Melyik felekezet való nekem ?
Szia! Első és legfontosabb kérésem az lenne, hogy írd le léci a sorozat címét, mert érdekesnek hangzik számomra. Köszi.
Másodszor és ez a lényeg:
Én is hasonló cipőben jártam. Melyik felekezetet is válasszam, Tulajdonképpen kell-e egyáltalán felekezetet választanom? nos, ez csak az én véleményem, de szerintem nem kell felekezetet választani. Nekem vannak a munkahelyemen is kollégák, akik keresztények. néha szoktunk meló közben is némelyekkel pár perces meetinget tartani. ha pedig nagyon kell, feljövök ide olvasgatok kérdéseket, válaszokat.
Ahogy írtad, engem kis csak Isten érdekel. Olykor embertársaim gondolataiban, mondataiban is felfedezem a legváratlanabb pillanatban is a bölcsességet, mely istentől származó. Mivel a belsőmben megsúgja a lélek, hogy ez most isten mondatja egy adott illetővel. Nem biztos, hogy jó a felekezethez tartozás.
Én szabad kereszténynek tartom magam. Hiszek Istenben, Jézusban és a tanításaiban. Hiszem, hogy minden keresztény felekezet legnagyobb közös kincse Jézus Krisztus. Ő pedig azt tanította, hogy:
"Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, de belül ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e tövisek közül szőlőt vagy bogáncsról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa jó gyümölcsöt. Kivágnak és tűzre vetnek minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt. Tehát gyümölcseikről ismeritek fel őket. Nem jut be mindenki a mennyek országába, aki mondja nekem: – Uram, Uram! Csak az, aki teljesíti mennyei Atyám akaratát. Sokan mondják majd nekem azon a napon: Uram, Uram, hát nem a te nevedben jövendöltünk? Nem a te nevedben űztünk ördögöket? Nem a te nevedben tettünk annyi csodát? – Akkor kijelentem nekik: Sosem ismertelek benneteket. Távozzatok színem elől, ti gonosztevők!" (Máté 7:15-23)
Én a felekezetekre, mint ezekre a fákra tekintek. Ha nem lennének jók, már kivággattak volna. Mivel pedig van bennük jó ezért nem vágattak ki, hanem gyümölcsöt érnek. Én pedig mindenféle jó fa jó gyümölcséről eszegetek. Főleg, ha azt látom, hogy ezeknek a fáknak a közös gyümölcse Jézus.
Ha tehát egy felekezethez tartoznék, akkor a többi felekezetet hátrányban részesíteném azzal szemben, amelyhez tartozom. És igaz, hogy engem megkereszteltek katolikusra kisbabaként, de mégis ateistaként tengettem életemet vagy 20 évig. Aztán mégsem tudok csak a katolikusokkal azonosulni. inkább tudok azonosulni egy református pappal, akinek családja van. De Jehova tanúinak is megvan a saját bölcs szisztémájuk. Tulajdonképpen az összes jó. De én úgy fogom fel, hogy nem lehet, hogy az ember világ életében csak almát egyen a gyümölcsök közül, mikor van rengeteg más gyümölcs is, melyekben van olyan, amit az alma nem tartalmaz. Szerintem fontosabb, hogy az Isten kereső nyitott szemmel járjon és naponta elmélkedjen a Biblia bölcsességein, mint hogy felekezethez tartozzon.
Szerintem fontosabb Jézus Krisztus megismerése, mint valamely felekezethez tartozás. Jézus megismerése pedig jelenleg Biblia alapján lehetséges. Abból merít minden felekezet.
De ez az én véleményem. Én így konkrét felekezetet nem tudok javasolni, hanem javaslom az összeset!
"Nem vagyok kíváncsi a kormányt és Orbánt dicsőítő beszédekre a mise / istentisztelet helyett."
Én rendszeresen járok, de a papunktól még egyetlen egy alkalommal se hallottam ilyet. Szóval nekem gyanúsok kicsit az ismerőseid, vagy mind Bese és Balogh istentiszteleteire járhatott.
Szia, ez igazabol toled fugg. Pl. attol, akarsz-e valamilyen kozossegbe tartozni, akarsz-e vallast gyakorolni vagy csak belul, a magad modjan hinni.
Ha nem tartozol sehova hagyomanybol, nem vagy megkeresztelve, akkor mindegy, melyik. Szerintem, ha erdekel, menj el templomba, mondjuk egy katolikusba, egy reformatusba meg egy evangelikusba, ha van a lakohelyeden, es meglatod, megszolal-e benned valami valahol vagy hidegen hagy.
