Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Sokan azt vallják Jézus maga...

Sokan azt vallják Jézus maga ISTEN megtestesült ISTEN, de vajon ő maga az Atya is? (AtyaISTEN)

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__..

PL ebben a kérdésben egész jó indokokat irnak és a Bibliába is kb elmondja Jézus hogy ő maga Isten. Sokan mondják a Szentháromság az EGY. Akkor most Jézus maga az Atya is?

2024. ápr. 22. 12:00
1 2 3 4 5
 31/43 A kérdező kommentje:
29-30 nagyon szépen köszönöm azt hiszem kezdem érteni.
2024. jún. 11. 11:52
 32/43 anonim ***** válasza:
10%

22 Isten Gyermeke

és mikor, hogyan és miért vették ki ezt az imaórák liturgiájából?

2024. jún. 11. 15:02
 33/43 IstenGyermeke1 ***** válasza:
28%

A II. Vatikáni Zsinat jelentősen lerövidítette a liturgiát. Pl. a primát, mint imaórát teljesen eltörölte.

2024. jún. 11. 15:29
 34/43 anonim ***** válasza:
33%

de miért?

miért rövidítették le és miért vették ki a primát?

és mit változtattak még a zsolozsmákon?

2024. jún. 11. 22:05
 35/43 IstenGyermeke1 ***** válasza:
47%

Mivel én a Zsinat után születtem, nem tudom, pontosan. De a vigilát (= matutinum) eltörölték, helyére egy bármikor végezhető ad officum lectiones, azaz olvasmányos imaóra került.

Gondolom a zsoltárok sem maradtak ugyanazok, mivel a liturgikus naptárat kicsit kurtították…

A tridenti liturgia kicsit hosszadalmas, sok teológiai tartalmú beszéddel, rengeteg gesztussal. A mai ember számára nagyon nehezen befogadható. Átolvastam a tridenti szentmise menetét, a szöveg néha nekem is sok volt. Gondolom hasonlót tettek az imaórák liturgiájával is. Én csak örülhetek, mert el tudok mondani egyet-egyet a vonaton…

A néphagyomány és a szerzetesrendek hagyományos zsolozsmáit formailag meghagyták. Tehát a premontreieknél húsvéti időben a Magnificatot ugyanúgy antiphona triplexszel éneklik, a himnusz ugyanúgy a végén maradt. Ott egyes zsoltározási rendekben is vannak különbségek.

2024. jún. 11. 22:40
 36/43 anonim ***** válasza:
33%

és mikor változtatták a zsolozsmákat latinról magyarra, vagyis anyanyelvre?

ezek szerint mondjuk a szerzetesek (papok?) a régi hosszabbat mondják? jól értem, hogy kétfajta van, egy régi, es egy a, mondjuk, laikusoknak?, és ez a változat jóval rövidebb?

2024. jún. 12. 09:59
 37/43 IstenGyermeke1 ***** válasza:
33%

Egyféle zsolozsma van már. Az “új” liturgia szerint anyanyelven mondjuk.

2024. jún. 12. 10:48
 38/43 anonim ***** válasza:
33%

36

Koszi szepen.

Azert kerdezem, mert anglikan vagyik, es nalunk az imaorak liturgiaja ("Daily Prayer") eleg kozponti helyet foglal el. A papoknak a reggeli es az esti kotelezo, azon tul tetszes szerint mond el belole mindenki barmennyit. Nalunk a templomban van online zoom, es szemelyes valtozatban is, altalaban a het minden napjan valamelyik. Es ezek meg hosszabbak is, mint ami az imakonyvben van.

De megtalaltam a katolikus valtozatot, es joval, de joval rovidebb volt. Mivel nalunk nem volt a "vatikani zsinat", még az eredeti valtozat van. Viszont ahogy a Bibliat, azonnal ezt is leforditottak angolra, meg a kozepkorban.

Azt hallottam, hogy a katolikusoknal ez nem annyira a mindennapok resze, mint nalunk. Hanem azert van inkabb a rozsafuzer, mert azt ertettek az emberek.

Ha ugyanarra gondolunk, akkor a Magnificatot mi is antiphona triplexszel mondjuk.

2024. jún. 16. 01:36
 39/43 IstenGyermeke1 ***** válasza:
63%

A Church of England (meg egy csomó anglikán egyház, de nem tudom az összesre kijelenteni, mert annyira nem egységes) a tridenti liturgia egy formáját használja.

Nálunk minden felszentelt papnak a teljes imaórák liturgiáját végezni kell naponta. Diakónusoknak nem tudom mennyit.

2024. jún. 16. 07:50
 40/43 anonim ***** válasza:
46%
Igen, ha azt mondom, "anglikan", en a CofE-re gondolok. De mi imadkozhatunk mas anglikan egyhaz imakonyvebol is, az ausztral, uj-zelandi stb. Mindent le lehet ma mar tolteni, a papok is hasznaljak az ausztralt es az uj-zelandit, ez a ketto 100%.
2024. jún. 16. 13:04
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!