Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Elveszíthető a kegyelem?

Elveszíthető a kegyelem?

Figyelt kérdés
Nagyon próbálkozom Istennek tetsző életet élni, de van egy területem, ahol folyton elesek. Minden egyes alkalommal úgy érzem, hogy Isten csak kevésbé szeret, és hogy egyre közelebb kerülök ahhoz, hogy soha többé rám se nézzen, vagy hogy “meggondolja” magát, és azt mondja, hogy nem bocsát meg nekem… Ez mennyire “valós”? Nem igazán van ezt kivel megbeszélnem…

nov. 23. 21:21
1 2 3
 11/22 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Eretnekség, mégpedig a legalja.

nov. 28. 16:04
 12/22 anonim ***** válasza:
17%

Írásod jelentése csupán annyi, hogy az ő hitbéli véleménye nem egyezik a tiéddel.

Ez önmagában nem mond semmit, ha a sajátodat nem definiállod. Azt is kétlem, hogy van alapod a saját hited a másik hite felé helyezni.

Sőt, ebben biztos vagyok. Mert utunk Isten felé és hitünk, eltérő életeinkből kifolyólag, nem lehet azonos. Ugyanezért a pélóméregetés is értelmetlen e téren

nov. 28. 21:58
 13/22 anonim ***** válasza:
0%

12-es kommentelő: Békesség neked!

Habár engem csupán közvetetten szólítottál meg, ha nem haragszol meg érte, de van pár dolog, amit ildomos tisztázni.

Nincsen olyan már Isten Igazságában, hogy az ÉN hitbéli véleményem meg a másiké. Istennél már, aki Víztől és Lélektől újjászületett csakis az van, ami az Ő akarata. Magam sem a saját akaratomból jelentem ki ezeket, noha a legtöbbek őröltnek, sátánnak bélyegeznek, akinek elment az esze. A lelkük rajta. Bizonyságot teszek róla, és mások is, hogy valóban létezik, Él-Ő egy Teremtő Isten, és valóban eljött közénk akkoriban az emberiség Megváltója. És ezt bizony tudj a világ szűk rétege is a háttérben. Nem a vallás Istenéről meg messiásáról szólok, azok megint mások. Ez nem az Én véleményem, meg hitem, hanem ez így van. Nem várom el senkitől sem, hogy ezt megértse, elfogadja, mert még nem tudja sem nem akarja. Akit Isten elhív, választ, annak bizonyságokat ad. Látást, álmokat, ahogyan a próféták is kapták. Miért? Azért, hogy ne egyszerű gondolatokra, megérzésekre hagyatkozna, hanem legyen nekik egyértelmű bizonyságuk. Ha valaki a negyedét megtapasztalta volna annak, amit már magam igen az Ő dicsőségéből, többet soha nem kételkedne Istenben. Az emberek zömének a szeme még a világra néz, a testi vágyra, és úgy látják a világot, ahogyan vele azt láttatni akarják! Akit Isten elhív, az már úgy lát, ahogyan a világ van. Egy Isten van, ezért az Igazság is egy. Az emberek zöme testi még, így azt mondják, amit akarnak, amit igaznak hisznek, de ez távol van Istentől. Kiírják, propagálják, hogy ők "Isten gyermekei", de a fájuk gyümölcse olyan távol van Tőle, hogy nem is lehetne messzebb. De nem látják ezt meg. Nem látják, hogy szüntelen lejáratják magukat Isten előtt. Nem megalázkodnak alázattal, hanem lejáratódnak. Hiába a tükör, hiába a cselekedet, nem akarják meglátni, mit tesznek, hogyan szólnak, hogy a szájuk szólja Istent, de a szívük Tőle messze van.