Ha abban hiszel, hogy a cselekedetek alapjan kerul az ember a mennybe, akkor ez a felekezeti tanitas a romai katolikusokra igaz. Mas felekezetek szerint eleg a hit, a katolikusok szerint kellenek a hit melle a jo cselekedetek is. Bar ez kicsit bonyolultabb, mert azt az egyhaz hatarozza meg, mi a jo cselekedet. A legtobben Magyarorszagon romai katolikusnak vannak megkeresztelve, ez az egyhaz nagyon sok mindet megkovetel es eloir a hiveknek. A reformatusok es az evangelikusok "protestans" egyhazak, ok nagyon sok mindent az ember sajat lelkiismerere biznak. Pl. a katolikusoknal minden vasarnap kotelezo misere menni, es a nagyobb bunoket meg kell gyonnod a papnak ahhoz, hogy Isten megbocsassa. A masik kettoben rad van bizva, mennyit akarsz templomba jarni, es kozvetlenul beszelsz Istennel mindenrol.
Igen, a keresztenyek kozott rengeteg kepmutato van, az egyhazak meg ugyanolyan emberi intezmenyek, mint a tobbi.
Egyebkent en is hasonloan lettem felnevelve (bar engem megkereszteltek), de ugyanugy imadkoztam es mindig hittem Istenben neveles nelkul is. Engem egy ido utan erdekelni kezdtek az egyhazak, a kereszteny tanitasok, a templombajaras. Legalabb megtanultam sokfelekeppen es rendesen imadkozni, megismertem a Bibliat, es ezektol sokat gazdagodott a lelki eletem. De semmit nem "kell", es nem is lehet rad eroszakolni a vallast.
Ez a melyik felekezetet válasszam kérdés számomra is nagy kérdes volt. Én is tipródtam sokáig. Nagyon sokáig. Én se voltam megkeresztelve és ezt sokáig problémának sem éreztem. De így visszagondolva már nem azt tartom a jó válasznak, hogy maradj otthon és ne járj közösségbe, mert az a lényeg, hogy jól élj, higgy stb...
A kereszténység egy közösség. Ahhoz, hogy te a közösseg tagja legyél alap dolog pl. hogy megkeresztelkedsz. A keresztséget csak valaki tudja neked kiszolgáltatni. Krisztus is megkeresztelkedett, fel is szólított a keresztelkedésre és pl. Pál apostolnak is első dolga volt megkeresztelkedni. Nem áldozhatsz/úrvacsorázhatsz, ha nem vagy megkeresztelkedve, pedig az a kereszténység alapja. A kenyér és a bor vétele elengedhetetlen. "Ezt cselekedjetek az én emlekezetemre" Ezt még a protestánsok sem merték elhagyni.
Én egyébkent végül azzal a céllal, hogy megkeresztelkedem, mert belláttam, hogy kell és fontos, elindultam és gyakorlatilag elmentem nagyjából mindenhova. Ismerem a protestansokat, katolikusokat, ortodoxokat. Beszéltem velük, olvastam utánuk és kivállasztottam azt, amelyik a legközelebb került hozzám és amelyiket a leghitelesebbnek tartottam.
Igazából neked is azt ajánlom, hogy indulj el és járd be a saját utad, mert hiába mondom én, hogy pl. gyere hozzánk, annak nem sok értelme van.
"Csak a cselekedeteink alapján kerülünk a Mennybe"
Amúgy ezt senki nem tanítja. Egy felekezet sem. A dolog ennél árnyaltabb.
"Sok hívő álszent."
És? Attól te még lehetsz szent. Majd mindenki számot ad magáról az Ítélet napján.
"Hasonló a mennyek országa a tengerbe kivetett hálóhoz is, amely mindenféle halat összegyűjt. Amikor megtelik, kivonják a partra, és nekiülve a jókat edényekbe gyűjtik, a hitványakat pedig kidobják." Mt 13:47-48
"Engem csak Isten érdekel."
Helyes! Ez jó hozzáállás! Akkor ne legyél lusta és keresd az igazságot és hagyd hogy Isten vezessen. Tanulj, keress!
Én tudom, hogy a keresés fáradságos és nem egyszerű dolog. De visszanézve úgy gondolom, hogy Isten végigkísért az úton. Téged is fog!
Ez egy olyan kérdés, ami megmutatja, miért van olyan rengeteg felekezet és egyház. Az emberek addig keresnek egyházat, amíg találnak egy olyat, ami nekik megfelel, ami nekik kényelmes. De azt a kérdést nem teszik fel, hogy Isten mit akar, hogy én hova tartozzam, és egyáltalán mi az az egyházmodell, amit Isten kitalált, ugyanis az egyház Isten Országa (Királysága) és Krisztus Teste, ott Ő, Krisztus az Úr és a vezető, nem emberek, és Ő mondja meg, hogy az egyházban mi hogyan legyen. Ha egy felekezet/egyház nem úgy építi magát, ahogy Isten kitalálta, az az egyház nem olyan úton jár, aminek dicsőséges vége lesz, annak szégyen és pusztulás lesz a vége. Lehet, hogy ebben a világban nagyon sokáig, akár évezredekig fennmaradnak az ilyen emberi intézmények, de a mennyben rögtön kivágatnak és tűzre vettetnek, amikor az alapokban is eltérnek az Isten által elrendelt modelltől. Ez a tűzre vettetés persze a földön is következményekkel jár: az ilyen kivágott és tűzre vetett egyházak tagjainak az erkölcsi színvonala ugyanolyan, mint a világi embereké.
