Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan köszönnek az egyes...

Hogyan köszönnek az egyes felekezet hivei a lelki vezetőjüknek?

Figyelt kérdés

Egyedül a katolikusokat es a reformatusokat tudom.

Katolikus: Dícsértessék a Jézus Krisztust. Pap: Mindörökké, Ámen.

Református: Áldás, Békesség: Tiszteletes: Istennek dicsőség.

2024. márc. 3. 21:57
1 2 3 4 5
 11/47 anonim ***** válasza:
44%

Keresztények nem úgy köszönnek ahogy Jézus tanította. Már ebből is kiderül hogy a keresztényeknek semmi közük Jézushoz.

Biblia szerint Jézus így köszönt: "Békesség néktek!"(János 20:26). Keresztények viszont nem így köszönnek, hanem: Dicsértessék!, Dicsértessék a Jézus Krisztus!, Dicsőség Jézus Krisztusnak és hasonlók.

Arámi nyelven ami Jézus anyanyelve a "békesség néktek" úgy hangzik hogy Shlama allawkhon. A muszlim köszönés: Salamu alaikum. Tehát egyértelmű hogy muszlimok úgy köszönnek ahogy Jézus, keresztények viszont nem.

2024. márc. 4. 09:25
 12/47 NTBS ***** válasza:
Ez nagyon egyénfüggő.
2024. márc. 4. 14:45
 13/47 IstenGyermeke1 ***** válasza:

Főpásztor által celebrált szentmise elején hogy köszönti a püspök atya a híveket? "Békesség nektek." (latinul: "Pax vobis.") (MR A mise rendje (Ordo missæ) 2) válasz rá: "És a te lelkeddel." ("Et cum sporitu tuo.") Nem árt meg, ha valamit attól, hogy katolikus, nem sátáninak bélyegezni. Alaptalan, ennyi erővel a saját felekezetedben is ugyanúgy lehet "nem krisztusi" dolgokat keresni.

Nálunk RÓMAI katolikusoknál a "Laudetur Iesus Christus!" (= Dicsértessék a Jézus Krisztus! [megjegyezném, hogy RÖVID "i"-vel írandó, mert a "dicsér" a szótöve])

Húsvéti időben jobb helyeken a "Christus surrexit!" (= Feltámadt Krisztus!) a köszönés. A válasz rá "Surrexit vere." (= Valóban feltámadt.)

GÖRÖGKATOLIKUSOKNÁL a "Dicsőség Jézus Krisztusnak!" a helyes, a válasz pedig "Dicsőség mindörökké!"

Reformátusoknál "Áldás, békesség!" A válasz "Az Úré a dicsőség!" lenne, de így soha életemben nem hallottam még.

Evangélikusoknál "Erős vár a mi Istenünk!" A válasz ugyanez.

De nem csak a lelki vezetőnek köszönünk így, ha valami lelki programon vagyok, akkor is szoktam hallani a "Dicsértessék"-et, pedig laikus vagyok.

2024. márc. 4. 15:22
 14/47 anonim ***** válasza:
21%

"Főpásztor által celebrált szentmise elején hogy köszönti a püspök atya a híveket? "Békesség nektek."

Ez nagyon ritka és az átlag keresztény egyáltalán nem így köszön.

"Alaptalan, ennyi erővel a saját felekezetedben is ugyanúgy lehet "nem krisztusi" dolgokat keresni."

Ahogy írtam én muszlim vagyok nem keresztény. A muszlim köszönés úgy hangzik hogy Salamu alaikum ami azt jelenti "békesség néktek" tehát a muszlimok köszönnek úgy ahogy Jézus.

2024. márc. 4. 15:43
 15/47 anonim ***** válasza:
74%

Jézus feltámadása után köszöntötte így az apostolokat, ezek szerint már ti is elfogadjátok feltámadását?

2024. márc. 4. 16:38
 16/47 anonim ***** válasza:
21%

"Jézus feltámadása után köszöntötte így az apostolokat, ezek szerint már ti is elfogadjátok feltámadását?"

Jézus köszönésének semmi köze az állítólagos feltámadásához. Előtte is így köszönt Jézus. Sőt minden vallásos zsidó így köszönt jóval előtte is. Héberül Shalom aleichem. Tehát ez az Isten által elvárt köszönés amit a zsidók és muszlimok betartanak, keresztények viszont nem.

2024. márc. 4. 17:33
 17/47 anonim ***** válasza:
58%

"Előtte is így köszönt Jézus."

Idézd :)

"ez az Isten által elvárt köszönés"

Ezt is idézd :)

2024. márc. 4. 18:07
 18/47 anonim ***** válasza:
0%

Isten előtt mindnyájan egyenlők vagyunk.

Nem helyes hajbókolni egymás előtt! Az is idegen Krisztustól,aki azt elfegadja!

2024. márc. 5. 02:06
 19/47 munyamunya ***** válasza:
0%

17es,

Így tanította köszönni a tanítványokat, tehát ez volt az Ő szokása is. Elköszönéskor is ezt használta többször.

""Valamely házba bementek, először ezt mondjátok: Békesség e háznak!""(Luk10:5)

""Monda pedig az asszonynak: A te hited megtartott téged. Eredj el békességgel!"" (Luk.7:50)

Az elköszönés a görögben a héber/arámi "leshalom" azaz békére/békébe tükörfordítása. Ez a héber iratokban is sokszor olvasható, pl:

""És monda Jethró Mózesnek: Eredj el békességgel."")

""És felele Éli, és monda (Annának): Eredj el békességgel""

De így köszön Jonathán, Dávid, Elizeus, stb.

Az Örökkévalót képviselő küldött is így szól:

""Látván pedig Gedeon, hogy az Úrnak angyala volt az, monda Gedeon: Jaj nékem Uram, Istenem! mert az Úrnak angyalát láttam színről színre! És monda néki az Úr: Békesség néked! ne félj, nem halsz meg! És építe ott Gedeon oltárt az Úrnak, és nevezé azt Jehova-Salomnak (azaz: az Úr a béke)""

Pál, János és Péter is eltanulta ezt, szinte minden levelük végén így búcsúznak: Kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól, és az Úr Jézus Krisztustól/ Békesség mindnyájatoknak, a kik Krisztusban vagytok/Békesség néked!

2024. márc. 5. 07:22
 20/47 anonim ***** válasza:
0%

"Idézd :)"

A 19-es idézett még verseket az Újszövetségből és az Ószövetségből is amikből kiderül hogy a "Békesség néktek!" az Isten által elvárt köszönés. Muszlimok így köszönnek de a keresztények nem. Erre hívtam fel a figyelmeteket.

2024. márc. 5. 09:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!