Eltávolodtam istentől?
Mi van? Ha ateista vagy, akkor nem is hiszel benne. Hogyan tudsz eltávolodni valamitől, ami nem létezik?
Egy rakás istenképben nem hiszel: melyik hiányzik?
Kedves kérdező! A testünket és érzéseinket Isten teremtette, de ugyanúgy, ahogyan a testünket is lehet "nem rendeltetésszerűen" használni, vagy arra használni amire nem való, hasonlóképpen az érzéseinket is lehet arra használni, amire nem valók, amire nem teremtette őket Isten, és ha arra használjuk őket, kárt okozunk magunknak.
Itt most nem tudok mindent leírni, hogy mire valók és mire nem valók az érzéseink, de a kérdéseddel kapcsolatban egy dolgot megemlítek, mégpedig azt, hogy az érzéseink nem arra valók, hogy azok alapján megállapítsuk, mi az igazság. Például az a gondolkodás, hogy ha valami jó érzés számunkra, akkor csak jó lehet, ez is téves. Gondolj péládul arra, hogy bizonyos élvezetek pl. a kábítószer élvezet milyen jó érzés, mégsem jó, nagyon káros. Azt, hogy kinek milyen a kapcsolata Istennel vagy van-e kapcsolata Istennel, szintén nem tudjuk eldönteni az érzéseink alapján.
Jézus a következőt mondta: "A Te Igéd igazság." Amit magyarul az "Igéd" szónak szoktak fordítani, az eredeti görög szövegben "szó". Tehát Jézus azt mondta, hogy Isten szava az igazság. Jézus a következőt mondta magáról: "Én önmagamtól nem tehetek semmit: ahogyan tőle hallom, úgy ítélek; és az én ítéletem igazságos, mert nem a magam akaratát keresem, hanem annak az akaratát, aki elküldött engem." (Jn 5:30) Ezen kívül a tanítványainak ezt mondta arról, amit Ő, Jézus Istentől hallott: "Most már tudják, hogy mindaz, amit nekem adtál, tőled van; mert azokat a beszédeket, amelyeket nekem adtál, átadtam nekik, ők pedig befogadták azokat," (Jn 17:7-8a) Aztán még ezt mondta Jézus a tanítványainak: "A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya, ő tanít majd meg titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit én mondtam nektek." (Jn 14:26)
Szóval eddig itt tartunk: Isten szava az igazság. Jézus hallotta Isten szavát. Átadta azokat a tanítványainak, akik befogadták. A Szentlélek később, amikor a tanítványai beszéltek másokhoz, előhozta belőlük, amit befogadtak. Node manapság akkor hogyan tudható meg az igazság? Hát úgy, hogy mind Jézus tanatása és szavai, mind az ő tanítványainak a szavai (amik ugyanúgy Jézus szavai, amit a Szentlélek eszükbe juttatott), le vannak írva a Bibliában.
Oké, most itt tartunk. De mit mond a Biblia arról, hogy ki van eltávolodva Istentől? Igazából a Biblia Isten és ember között két alapvető állapotot ismer: elválasztva Istentől (szellemi halál állapota), vagy nem elválasztva Istentől (szellemi élet állapota). A Biblia szerint a bűn nem csupán egy kis hiba, vagy egy erkölcsi botlás, ami elnézhető, hanem a Teremtőtől való totális elszakítottságot okozó lázadás, ami minket Isten pusztító haragjának a tárgyává tesz, és alkalmatlanná tesz az örök életre, valamint a végső, teljes megsemmisülésünk csak idő kérdése. És a Biblia szerint a szent és tökéletes Istentől egyetlen bűn is elválaszt, egyetlen bűn is halálos lelkileg/szellemileg. De nem csak elválaszt tőle, hanem az Istentől elválasztott emberekben önmagukban nincs semmi, ami ezt az elválasztottságot meg tudná szüntetni. Jó cselekedetekkel nem lehet semmissé tenni egyetlen bűnt sem. Azzal, hogy sosem követek el több bűnt, nem lehet semmissé tenni a múltban elkövetett bűnöket. Meggyónjuk a bűnt? Ez sem működik a Biblia szerint. A Biblia szerint, amiről ne felejtsük el, hogy Isten szavait, az igazságot tartalmazza, ugyanis bűnt (akárcsak egy bűnt is) csak egy egy teljesen bűntelen, szent, tökéletes és önkéntes áldozat vérének kiontása általi halálával lehet eltörölni. Ekkor ugyanis annak a tökéletes és bűntelen áldozatnak a kioltott életét magkapja az, aki a bűnei maitt halott volt. Úgy is lehet, mondani, hogy egy csere történik: a bűntelen áldozat, aki lelkileg/szellemileg élő, meghal, a bűnös, aki lelkileg/szellmeileg halot volt, életre kel, újjászületik a halálból.
