A bibliai Ábrahám gonosz ember volt, amiért fel akarta áldozni a fiát?
Igen.
Normális ember nemet mond Istennek. De Ábrahám egy pszichopata volt.
Ábrahám nem volt gonosz, mindössze az Istenbe vetett hitét és bizalmát fejezte ki.
A történet teljes tartalmát kellene figyelembe venni, és akkor talán érthető lesz némelyek számára, miért került bele a Bibliába ez a példa.
Isten azt ígérte, hogy Ábrahám fiának, Izsáknak a vérvonalán fog megszületni a messiás. Illetve rajta keresztül sok minden fog megvalósulni.
Ábrahám a hit, és az Istenbe vetett teljes bizalom egyik legkiemelkedőbb példája, mivel nem kételkedett abban, hogy Isten betartja az ígéreteit.
Ha feláldozza Izsákot tudta, hogy Isten képes lesz Izsák életét visszaadni, az ígéreteivel összhangban.
Ezzel a feltámadásba vetett hite is szilárd volt. Hitte, hogy Isten képes visszaadni bárkinek az életét, ha meg is hal.
Ezzel a tettével tulajdonképen magát Istent is utánozta, aki a későbbikben, valóban áldozatot hozott az emberiségért, ami már élesben ment. Isten valóban átélte azt a fájdalmat, amitől Ábrahámot megkímélte.
Nem kérdőjelezte meg Isten szándékát, nem vonta kérdőre, nem lázadt ellene.
Bár még várnia kell a feltámadásra neki is, és a fiának is, de nem remény nélkül aludt el. Ezért a jutalma nem fog elmaradni.
A legtöbb ember, keresztények és ateisták egyaránt, rosszul értelmezik az egész sztorit.
Nem az sztori lényege, hogy Ábrahám mekkora nagy jampi, amiért feláldozná még a fiát is.
A sztori tanulsága az, hogy tulajdonképpen Isten az üzeni a pogányoknak, akiknél normális volt az ember áldozat, hogy “látjátok, ez én híveim is megtennék értem, de én nem várom el ezt tőlük, mert én nem olyan Isten vagyok” - ez a sztori valódi tanulsága, Isten kifejezi a saját felsőbbrendűségét a pogányok úgynevezett istenei felett.
A többi nép milyen volt aki az isteneknek áldozta fel a gyermekeit. Istenek vagyis nefilimek, démonok. Mivel egy isten van ezért a bukott angyalok leszármazottjai játszották el az istenek szerepét és őket imádták istekként meg isteneikként mert nem tudták kik ők valójában és nem ismerték Istent.
Ábrahám ismerte Istent.
Isten azt akarta tudni hogy Ábrahám szereti e annyira hogy feláldozza neki a fiát mint ahogy a többi népek a démonoknak. Hogy szereti e úgy Ábrahám mint a többi az ,, isteneket,, hogy a fiát is neki áldozza mint a többi nép. Ábrahám meg akarta gyújtani mikor Isten leállította. Isten nem akarta hogy Izsák mwghalhon csak azt akarta látni Ábrahám mennyire szereti.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!