Hogyan köszönnek az egyes felekezet hivei a lelki vezetőjüknek?
Egyedül a katolikusokat es a reformatusokat tudom.
Katolikus: Dícsértessék a Jézus Krisztust. Pap: Mindörökké, Ámen.
Református: Áldás, Békesség: Tiszteletes: Istennek dicsőség.
"talán nem az arámival kellene példálózni, hanem a héberrel."
Talán de, mivel Jézus anyanyelve arámi volt.
"És mind az ókori, mind a modern h~ber nyelven Jézus neve Yeshua vagy Yehosua -ami ugyanaz, mint a példaként említett ószövetsegi Józsué."
https://www.youtube.com/watch?v=84xzE1k8EoU
Elmondja hogy Jézus nevének kezdő betűje a yoot de ezt nem j-nek kell ejteni hanem i-nek. Ugyanígy elmagyarázza a többi betűt is. Így tehát az Eashoa helyes kiejtése nem Yeshua hanem Ísó vagy Ísa.
"az ókori zsidóságban ez elég elterjedt névnek számított; az említett Józsuén kívül is többen viselték, többek között az ószövetsegi deuterokanonikus könyvek egyikének írója is, akit ráadásul a magyar fordításban is a Megváltóéval azonos alakban neveznek (Jézus, Sirák fia)."
Lehetséges hogy az ókorban elterjedt név volt a zsidó nép körében csak hogy ez nem Isten kizárólagos neve.
"pedig akkor megkérdezném, hogy ha ehhez a közel-keleti népek esetében ehhez közvetlen isteni parancs kellett, akkor az európai kultúrkörben kinek a parancsára terjedt el szinte minden nyelven a napszaknak megfelelő jókívánsággal való köszönés (Jó napot)?"
Honnan tudjam? Nem vagyok nyelvész. Azt viszont tudom hogy a próféták Isten parancsait követték és nem népszokásokat. Azt is tudom hogy a zsidó vallás részletesen leszabályozza a mindennapi életet amik szerintük Isten parancsai. Akkor pont a köszönés ne lenne Isten parancsa? Szóval kizárt hogy népszokás.
"Természetesen az iszlamista fórumtársunknak szól a kommentem."
Nem iszlamista vagyok hanem muszlim. Az iszlamista egy politikai ideológia amit zsidók és keresztények találtak ki.
40es,
Ez lesz a lezáró válaszom neked, mert úgy tűnik, egyáltalán nem érteni, hanem mindenáron belekötni szeretnél csak a másik mondandójába. Így nem érdemes beszélgetni.
Egy szóval sem mondtam, hogy Ábrahám zsidó lenne, semmi ilyesmi nem is lehetséges, hiszen a zsidók/júdaiták Jákob fiának, Júdának a leszármazottai, vagyis nekik Ábrahám a felmenőjük, így nyilván nem tartozik közéjük. Azt állítottam, hogy hébernek nevezi őt az Írás, és ha nem ismered a két nemzetség közti különbséget, akkor nem értem, miért akarsz tanítani ezzel kapcsolatban.
Azt sem állítottam, hogy maga a két testvér, Izsák és Izmael különböző nyelvet beszélt volna, hanem hogy az idők folyamán elsodródtak egymástól, és a belőlük származott népek már nem egyforma nyelvet használtak. Ezek pedig tények, máskülönben nem létezne arab és izraelita nemzet, hanem egyek lennének.
Nekem a logika nem írja felül az írott beszédét Istennek. És gőzöm sincs, mi van a haszidokban és ez mennyire mérvadó, annyit jegyeztem meg, hogy az általad idézett helyen a Koránban csak egyetlen esetre, a házba belépésre mondja, hogyan kell köszönni (még a válasz sincs erre előírva ebben a szövegben), és ezért mondtam, hogy ez nem eléggé általános, hanem specifikus.
Továbbá nem kell ahhoz előre tudni valakinek a meggyőződését, hogy ne rögtön előítéletes ledorongolással kezdjem a vele való társalgást. Ez szimpla jómodor kérdése. Az is látszik, hogy fogalmad sincs az Istennel való járás lényegéről, hiszen a testvérek meglétét rögtön valamilyen bejegyzett felekezettel azonosítod, el sem tudod képzelni, hogy máshogyan is lehetséges testvéri közösségben lenni egymással, mint a szervezett egyházi felépítményben.
Részemről eddig bírtam, köszönöm a beszélgetést, minden jót neked.
Ne haragudj de nem én vagyok aki ész nélkül beleköt mindenbe. Elmondtam de nyilván te is tudod hogy a zsidó vallás nagyon részletesen leszabályozza az élet kb. minden területét, ami a zsidók szerint Isten parancsa, de te azt mondod a köszönés nem Isten parancsa hanem népszokás. Akkor szerinted Isten elfelejtette ezt parancsba adni? De nem gond mert vannak népszokások és totál véletlenül időben és térben távoli próféták, köztük Jézus, népszokásból köszöntek ugyanúgy :) Gondolom te is érzed hogy mennyire nevetséges és logikátlan az állításod. Konkrétan foggal körömmel küzdesz hogy ne kelljen úgy köszönnöd ahogy Jézus és a próféták. Persze ez a ti dolgotok csak akkor milyen alapon nevezitek magatokat Jézus követőinek?
A Korán verssel kapcsolatban is lemondtam hogy ez egy példa a sok közül de már ebből is kiderül hogy ez parancs.
A keresztények nagy többsége valamelyik irányzathoz, szektához igazodik. Ez nagyon jellemző így szerintem joggal feltételeztem hogy ez rád is igaz.
Egyébként úgy tudom hogy ha nem vallod hogy Jézus Isten, nem tekintenek kereszténynek. Mindegy ez más kérdés.
Nálunk a "Békesség!" vagy "Szia! Áldjon az Úr!" köszönések a leggyakoribbak.
Pünkösdi egyház
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!