Mert a sok felekezet és gyülekezet úgy alakult ki, hogy pont erre a svédasztal mentalitásra építettek, hogy az embereknek vannak kívánságaik, hogy ők milyen egyházat szeretnének, nosza megjelennek az emberi kívánságok elvtelen kiszolgálói, a hamis próféták, a hamis egyházvezetők és létrejönnek a hamis egyházak. Jézus egységért imádkozott a követői között, maga a magyar szó egy-ház is mutatja, hogy mivel egyetlen Isten van, egyetlen Biblia van, egyetlen egyháznak kellene lennie, és ez a felekezetiség a Krisztus Testének a szétmarcangolása, amit ezek a vadállatok, ezek a hamis próféták csinálnak.
Szóval mielőtt egyházat keresgélnél, jobb, ha legalább néhány hónapig tanulmányozod a Bibliát, hogy milyen az az egyház, amit nem fog elsöpörni Jézus eljövetele, és akkor már nem vaktában fogsz keresgélni, mert kezedben lesz a Biblikus "kép", aminek megfelelő egyházat fogsz keresni.
De ha mindenképpen a bolondok útját akarod járni, akkor keress olyan felekezetet, ami "neked való", vagyis ami neked kényelmes, és ne is törődj Isten tervével. Mert a Bibliában kb. 50 ún. "egymás" idézet van, azaz olyan parancsolat Istentől, hogy a keresztény közösség tagjai hogyan viszonyuljanak egymáshoz. Szóval aki úgy gondolja, hogy lehet úgy keresztény, hogy nincs benne egyházban, az az ember rögtön kidobott a Bibliából 50 jelentős parancsolatot. Sok sikert így a mennybe jutáshoz! Jézus azt, mondta, hogy aki eltöröl akár egyet is a legkisebb parancsolatok közül, a legkisebb lesz a Mennyek Országában. Ebből egy kis logikával kiszámíthajuk, hogy aki eltöröl 50 nem kis parancsolatot, az be sem fog jutni a Mennyek Országába.
üdv, a javuló Stefán
"Ha egy felekezet/egyház nem úgy építi magát, ahogy Isten kitalálta, az az egyház nem olyan úton jár, aminek dicsőséges vége lesz, annak szégyen és pusztulás lesz a vége. Lehet, hogy ebben a világban nagyon sokáig, akár évezredekig fennmaradnak az ilyen emberi intézmények, de a mennyben rögtön kivágatnak és tűzre vettetnek, amikor az alapokban is eltérnek az Isten által elrendelt modelltől."
Mondjuk Jézus szavai alapján pont nem, de ugye mit számít, hogy mit mond Jézus, ha van nekünk Stefán :)
Hiszen Jézus azt tanította, hogy minden homokra épített ház összeomlik. Na most ha egyes egyházak 2000 éve léteznek, akkor azok alapja szikla.
"tagjainak az erkölcsi színvonala ugyanolyan, mint a világi embereké"
Hmmm Erről ez jut eszembe:
"A farizeusok és az írástudók emiatt zúgolódtak. „Miért esztek és isztok együtt a vámosokkal és a bűnösökkel?” – kérdezték tanítványaitól."
Ekkor még nem tudták, de egy áruló is volt a bandában Júdás személyében. A kérdés inkább az, hogy ezekben a bűnösökben van-e javulásra való hajlam, ha nincs akkor majd Isten őket személyükben megítéli halálukkor. Hiszen kik vagyunk mi, hogy bírák legyünk, kik vagyunk mi, hogy egyes emberek vétkei miatt sokkal több másikat is ítélet alá akarjunk vonni?
Jó hogy a körülményeid ellenére hiszel Istenben, imádkozol hozzá és ezért valósnak is gondolod őt.
A Biblia ezt írja Istenről:
"Ó, ima meghallgatója, teeléd járul mindenféle ember" (Zsoltárok 65:2)
Ezért is van az, hogy érezhetjük amikor ő meghallgat minket.
Igazad van abban is, hogy a cselekedeteink nagyon fontosak Istennek.
Pont azért ajánlom a figyelmedbe a Biblia olvasását, és tanulmányozását, mert így pontos választ kaphatsz az összes felmerült kérdésedre. De mivel ez elég nehéz olvasmány, szükséges segítséget kérni. Ebben tudnak Jehova Tanúi egy díjmentes bibliatanfolyam keretein belül segíteni. Mindez teljesen kötelezettségtől mentes, a cél a saját Bibliád megismerése.
A baj csak az, hogy Jehova Tanúi áriánus keresztények, akiknek a tanait már az első egyetemes zsinaton elítélték. A bibliatanfolyamon meg az ő tanaik vannak hírdetve.
Egyébkén nagyjából mindenhol tartanak Biblia órákat azoknak akit érdekel.
Online, youtubon, magyarul is elérhető pl. A Biblia projekt sorozat. Ez inkább protestáns, de szerintem elég felekezet független, szerintem bárki nézheti, akit érdekel a Biblia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!