Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Egy keresztény nő kereshet...

Egy keresztény nő kereshet több pénzt, mint egy egy keresztény fétfi?

Figyelt kérdés
Eltűrhető, ha a nő nem hajlandó főzni, mosni a pasira?

2024. máj. 16. 20:34
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
0%

20

Úgy látom nem érted. A feleségnek nem elnyomó szerepe van, hanem kiegészítő szerepe. Ezzel nincs sem lekicsinyelve, sem elnyomva.

Nem olvastad el rendesen amit írtam. Az asszonynak a házasságban más dolga van, mint a férfinak, és abban kell helyt álnia. Egy autóban nem lehet két kormány.

Olvasd el rendesen a 18-as válaszomat. A férjnek felelősség teljes szerepe van, egy nő nem veheti át ezt a felelősséget, mivel Jehovánál minden rend szerint működik.

Neked mint Nőnek más felelősséged van, mint a férjednek. Abban kell helyt állnod.

2024. máj. 17. 10:33
 22/28 anonim ***** válasza:
77%

"Az tény, hogy nem a "modernkorban" íródott, azonban Isten nem modernizál semmit ami a hierarchikus elrendezést illeti."

A Biblia írói modernizáltak. Míg az Ószövetségben egy nemi erőszakot szenvedett lánynak hozzá kellett menni a bántalmazójához, addig az Újszövetségben ez lehetetlen. Míg Salamonnal összesen kb. 1000 nője volt, addig a keresztény püspöknek egy felesége lehet.

A Tóra törvényei is módosítva lettek a hegyi beszédben.

Tehát a Biblia is elismeri, hogy a társadalom nem statikus, hanem változik, és az igényeket ahhoz kell igazítni.

Az, hogy a Biblia írását i.sz. 100 körül befejezték nem jelenti azt, hogy ne történt volna a társadalom megmaradt volna azon a szinten, és azóta ne történt volna változás, ahogy Dávid és Heródes ideje között történt abban a kb. 1000 évben. Az Újszövetség megírása óta kb. 2000 év telt el, és a világ teljesen átalakult.

Az, hogy te továbbra is az i.sz. 100 körüli állapotokhoz ragaszkodsz, annak köszönhető, hogy nem írták tovább a Bibliát, és azt hiszed, hogy Isten akarata az, hogy az ember ókori törvények szerint éljen.

Valójában Isten (ha létezik egyáltalán) nem adott parancsot Biblia összeállítására, így annak lezárására sem. Az Egyház maga döntött úgy - Markion miatt! - hogy összerak egy keresztény Bibliát, nem Isten parancsolta neki.

De még ha Isten ő is parancsolta volna, akkor meg egyértelműen tévedett volna, ugyanis figyelmen kívül hagyta volna azt, amit korábban ő is tudott:

A társadalom nem statikus, ezért szüksége van a megújítására.

Amúgy meg, az általad hivatkozott bibliai igék egyike sem beszél arról, hogy a férjnek kell lenni a vezető, domináns alfahímnek.

"Mi keresztény házasságban élő asszonyok, nem vagyunk elnyomva, sem nem uralkodnak a férjeink rajtunk."

Ezt te nem tudhatod, ugyanis nincs rálátásod minden keresztény házasságra.

Ha például egy olyan pasival, akit pofozózsáknak használtak az iskolában, és súlyos személyiségtorzulást szenvedett, elhitetik, hogy ő a családfő, ami azzal is jár, hogy a felesége aláveti magát, akkor simán visszaélhet vele.

Azt majd valamilyen bibliai idézettel megindokolja, úgyis mindig ez van, hogy a Bibliában mindenki megtalálja azt, amivel a hitét alá tudja támasztani.

2024-ben a világban már az a helyzet, hogy egy férfi akkor domináns, ha egy nő azt igényli.

Másképp nem kötelező vele lenni.

Más pároknál egyenlőség van, a férfi nincs a nő felett, és a nő sincs a férfi felett.

Megint máshol meg a nő a vezető.

A vallásmentes, modern szekuláris társadalok egyik legnagyobb újítása az, hogy mindenki magának választ olyan párt, és olyan kapcsolatot, amiben jól érzi magàt.

2024. máj. 17. 12:21
 23/28 anonim ***** válasza:

22

Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet.

Isten nem téved, az emberek azok akik tévednek. A Bibliát pedig Isten íratta le, az ő elrendezése a mérvadó, ezért továbbra is ezt fogadom el.

Ha a biblia csupán csak emberi tévelygések lennének, semmi nem úgy történne ahogy írva van. Ugyan akkor történelmileg, és tudományos szempontból is megállja a helyét.

Isten pedig mindenkorban meghagyta, hogy írják le amit mond, Ezek rendre benne vannak az írásokban.

(Józsué 1:7) . . .gondosan tartsd meg az egész törvényt, amelyet szolgám, Mózes átadott neked. . . .

