Hogyan köszönnek az egyes felekezet hivei a lelki vezetőjüknek?
Egyedül a katolikusokat es a reformatusokat tudom.
Katolikus: Dícsértessék a Jézus Krisztust. Pap: Mindörökké, Ámen.
Református: Áldás, Békesség: Tiszteletes: Istennek dicsőség.
30as,
Jó volna, ha témánál maradnánk, nem értem, hogy jön ide a Felkent istensége. Arról nem beszélve, hogy kábé az egyetlen olyan válaszoló vagyok ezen az oldalon, aki nem vallja a háromságot, úgy, hogy sem JT, sem muzlim, sem zsiďó, de még unitárius sem vagyok. Szóval hagyjuk ezt a kérdést, vitatkozz erről olyanokkal, akik ténylegesen istennek gondolják az Urat.
A békesség kívánásra az első itteni válaszomkor rákerestem a Bibliában, és annyi volt a találat, amennyit fel is soroltam. A stb-t azért tettem hozzá, mert pl. Dávid több alkalommal is mondja különféle személyeknek, de nem akartam annyi igehelyet idehalmozni.
Annak, hogy többen is használták ezt a köszöntést az lehet az oka, hogy mind istenfélők voltak, akik tudták, hogy egyedül a Mindenható képes valódi békességet adni, ezért Őrá tekintve kívántak így jót másoknak. De pl. Saul, Dávid és Jonatán is mond olyat búcsúzásként, hogy ""az Úr legyen veled"", meg "irgalmasság és igazság legyen veled"", de még Cirusz is úgy fogalmaz ""legyen vele az ő Istene"". Szerintem nem lehet olyan következtetést levonni, hogy csak egyféle köszöntés lenne helyes vagy kedves Istennek.
Az idézetet illetően, nekem nem világos, mire vonatkozik a 'this' ebben a mondatban. Egy házba belépve békességet kell kívánni, így magyarázza Allah a verseket? Hogy? Melyik verseket?
Ne haragudj, de hogyan lenne az Eashoa kiejtve Isó? Ennek semmi értelme, és sajnos egy wikipedia hivatkozás nem fog ennek helyességéről meggyőzni. Isten neve Jahova Eloah (amiből az Allah név is ered), ez alapján kapta a Felkent a nevét, ami Jahsua vagy Jahosua, nem pedig valamiféle mondvacsinált 'i' betűs szó. Érdekes, hogy Mózes utódjánál mindenki képes a Józsue nevet használni, míg az Úr, akinek betű szerint ugyanez a neve, legyen csak Jééézuss.
"Jó volna, ha témánál maradnánk, nem értem, hogy jön ide a Felkent istensége. Arról nem beszélve, hogy kábé az egyetlen olyan válaszoló vagyok ezen az oldalon, aki nem vallja a háromságot, úgy, hogy sem JT, sem muzlim, sem zsiďó, de még unitárius sem vagyok. Szóval hagyjuk ezt a kérdést, vitatkozz erről olyanokkal, akik ténylegesen istennek gondolják az Urat."
Oké de a logikáját érted igaz? Írhattam volna sok minden mást ami benne van a keresztény tanításban de nincs konkrétan parancsként benne a Bibliában.
"A békesség kívánásra az első itteni válaszomkor rákerestem a Bibliában, és annyi volt a találat, amennyit fel is soroltam. A stb-t azért tettem hozzá, mert pl. Dávid több alkalommal is mondja különféle személyeknek, de nem akartam annyi igehelyet idehalmozni."
Ennyi is bőven elég.
"Annak, hogy többen is használták ezt a köszöntést az lehet az oka, hogy mind istenfélők voltak, akik tudták, hogy egyedül a Mindenható képes valódi békességet adni, ezért Őrá tekintve kívántak így jót másoknak."
Ha térben és időben egymástól távoli próféták így köszöntek arra csak az lehet a magyarázat hogy ez Isten parancsa.
"Az idézetet illetően, nekem nem világos, mire vonatkozik a 'this' ebben a mondatban. Egy házba belépve békességet kell kívánni, így magyarázza Allah a verseket? Hogy? Melyik verseket?"
A vers eleje hosszabb, én csak azt a részt idéztem ami a köszönésre vonatkozik. A lényeg pedig hogy maga az egész vers magyarázat ezért szerepel a végén.
"Ne haragudj, de hogyan lenne az Eashoa kiejtve Isó?"
Meghallgattad a videót?
"Ennek semmi értelme, és sajnos egy wikipedia hivatkozás nem fog ennek helyességéről meggyőzni."
Ha az egyértelmű bizonyíték nem győz meg téged az már vallási vak hit, fanatizmus kategória. Ott van hogy az arámi nyelvű Bibliában Ísó szerepel. Ez tény nem vita tárgya.
"Isten neve Jahova Eloah (amiből az Allah név is ered), ez alapján kapta a Felkent a nevét, ami Jahsua vagy Jahosua, nem pedig valamiféle mondvacsinált 'i' betűs szó. "
Allah Isten kizárólagos neve és ebből ered a héber és arámi nyelvekben használatos Elah vagy Eloah. Jézus neve pedig nem Jahsua hanem Ísá vagy Ísó.
"Érdekes, hogy Mózes utódjánál mindenki képes a Józsue nevet használni, míg az Úr, akinek betű szerint ugyanez a neve, legyen csak Jééézuss."
