Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus keresztelőnek...

Katolikus keresztelőnek vannak feltételei, vagy bárkinek a gyerekét megkereszteli a pap?

Figyelt kérdés

Férjem nem katolikus. Én igen, meg vagyok keresztelte, de nem jærtam templomba. Igazából ezután sem szeretnék járni.

Viszont egy kis településre költöztünk tavaly, és azt látom hogy a gyerekek többsége azon túl hogy hittanra és templomba jár, nagyon szuper egyházi szervezésű szabadidős programban is részt vesz.

Nem szeretném ha az én gyerekem azért maradna ki ezekből, mert mi ennyire nem vagyunk vallásosak.

Most 3 hónapos a fiam. Elvihetem megkereszteltetni, hogy a későbbi években járhasson hittanra a társaival, ha szeretne.???

Vagy ehhez mi szülők is kell valamit teljesítsünk?

szept. 8. 07:50
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
40%
Tudod mit, majd ha a gyerek nagyobb lesz, akkor eldönti hogy óhajt-e megkeresztelkedni vagy sem. Illetve hogy érdekli-e a vallás vagy sem.
szept. 8. 08:24
 2/40 anonim ***** válasza:
41%

Nem kicsit émelyítő ezért megkeresztelni szerencsétlen gyereket...

Két dolog lehet:

- a pap úgy van vele, hogy javítja veletek a statisztikát

- átlát a kicsinyes szándékotokon, és megtagadja

szept. 8. 08:32
 3/40 IstenGyermeke1 ***** válasza:
62%
A helyi plébánost kérdezd.
szept. 8. 08:37
 4/40 anonim ***** válasza:
27%

Nálunk nem keresztelte meg a katolikus pap a lányunkat, mert a férjem nem hívő. Én református vagyok. (csak katolikus templom van a közelünkben, abból kettő is).

Azt mondta hogy ha a férjem megkeresztelkedik és előtte jár kB 10x templomba, akkor utána a gyereket is megkereszteli.

A férjem ezt nem akarta. Átmentunk a sokkal távolabbi református templomba, ahol következő hétvégén meg is lett keresztelve a lányunk.

szept. 8. 09:26
 5/40 A kérdező kommentje:

Majd ha a gyerek nagyobb lesz,nem megy templomba, ha nem akar. De a lehetőséget szeretném megadni neki.

Hallottam már életemben tizenéves fiatalokat szomorkodni, hogy ebben -abban nem vehetnek részt, mert nincsenek megkeresztelve.... Igaz keveset, de hallottam.

A kérdés egyébként nem erről szól, hanem arról, hogy mik a keresztelkefés feltételei, vagy mondhatnàm úgy is, szabályai amit esetleg be kell tartanunk...???

szept. 8. 09:32
 6/40 anonim ***** válasza:
68%

#5: bármikor meg tud keresztelkedni, szóval ez aligha probléma. Emellett a Ti hibátok, ha nem tanulja meg, egy vallás nem az ingyen pogácsáról meg az ugrálóvárakról szól.

Igen, lehet, hogy valami elsőre rossznak tűnik, de nem egy másik rosszal kell megoldani, hanem megérteni a helyzetet.

Azt meg elmondtuk többen, hogy a feltételek adott helyzetben, paptól is függnek.

szept. 8. 09:37
 7/40 anonim ***** válasza:
50%
Az a feltétele, hogy vállalja legalább az egyik szülő, hogy vallásosan fogja nevelni. De ebben az esetben egyik szülő sem lenne erre képes, hiszen ők maguk sem élnek vallásosan, ezért valószínűleg még nem keresztelné meg a pap, hanem azt mondaná, hogy kezdjetek el járni a közösségbe mindannyian, lehetőleg hittanra is (felnőtteknek is szokott lenni), aztán majd ha már vagy te valóban azt látja, hogy úgy akartok élni, akkor vissza lehet térni a kérdésre.
szept. 8. 09:47
 8/40 anonim ***** válasza:
21%
Ja, és egyébként a mindenféle programokon így is részt vehettek, nem csak úgy, ha meg vagytok keresztelve mind. A lényeg az, hogy ismerjenek ott titeket (másképp amúgy is élvezhetetlenek lennének a programok, nem?).
szept. 8. 09:48
 9/40 anonim ***** válasza:
7%
Mi sem járunk templomba, mégis megkeresztelték a gyereket, nem voltak ilyen feltételek, hogy járjunk misére.
szept. 8. 10:26
 10/40 anonim ***** válasza:
64%

Az adott pap lelkiismeretére is van bízva, amellett, hogy azért vannak előírások, így fordulhat elő, hogy lehet találni olyan papot, aki megkeresztel egy gyereket, miután egy másik nem vállalta a keresztelését.

De legalább az egyik szülőnek katolikusnak kell lennie, ha katolikusnak akarják kereszteltetni, ettől egyetlen katolikus pap sem tekinthet el (csak életveszélyben, de akkor meg pap se kell a kereszteléshez).

szept. 8. 10:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!