(Jeremiás 36:6) 6 Ezért neked kell bemenned, és felolvasnod a tekercsből Jehova szavait, melyeket lediktáltam neked.. . .

(Jelenések 2:1) . . .írd meg: . . .

(Ezékiel 24:2) . . .Jegyezd fel magadnak . . .

(Habakuk 2:2) . . .„Írd le a látomást, és érthetően jegyezd fel táblákra, hogy könnyen lehessen felolvasni belőlük.

(5Mózes 17:18, 19) . . .másolja le magának egy könyvbe a törvényt, amely a lévita papoknál van. 19 Legyen az nála, és olvassa élete minden napján, hogy megtanulja mélységesen tisztelni Jehovát, az ő Istenét, és megtartsa az összes törvényt és rendeletet.

(Zsoltárok 1:1) 1 Boldog ember az, . . .(Zsoltárok 1:2) . . .Jehova törvényében gyönyörködik, és az ő törvényét olvassa halk hangon éjjel-nappal.

(Cselekedetek 8:30) . . .olvassa Ézsaiás próféta írásait. . .

Istennek pedig van akkora hatalma, hogy nem engedi, hogy emberek maradandó kárt tegyenek az üzenetében. Ellenben nem kérhetné számon az embereket.

Az ásatásokon, régészeti leleteken olvasható 5000 féle írásokat összehasonlították napjaink Bibliájával. A bibliát napjainkban úgyan úgy olvashatjuk, ahogy Isten eredetileg szánta az emberiségnek.

2024. máj. 17. 12:44
 24/28 KZitus ***** válasza:

Szia

Olvasva a hozzászólásokat, úgy tűnik minden kommentelő a maga értelmezése szerint látja Isten családra vonatkozó elrendezését, de senki nem veszi a fáradságot, hogy utána járjon, mire gondolhatott Isten, amikor azt íratta le:

1Korintusz 11:3

"De szeretném, ha tudnátok, hogy minden férfi feje Krisztus, az asszony feje a férfi, Krisztus feje pedig Isten." és

Efézus 5:23

"mert a férj feje a feleségének, mint ahogy Krisztus is feje a gyülekezetnek, ő a megmentője ennek a testnek." Húha ez már érdekes összehasonlítás!

Vajon Isten lenézte a nőket?, vagy férfisoviniszta volt? Hát ezt azért senki nem gondolhatja a Teremtőről!

De akkor mit jelent családfőnek lenni? Mire gondolt Isten?

A bibliai értelemben vett főség szeretetteljes elrendezés, és korántsem egyenlő a zsarnoksággal. Az Isten által meghatározott hatalom semmibevétele vezetett a férfiak nők feletti, gyakran kegyetlenül gyakorolt uralmához. Lásd az 1Mózes 3:16. Az édenkerti idők óta a férfiak minduntalan visszaéltek a hatalmukkal, gonoszul kihasználtak másokat, köztük nőket és gyermekeket is.

A főség egy olyan alapvető elrendezés, mellyel Isten fenntartja a rendet a világegyetemben. Istenen kívül mindenki számadással tartozik valakinek: a férfiak alá vannak vetve Krisztusnak, a gyermekek a szüleiknek és minden keresztény a kormányzatoknak. Még Jézus is alá van vetve Istennek. Ezt igazolják ezek az idézetek: Róma 13:1; 1Korintusz 11:3; 15:28; Efézus 6:1.

A lényeg az, hogy nem a főség alapelvét kell elvetni, hanem meg kell tanulni a főséget helyesen gyakorolni, és megfelelő szemléletet kell kialakítani róla. Pál apostol azt tanácsolja a keresztény férjeknek, hogy úgy legyenek családfők, „ahogy a Krisztus is feje a gyülekezetnek” Efézus 5:21–23. Ezzel rámutat, hogy az, ahogyan Krisztus bánt a gyülekezettel, tökéletes minta a főség gyakorlásához. Milyen példát mutatott Krisztus?

Krisztus nem basáskodott, és nem emlékeztetett folyton-folyvást mindenkit arra, hogy ő Isten Fia. Jézus alázatos szívű volt, s ezért ’igája kellemessé, és a terhe könnyűvé’ vált mások számára Máté 11:28–30. Vagyis megközelíthetőség és ésszerűség jellemezte. Sőt, Pál azt mondja, hogy Jézus annyira szerette a gyülekezetet, hogy „odaadta magát érte” Efézus 5:25.

Az, aki felelősségteljesen gyakorolja a főséget, kimutatja, hogy gondja van a családja fizikai és szellemi jóllétére. Önfeláldozóan elegendő időt és figyelmet fordít a családjában lévő egyes személyek, illetve a családjának mint egésznek a szükségleteire. A házastársa és gyermekei érdekeit a maga dolgai elé helyezi, 1Korintusz 10:24; Filippi 2:4. Mert erre tanítja Krisztus, és ebben mutatott példát minden férfinak, aki családfő.