Isten Igazságában a hit nem az emberé, habnem minden jó és tiszta adomány, amint meg is van írva Istentől van, így a hit is. Az, hogy magam hiszek benne, az a hit Tőle való, magam csak a döntésemmel fogadom ezt el. Egy hit van, ami az embertől való, amikor magában hisz. És a legtöbben, az állítólagos "Isten gyermekei" magukba hisznek még. Ez nem vádolás, elítélés, hanem igazsága, hiszen ha megnézed, rátekintesz, a fájuk gyümölcse árulja őket el. Kötözködők, lenézők, megalázók, cinikusak, felemelkedettek, zaklatók, közönyösek, képmutatók, hazugságban élők, ők, akiknek vallása van. Szép úr, akit szolgálnak. Az emberek zöme ilyen, ezért ilyen a világunk, ima a kivételekért.

A hitet nem lehet definiálni, ez nem információ, tudás, bizonyított tan, tétel; nem saját vélemény. Az csinálja ezt, aki még testi és okoskodik. Aki Istent már megismerte azért, az a lélek kijelent erővel, tűzzel. Nem azt szólja, amit maga akar, hanem azt, ami Isten akarata. Ezért sokak szemében az ilyen ember beképzelt. Azért, mert egyértelműen fogalmaz, nem szerintemezik, tükröt állít, és nem azt mondja, ami a másik fülét simogatja. Kiszámíthatatlan, viszont azok, akik testik, még, az "Isten gyermekei", ők borzasztóan egyszerűek és kiszámíthatatlanok. Nagyon könnyű őket manipulálni és a saját csapdájukba vinni, de aki lelki már, nem él ilyen alantas eszközökkel, mert magukat alázzák meg rendre, viszont ők ezzel élnek, ezért nincs közük a legtöbbeknek Istenhez. Marad a tudás halmozása, az (un)intelligencia, a felvágás, a másik zaklatása, gyötrése, mert valójában nagyon fáj nekik, amit a másik feléjük tükröt állít, de így védekeznek. Ezért nem szabad velük vitázni, mert mindig nekik van igazuk. Áldani szükséges őket és tovább lépni. Ők már választottak, a szükséges részt.

Isten akarata mindig a másik felé helyeződik.

Nem, valójában a megismerés az valóban változó, ki mit tapasztal, de a hit Istenben egy. A testi ember méreget, mert ő meg akar mondani és bizonyítani akar erőből. Térít erőszakkal, akár a vallási séma. A lelki ember kijelent. Mindannyian elindulunk a tapasztalás útján, de a legtöbben sosem az úton járnak, a keskeny ösvényen, hanem a sszélesen menetelnek a saját pokluk felé.

A Szent Lélek adjon a kegyelméből!

Üdv.

nov. 29. 11:08
 14/22 anonim ***** válasza:

Ebben mind van igazság, csak a túlyomó gyakorlati valóság az, hogy az emberek NEM "Víztől és Lélektől újjászületett".

Istenképük, elképzeléseik távol állnak Isten igazságától, még ha jó irányba haladnak is. Mert az is út, és sok munkával jár, hogy Isten kegyelmét észrevegyük gyarló evilági vágyaink közepette. Sok munka, hogy tudatunk és testi ösztönzéseinket felülbírálva képesek legyünk befogadni a kegyelmet és az által a lélektől újjászülessünk.

Én látom jelét, hogy ilyen emberek sokan lennének. Sőt, szerintem még a kevésnél is kevesebben vannak.

nov. 30. 12:58
 15/22 anonim ***** válasza:
0%

14-es kommentelő: Békesség neked!

Pontosan, persze, hogy nem. Ők mástól születtek újjá, vagyis lettek békétlenek, de azt az állapotot hiszik igaznak, mert a kígyó mérge manipulatív. Elhitet és megoszt. Ezért abban hisznek, hogy ők "Isten gyermekei", kiírják, propagálják, felvágnak vele, büszkék rá. DE a gyümölcsük Tőle nagyon távol esik.

Úgy is van, igaz kijelentés, Istennek hála! Nem is szükséges bármi mást hozzáfűzni. Igen, nagyon, nagyon kevesen vannak, de vannak. És fel lehet őket ismerni a Szent Lélek kegyelmével. De az ő jussuk a világtól a lepontozás, a gyűlölet, a megvetés, az öldöklés. Amint Krisztus is mondja, ha a tanítványok elhallgatnak, akkor a kövek fognak szólni. Az Igazságot nem lehet elhallgattatni. Az dicsőn világol és ragyog. Ha valaki nem mondja, mert nem akarja vagy meri (és mennyi ilyen ember van), mondja más. De a legfőbb: Isten szólja azt szüntelen, csak alig akarják meghallani. Pedig csak Hozzá volna szükséges menni, személyesen, mert amit ad, az ingyen! van.

