Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus keresztelőnek...

Katolikus keresztelőnek vannak feltételei, vagy bárkinek a gyerekét megkereszteli a pap?

Figyelt kérdés

Férjem nem katolikus. Én igen, meg vagyok keresztelte, de nem jærtam templomba. Igazából ezután sem szeretnék járni.

Viszont egy kis településre költöztünk tavaly, és azt látom hogy a gyerekek többsége azon túl hogy hittanra és templomba jár, nagyon szuper egyházi szervezésű szabadidős programban is részt vesz.

Nem szeretném ha az én gyerekem azért maradna ki ezekből, mert mi ennyire nem vagyunk vallásosak.

Most 3 hónapos a fiam. Elvihetem megkereszteltetni, hogy a későbbi években járhasson hittanra a társaival, ha szeretne.???

Vagy ehhez mi szülők is kell valamit teljesítsünk?

szept. 8. 07:50
1 2 3 4
 11/40 anonim ***** válasza:
6%
Felnőttet keresztelnek? Vagy olyan lehet, hogy újrakeresztelnek? Személyesen is megkérdezem majd a papot, de nem tudom, hogy mi ennek a menete, remélem felnőttet is keresztelnek.
szept. 8. 12:50
 12/40 anonim ***** válasza:
8%
Kereszteltesd meg, mert nem kötelező utána se templomba járni. De persze akármikor megteheted, ha akarod. De ha nem vagy megkeresztelve, akkor is mehetsz templomba akármikor.
szept. 8. 12:52
 13/40 Jégszív ***** válasza:
16%

"Nem szeretném ha az én gyerekem azért maradna ki ezekből, mert mi ennyire nem vagyunk vallásosak." Hacsak azért nem...😕

"hogy a későbbi években járhasson hittanra a társaival, ha szeretne.???"

Efelől ne aggódj: a keresztség hiánya elvileg nem kizáró ok.

szept. 8. 13:24
 14/40 anonim ***** válasza:
25%

Jézus hány éves korában is keresztelték?

Nem az lenne a követendő példa?

szept. 8. 15:05
 15/40 Prókátor ***** válasza:
32%

Elvileg az egyik szülőnek "felnőtt" katolikusnak kell lennie, azaz megbérmáltnak kell lennie. Ha ez hiányzik, akkor elegendő lehet a felnőtt keresztszülő. Elvileg. De sok minden változhat az adott pap hozzáállása szerint is. Van, amelyik nagyon köti az ebet s karóhoz, és esetleg megköveteli, hogy bérmálkozz meg, vagy hogy a férjed keresztelkedjen meg (mindkettő hosszú folyamat). Az is lehetséges, hogy ha ezekre ígéretet tesztek neki, akkor azonnal megkereszteli, az meg más kérdés, hogy ti hogyan tartjátok meg az ígéreteteket.

Ami esetleg a legjobb megoldás lehet mindannyiótok számára, ha megelégszik a pap egy hithű keresztszülővel, és sikerül erre találni valakit (lehetőleg olyant, akit jól ismernek a templomban, pl egy gyakorló- vagy tanult- vagy ex-hitoktatót, vagy hasonlóan ismert embert).

szept. 8. 15:19
 16/40 anonim ***** válasza:
46%

"Felnőttet keresztelnek?"

Igen.

"olyan lehet, hogy újrakeresztelnek?"

Nem.

szept. 8. 15:33
 17/40 anonim ***** válasza:
25%

Az tényleg érdekel, hogy ha a kaotikus egyház kereszténynek vallja magát, akkor miért nem Jézus példáját követik a keresztelés tekintetében.

Keresztény = Krisztus követője

S ennek fényében miért is lett lepontozva a #14?

szept. 8. 15:41
 18/40 IstenGyermeke1 ***** válasza:
55%

Kornéliusz százados is a "háza népével" együtt keresztelkedik meg. A radikális baptista szövegre nem vagyunk kíváncsiak a kérdés a Katolikus Egyházra vonatkozik.

szept. 8. 16:23
 19/40 anonim ***** válasza:
42%

Igen, én is a kaotikus egyházról kérdeztem, hogy miért nem a krisztusi példát követi...

"Az adott pap lelkiismeretére is van bízva" #10

"paptól is függnek" #6

"sok minden változhat az adott pap hozzáállása szerint is" #15

Tehát, a hozzászólások alapján megállapíthatjuk, hogy a kaotikus egyházban lényegében a pap az Írások és Krisztus fölött áll...

--------------------------

"ezért valószínűleg még nem keresztelné meg a pap, hanem azt mondaná, hogy kezdjetek el járni" = zsarolás

"ha a férjem megkeresztelkedik és előtte jár kB 10x templomba, akkor utána a gyereket is megkereszteli" = zsarolás

"adott pap hozzáállása szerint is. Van, amelyik nagyon köti az ebet s karóhoz, és esetleg megköveteli, hogy bérmálkozz meg" = zsarolás

szept. 8. 16:35
 20/40 anonim ***** válasza:
51%

"Tehát, a hozzászólások alapján megállapíthatjuk, hogy a kaotikus egyházban lényegében a pap az Írások és Krisztus fölött áll..."

Azért, mert nem csak nagyon konkrét utasításokat kell végrehajtania, hanem vannak dolgok, amik a lelkiismeretére vannak bízva? :-OOO

"zsarolás"

Nem zsarolás, hanem arról van szó, hogy mint ahogy pl. nem adnak össze akárkit akárkivel, nem is keresztelnek meg akárkit akárkinek a kérésére. A szentségek nem játékszerek. Ha valaki nem csak divatból akar élni a szentségekkel, az látszik abból, hogy úgy él, ahogy egy katolikustól elvárható. Amennyiben nem úgy él, tehát messziről látszik, hogy csak divatkeresztséget akar a gyerekének, vagy csak szép díszletnek kell neki a templom az esküvőhöz, az egyszerűen eltévesztette a házszámot, menjen máshova, ahol kiszolgálják majd az igényeit: valami rendezvényszervező céghez.

szept. 8. 17:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!