Azzal, hogy a mindennapokban alkalmazza a Biblia alapelveit és tanításait, elnyeri felesége és gyermekei tiszteletét és támogatását. Szeretettel gyakorolt fősége alatt a család együttes erővel sokszor bármilyen nehézséget le tud küzdeni. Ha tehát egy férj a Szentírással összhangban él a főséggel, azzal boldog családot épít, mely Isten dicsőségére és dicséretére működik.

A bölcs családfő alázatos is. Ha szükséges, hajlandó bocsánatot kérni, még akkor is, ha nehéz beismernie, hogy tévedett. A Biblia azt mondja, hogy „a tanácsadók sokaságában megmentés van” (Példabeszédek 24:6). Igen, az alázat arra is indítja a családfőt, hogy amikor helyénvaló, meghallgassa és kikérje a felesége, illetve a gyermekei véleményét. Jézus utánzásával a keresztény családfők tesznek róla, hogy az általuk gyakorolt főség boldogságot és biztonságot hozzon a családjukba, s emellett a családok Létrehozójának, Jehova Istennek is tiszteletet szerezzen, és magasztalja őt ("Emiatt térdet hajtok az Atya előtt, 15 akinek minden család köszönheti a nevét az égben és a földön." Efézus 3:14, 15).

Ha Istennek van egy elrendezése, élvárása, utasítása, akkor meg is tanít, elmondja miért hasznos ha betartjuk, megtartjuk a tanácsát, és milyen kárunk származik abból, ha nem tartjuk meg.

Ha családok Isten tanácsa szerint működnének ma, felejtős lenne a sok válás, és a rengeteg csonka családban felnőtt, lelkisérült gyermek.

Mert a "főség" egyáltalán nem az, ahogyan azt ma értelmezik, és nem gyakorolják a családok.

2024. máj. 17. 12:49
 25/28 anonim ***** válasza:

"Isten nem téved, az emberek azok akik tévednek. A Bibliát pedig Isten íratta le, az ő elrendezése a mérvadó, ezért továbbra is ezt fogadom el."

Ahogy gondolod, jogod van ahhoz, hogy elfogadd a magad mércéjének, bár hozzáteszem, hogy te pontosabbab a Biblia egy értelmezését fogadod el.

Én viszont azt látom, hogy a Bibliában nem isteni gondolatokat olvasok, hanem a korabeli, ókori, zsidó-keresztény társadalom világlátását, és erkölcsi rendszerét, amely a kortàrsaknak szól, és mára régen túlhaladott.

Szerintem ez nem egy istenség könyve, hanem olyan embereké, akik a saját (korlátolt) tudásuk és világnézetük alapján próbálták Istent elképzelni.

2024. máj. 17. 13:07
 26/28 anonim ***** válasza:

A tizenötös kommenttől rendesen hányingerem lett...

Ha az autós hasonlatnál maradunk: így van, egy autóban csak egy kormány van. Ám egy hosszú út során hol az egyik, hol a másik fél vezet, hogy a társa kicsit megpihenhessen, vagy mert éppen ő ismerős az adott útszakszon.

A legszomorúbb egyébként, hogy az elnyomott nők jó része azt hiszi, nincs elnyomva. Nem ismer mást:(

2024. máj. 17. 19:28
 27/28 anonim ***** válasza:

26

Csak hogy ez az út, nem fárasztó.

2024. máj. 17. 20:55
 28/28 anonim ***** válasza:

Igen, kereshet, és eltűrhető az, ha nem akar mondjuk főzni...abban az esetben, ha a férj megteszi azt, a nő pedig más házimunkát végez. Ez az egész dolog szerintem egyénfüggő. Bátyám rengeteget szokott főzni, és nagyon jól is tud, el is mosogat maga után. Van erre ideje, mert ő munka mellett már nem tanul. Így a párjának egyetem és munka után kevesebb dolga van. És ez így nekik tökéletes.

Én meg olyan vagyok, aki szereti egyedül elvégezni a "női házimunkákat". Imádok főzni, sütni, a takarítással sincs bajom, mosással, vásárlással is elvagyok, ha éppen olyanom van, a füvet is simán lenyírtam, mikor még otthon laktam, hogy anyának ne kelljen, mikor hazaér.

Szeretem, ha én csinálok még mindent, mert akkor tudom, hogy mivel mi a helyzet, pontosan átlátom. Nekem nem oypan partner kell, aki úgymond kiveszi a részét ebből, hanem olyan, aki hagyja, hogy csináljam a dolgomat. Eléggé régimódi vagyok, nekem tökéletesen megfelel az, hogy a nő mos főz, takarít, gyereket nevel, a férfi meg dolgozik a munkahelyén.

2024. máj. 18. 12:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!