Károli Biblia 1908 as Revidreált változat, az tényleg református? Katolikusként olvashatom,? (engem jobban megfog a szövege mint az új forditásokban)
IstenGyermeke1 nem a Vizsolyiról van szó, úgy tudom az az eredeti 1500 valahányas évekbeli, na azt ha jól tudom a mai magyar ember nem igen értené.
Az 1908 as Revideált Károli Fordítás-ról van szó ami érthető mai magyar nyelvet beszélőként is. Az meg, hogy ki mit szeret szerintem egyénfüggyő. Az 1908-ASt úgy tudom még sok katolikus is szereti van neki.
Az 1908-as is hordozza ezeket a vonásokat. Nehezen érthető a szövege, ezért sokszor félrevezető lehet — emiatt tartom az archaizáló fordításokat hittel kapcsolatos értelmezésre alkalmatlannak —, és Károli az akkori kultúrával kapcsolatos hiányosságai is ugyanúgy benne vannak.
De ha te szereted a valázást és az elbeszélő múlt időt, olvasd.
Sokan ettől magukat is különlegesebbnek érzik, ha ilyet olvasnak. Pedig amikor az apostolok írták, ők se valami korábbi archaizáló nyelvet használtak, hanem az akkori köznyelvet, teljesen közérthető formában.
Irodalmilag silányabb, már 1908-ban is túl erőltetett volt, szóval kétlem. Olvass pár irodalmi művet a század elejéről, s látod majd a különbséget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!