Üdv.

nov. 30. 13:43
 16/22 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Ha teljes katekézist írnék, egy hét múlva sem lennék kész vele. Viszont azért eretnekség, amit a kedves félpipás ír (aki diplomatikusan figyelmen kívül hagyja a válaszaimat, miután kilistáztam néhányból az összes önellentmondást, a Szentírással szembemenő, a priori elfogadott dolgokat, valamint egy csomó valótlan dolgot) az azért eretnekség, mert homlokegyenest szembe megy az Isten Igéjével.

“úgy Krisztus is egyszer áldozta fel magát, hogy sokak bűnét elvegye. Másodszor nem a bűn miatt jelenik meg, hanem azok üdvözítéséért, akik rá várnak.” (Zsid 9, 28)

“Elsősorban azt hagytam rátok, amit magam is kaptam: Krisztus meghalt bűneinkért, az Írások szerint” (1Kor 15, 3)

Kell még több igehely?

nov. 30. 14:52
 17/22 anonim ***** válasza:

Katekézist emlegetsz, de a felekezeted továbbra sem jelölted meg.

Ami az igehelyeket illeti: a felekezetek eltérő elképzeléseiket mind alá tudják támogatni igehelyekkel.

Harmadszor: Számomra Krisztus Jézus igéi mérvadók. Nem abba. az értelemben, hogy az apostoliak tévesek, hanem úgy hogy utóbbiak értelmezése Jézus tanításához illesztendő.

dec. 1. 10:43
 18/22 anonim ***** válasza:
29%

17-es kommentelő: Békesség neked!

Nem szükséges, a fa gyümölcs árulkodó. Teljesen mindegy, ki mihez tartozik, mibe van ragadva, ha tékozol még és kétfelé sántikál. A lelkét viszi kárba.

Viszont ildomos néhány dolgot igaz mederbe terelni. Isten Igazsága nem igehely, nem idézgetés, nem a könyv bálványozása. Hanem cselekvés, a kenyér megtörése. Mert aki csak olvas és elemez, az mikor tesz is valamit az embertársa lelkéért?

És a legfőbb: kérlek téged is, hogy Krisztus tanítása legyen számodra is a mérvadó, ne azé a J betűs messiásé. Ha nem lesz különválasztva ez a két személy, az óriási károkat képes okozni! Mert két külön személy valójában. Egy igaz Megváltónk van, akiről az Újszövetség is bizonyságot tesz. Viszont az, akit belőle a vallás kreált, az a varázsolgatós, mindenkit szerető, Isten rangjára emelt, egy bálványon szenvedő messiáskép az nem az igaz Megváltót tükrözi! Ezért szükséges szüntelen szűrni Isten kegyelmével, nem mindent elfogadni.

De mindenki lelkének dolga, mit tesz.

Üdv.

dec. 1. 11:22
 19/22 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Katolikus vagyok. És amennyiben te nem fogadod el a teljes Szentírást sugalmazottnak és tévedéstől mentesnek, nincs miről beszélnünk.

Olvasd vissza a tegnap írt kritikámat az egyik válaszodról. Pontosan ugyanaz ráillik erre is.

dec. 1. 15:16
 20/22 anonim ***** válasza:

" nincs miről beszélnünk."

Nem a teljes Szentírás elfogadásáról beszélek, hanem a létező számtalan érvényes, teológiailag is alátámasztott értelmezésről.

Nem a katolikus felekezet az egyetlen. A " nincs miről beszélnünk." hozzáállásból indul európa történelmének számos véres konfliktusa, ahol a felek mind a saját keresztény hitüket tartották nagyobbra.

Ez gyakorlati példával mutatja, hogy a " nincs miről beszélnünk." hozzáállásnak semmi köze a Krisztusi tanításhoz.

dec. 3. 05:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!