Hívők, főleg reformátusok! Ti hogyan viszonyultok az egyházatok politikai kapcsolataihoz?
Én konfirmált református vagyok, de megmondom őszintén, a kegyelmi botrány óta nem volt gusztusom templomba menni. Nem felejtettem el az Evangéliumot, a Heidelbergi Kátét, a Második Helvét hitvallást. Se Luther Márton, Kálvin János, Zwingli Ulrich, vagy a magyar gályarab-prédikátorok örökségét. De a mai Magyarországi Református Egyház helyzete nekem csalódás.
Szerencséjükre nélkülem is kapnak a hívők számához képest irreálisan magas állami pénzeket, úgyhogy nélkülem is jól megvannak.
Én hívőként az egyház Istennel való kapcsolatához viszonyulok.
Én hívőként a politika Istennel való kapcsolatához viszonyulok.
Én hívőként az embertársam Istennel való kapcsolatához viszonyulok.
Nem a képzettséget, nem a szavakat, nem a neveket nézem, hanem a tetteket vizsgálom.
Jézus szavai ezek Máté szerint:
"Jaj a világnak a botrányok miatt! Elkerülhetetlen ugyan, hogy botrányok ne forduljanak elő, mégis jaj annak, aki botrányt okoz! " (Máté 18:7)
Katolikusként írom, hogy azért nálunk is van baj, és nem a pedofilozásra gondolok most, hanem a politika és egyház kapcsolatára.
Azért van szerencsénk, mert a katolikus kánonjog kizárja a klerikusok számára, hogy tagjai politikai pártnak és szigorúan véve azt is hogy részt vegyenek pártrendezvényen. Bese Gergőt ott kellett volna kizárni a klérusból, mikor a békemeneten részt vett, ráadásul reverendában...
Nem tudom mi értelme van egy nagy egyházból kiragadni néhány embert, aki rossz példa; és azt mondani: “ezek az az egyház.” Nemcsak, hogy elképesztően torz képet ad, hanem elviszi a figyelmet arról, hogy a keresztény célja Krisztus és nem holmi politikai vezetők.
Ezt nem csak a református egyházra, hanem bármely keresztény felekezetre vonatkoztatnám.
#9 Jó, de ha nem egy tíz fős gyülekezetnek a gondnokát lehet kiragadni, hanem egy püspököt...
De mindegy, mert az volt a kérdésem, hogy más is érez-e így. A te válaszod, hogy te nem. Elfogadom, nem fogunk rajta összeveszni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!