbá tegye az életüket. Az állatok az ember szolgálatában terheket visznek, élelemmel és ruházattal látják el, lebontják a hulladékot, és segítenek neki a szántás és az aratás létfontosságú munkájában. Változatos testfelépítésük és színük szemet gyönyörködtető; szokásaik és ösztöneik a mai napig rengeteg kutatnivalót adnak mint Isten teremtésművének csodái.

dec. 28. 12:47
 2/22 A kérdező kommentje:
Noé volt a tizedik leszármazott Ádámtól fogva, Ábrahám a huszadik. Ha tényleg nem ehettek állatot Noéig, akkor mi van a Noétól Ábrahámig terjedő időszakkal? Abban lehetett disznót enni? El lehet képzelni, hogy Ábrahám disznót evett, vagy Izsák, vagy Jákób?
dec. 28. 12:55
 3/22 anonim ***** válasza:
Ha a tiszta és tisztátalan állatok megkülönböztetését Isten Mózes által rendelte el, akkor természetesen előtte ilyen nem létezett és ehettek. Az Újszövetség egyébként a keresztények esetén ezt a megkülönböztetést el is törli, kizárólag a zsidókra vonatkozó tilalom volt.
dec. 28. 13:52
 4/22 A kérdező kommentje:
Ha olyan természetes volt, hogy Mózes előtt ehettek disznót, akkor miért volt mindegyik juhtartó, és nem disznótartó? Annak pedig mi értelme van, hogy csak a zsidóknak volt elrendelve, és a pogányokra nem vonatkozott, holott egy néppé lettek a zsidókkal? Egy szent néppé lett a két nemzetség. Nem fajilag, hanem a szentségben a Szent Lélek által. Egy Lélek által egy testté kereszteltettek meg. "Mert hiszen egy Lélek által mi mindnyájan egy testté kereszteltettünk meg, akár zsidók, akár görögök, akár szolgák, akár szabadok; és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg." Ez a Lélek szent volt, amibe mind a két nemzetség, a zsidók és a pogányok egybe lettek fogatva, szerkesztve. "Mert én, az Úr, vagyok a ti Istenetek; szenteljétek meg azért magatokat, és szentek legyetek, mert én szent vagyok, és meg ne tisztátalanítsátok magatokat semmiféle állat által, a mely csúszik-mászik a földön." "És szent emberek legyetek én előttem; a mezőn széttépett húst meg ne egyétek; az ebnek vessétek azt."
dec. 28. 17:54
 5/22 anonim ***** válasza:

"akkor miért volt mindegyik juhtartó, és nem disznótartó?"

Nem tudom, hogy ezt a hülyeséget honnan szedted, miért ne lettek volna sertés tartók is? Hol írja a Biblia, hogy kizárólag juhokat tartottak mindig is?

dec. 28. 18:23
 6/22 tgt ***** válasza:
A tisztasági törvények részei voltak annak a szövetségnek, melyet Isten a zsidókkal kötött. Tehat ez csak rájuk vonatkozik. Azokra akik beleszülettek és azokra is, akik később betértek.
dec. 28. 18:31
 7/22 A kérdező kommentje:
"A tisztasági törvények részei voltak annak a szövetségnek, melyet Isten a zsidókkal kötött." De akkor már a zsidókra sem vonatkozik nem? Mert újszövetség van. De akkor Péter miért mondta a látomásnál, hogy: "semmiképen sem, Uram; mert soha semmi közönséges vagy tisztátalan nem ment be az én számba"? Péter egész ezideig nem értesült arról, hogy újszövetség van, és már szabad tisztátalant enni? Ez hogy lehet, hiszen Jézussal járt.
dec. 28. 20:44
 8/22 tgt ***** válasza:
A zsidókra vonatkozik, mivel a szövetség érvényben van.
dec. 28. 21:44
 9/22 anonim ***** válasza:

7

Kedves Kérdező

Nem szabad elfelejteni, hogy a Törvény eltörlése nagy változásokat hozott Krisztus követőinek az életében, és emiatt érthető módon eltartott egy ideig, míg minden ezzel járó részletet megértettek.

Időbe tellett, míg hozzászoktak a változáshoz.

Egyébként sem egyszerű egy berögződésen, egy megszokott mozdulaton, szokáson változtatni.

Az első keresztényekről sem véletlen olvassuk, hogy voltak bizony hiányosságuk, amin időbe tellett, hogy változtassanak.

Nem véletlen történt, hogy voltak akik még ragaszkodtak pl a körülmetélkedéshez, meg néhány szokáshoz, ami sok sok időszakon keresztül az életük része volt.

Ezért történt, hogy Péter esetében is, időbe tellett míg megértette ezt a változást.

dec. 28. 22:25
 10/22 A kérdező kommentje:
Azt megértem, hogy időbe telt, míg átálltak sokan az ószövetségről az újszövetségre. Volt, akit Pál csak a zsidók miatt metélt körül, mert egyik szülője zsidó volt, másik görög. Más útitársát pedig nem volt hajlandó körülmetélni, mivel az pogányok közül tért meg. Viszont mivel magyarázzuk az Ézsaiás 66,17-et? "Akik magokat megszentelik és mossák a bálvány kertekért, egy pap megett, a középen; a kik disznóhúst esznek és férget és egeret, együtt pusztulnak el mind, mondja az Úr." Ez már újszövetség idejére mutat előre, az ítélet napjára. Ehetünk-e patkányt, és szentségben részesülhetünk amellett? Vagy dögöt ehetünk-e, és szentek leszünk? A disznó épp olyan utálatos, mint a patkány. A legrosszabb jellemvonásokat mutatja be a disznóval a Biblia. Sem az anatómiájuk, sem a biológiai felépítésük nem változott a tisztátalan állatoknak az újszövetségben. Ugyanolyan undokságok maradtak az újszövetségben is, mint a törvény idején étel gyanánt, és mint a törvényadás előtt. Nem lehettek disznóhús evő próféták sosem, mert nem lehet senki sem szent, miközben tisztátalant visz magába. Tehát egyértelműen írja a Biblia, hogy a disznóhúst evők elpusztulnak az ítéletkor, az Ézsaiás 66-ban.
dec. 29. 01:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!