És éppen ez az oka annak, ami a kereszténység üzenete, hogy csakis Jézuson keresztül lehet a bűneink miatt az Istentől elválaszott állapotunkat megszüntetni (bármennyi bűnünk van). Isten elküldte a Fiát, hogy ő visszadja nekünk, amit mi magunk elvesztettünk, a kapcsolatunkat a Teremtőnkkel és az élet forrásával. A Biblia azt is leírja, hogy ez az újjászületés hogyan történhet meg, de ezt most nem szeretném kifejteni. Isten pokoli árat fizetett azért, hogy velünk újra kapcsolatba kerülhessen, az egytelen, szeretett Fiától, az egyetlen személytől, akivel kapcsolata volt (hiszten velünk, emberekkel a bűneink miatt nem lehetett), el kellett szakadnia a mennyben, leküldni a földre, és rábízni egy olyan küldetést, hogy kínhalált haljon értünk, emberekért, akik a bűneinnk miatt Isten ellen lázadó, vele ellenséges lények vagyunk. Isten kínhalált halt az ellenségeiért, hogy ezzel hátha meg tudja értetni velünk, hogy ő a barátunk, nem az ellenségünk, és amit parancsol nekünk, az értünk van, nem ellenünk.
A lényeg az a kérdésdre térve, hogy miután valaki újjászületett, akkor már beszélhetünk arról, hogy távolabb vagy közelebb van Istenhez, vagy eltávolodott tőle, vagy közeledik felé. Amíg ez nem történik meg, addig csak teljes elválasztottságról beszélhetünk. És mivel az újjászületésnek a hit az egyik fő feltétele (további feltételei a megtérés és a megkeresztelkedés), aki nem hisz Jézusban, mint az egyetlen útban az Atyához, az az ember még nem születhetett újjá, még el van választva Istentől, függetlenül attól, hogy az érzései alapján milyen közel vagy távol érzi magától Istent (mert mint ahogyan mondtam az igazság a Bibliában van, nem az érzéseinkben).
Természetesen a keresztények egyik feladata, hogy megismertessék az elveszett, Istentől elválasztott emberekkel az igazságot arról is, hogy Isten terve szerint hogyan lehet üdvözülni. Ezt próbáljuk mi is abban az egyházban, aminek tagja vagyok, a Biblia közös tanulmányozása segítségével, amit bárkivel szívesen tanulmányozunk.
üdv, a javuló Stefán
Lehet, hogy eltávolodtál Istentől, de Isten el nem távolodott tőled.
Az például beszédes, hogy ateistának vallod magad.
Úgy gondolom, hogy aki Istent keresi, az meg is találja. Én sem járok templomba, de rendszeresen, időről időre olvasok a Bibliából. Az Evangélium, Jézus beszéde, tanítása az, ami közelebb visz engem Istenhez, főleg, ha lehetőségem van tettekre is váltani a tanítást.
Nézd azt meg, hogy eltávolodásodban mennyire közelitett hozzád a bűn. Paraznaság, mások megsértése, szenvedélyek, mely láncra vert, megannyi apró jel, hogy közeledsz a másik csapathoz. Utána vizsgáld felül mennyire közeledtél a bűn határához, kapujához. Az irigységhez, kapzsisághoz, fösvénységhez, féltékenységhet de leginkább azt mennyire lettél érzéketlen embertársadhoz, mennyire vagy képes örömet adni és mivel vádol környezeted.
A bűnre való hajlam kötêllel a kezében közelit hozzád, megpróbál szenvedélyeket kialakítani benned, és végleg lekötözni szenvedélyeidhez. Ezáltal pazarlod életed. Megpróbál fogyasztová tenni, nem alkotóvá. Azt a részedet köti le, amelynek Isten imádatának kellene lennie.
Ezek a jelek Isten eltávolodását mutatják. A közlekedésben a feltétlen szeretet bontakozik ki, az alkotókedv, a bizalom, remény, belső békesség, szeretet, segítőkészség
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!