Nem gondolod komolyan hogy Isten kizárólagos nevét megkapja egy próféta?
https://www.youtube.com/watch?v=lLOE8yry9Cc&t=13s
Érthetően elmagyarázza és még betűzi is. Hozzáteszi hogy nincs minden betűnek megfelelője az angol ábc-ben de kijetve úgy van ahogy mondtam, vagyis Ísó.
Találtam még egy videót amiben részletesebben elmagyarázza.
https://www.youtube.com/watch?v=84xzE1k8EoU
Elmondja hogy Jézus nevének kezdő betűje a yoot de ezt nem j-nek kell ejteni hanem i-nek. Ugyanígy elmagyarázza a többi betűt is. Így tehát az Eashoa helyes kiejtése nem Yeshua hanem Ísó vagy Ísa.
33,as
OK agree to disagree. Hidd el, hogy végigcsináltam már a kutatást ezügyben, ugyanilyen videókat/komplett weboldalakat az általam preferált kiejtésről én is tudnék linkelni rengeteget. Nincs erről konszenzus nemhogy a hívek, de a kutatók között sem, nem valószínű, hogy pont most mi ketten a GYK-n rájövünk a tutira. Amire engem eljuttatott az Isten, abban szeretnék kitartani.
Eloah/Allah kérdésben még csak annyi, hogy mind az arab, mind a héber egy nyelvcsalád tagja, kicsit nehéz megállapítani, melyik vett át valamit a másikból, főleg úgy, hogy a századok, ezredek során a nyelvek sokat változnak, de tudtommal a hébert ősibbnek tartják.
A Korán idézet nekem továbbra is nehezen érthető, de szemmel láthatóan valóban utasítás van erre a köszöntésre, ha egy házba belépünk. Ebből azonban továbbra sem következik, hogy ez volna az általánosan megkövetelt formula.
A térben és időben távoli személyek ugyanannak az Istennek az elhívása és munkája alapján éltek és beszéltek, egy Szellemmel voltak közösségben, ezért lehet hasonló a szóhasználat. Kifejezett parancsolat nélkül (ahogyan a Koránban mutattad, hogy van ilyen) ez a Biblia alapján nem kötelezettség.
Láthatod hogy nem muszlim oldalakat linkeltem. A videóban palául egy arámi szakértő beszél, de már egy wikipédia oldal is leírja.
"Eloah/Allah kérdésben még csak annyi, hogy mind az arab, mind a héber egy nyelvcsalád tagja, kicsit nehéz megállapítani, melyik vett át valamit a másikból, főleg úgy, hogy a századok, ezredek során a nyelvek sokat változnak, de tudtommal a hébert ősibbnek tartják. "
A Biblia szerint Ábrahámnak két fia volt. Izsák a zsidók ősatya Izmael pedig az araboké. Ez alapján a héber nem lehet régebbi mint az arab nyelv.
"Ebből azonban továbbra sem következik, hogy ez volna az általánosan megkövetelt formula."
Úgy érted a Biblia szerint nem?
"A térben és időben távoli személyek ugyanannak az Istennek az elhívása és munkája alapján éltek és beszéltek, egy Szellemmel voltak közösségben, ezért lehet hasonló a szóhasználat."
Éppen ezért nem lehet véletlen hogy ugyanúgy köszöntek és népszokás sem lehet. Csak is az lehet a magyarázat hogy ez Isten parancsa.
"Kifejezett parancsolat nélkül (ahogyan a Koránban mutattad, hogy van ilyen) ez a Biblia alapján nem kötelezettség."
Még ha nem is kötelezettség szerinted, miért nem köszöntök így a Jézus és a többi próféta iránti szeretetből, tiszteletből?
35ös,
A bibliában nem Izsák az első személy, aki héberül beszél, illetve akit hébernek neveznek. Az özönvíz után Sém unokája, Arpaksád fia volt a Héber nevű ősatya, akitől minden ilyen nyelvű és eredetű nemzetség származik. Héber után öt nemzedékkel élt Ábrahám, akit magát is számos alkalommal hébernek nevez az írás. Az ő egyik fia, Izmael, különvált családjától és más életmódot, más rendet kezdett követni, és egy idő után különálló néppé vált, saját nyelvvel. Szerintem egyértelmű, hogy a héber korábbi.
És ha még ötvenszer leírod újra ugyanúgy, hogy a hasonló szóhasználat oka egyedül egy - nem feljegyzett, ismeretlen - parancsolat lehet, akkor sem lesz jobban igaz, hanem megmarad a te véleményednek. Nincs ezzel gond, véleménye mindenkinek van.
A Koránból annyit idéztél, hogy "ha beléptek egy házba, békességet kívánjatok Allahtól". Ez alapján mondom, hogy ez nem egy általános értelmű utasítás még a Koránban sem.
És továbbra is nagyon megnehezíti az értelmes beszélgetést, ha folyton általánosítasz, és olyan csoporttal veszel engem egy kalap alá, akikhez nincs közöm. Nem egy képzelt ellenséggel vitázol, hanem velem, egy darab személlyel, aki ráadásul semmilyen felekezethez nem tartozom.
Amúgy az egy érdekes kérdés, hogy a Felkent és az apostolok szokása nyomán miért nem terjedt el, maradt fenn a békességgel való köszöntés. Nem tudom a választ, és majd igyekszem a testvéreimmel megbeszélni ezt, mert valóban jó volna mindenben az igazsághoz igazodni.
@munyamunya:talán nem az arámival kellene példálózni, hanem a héberrel. És mind az ókori, mind a modern h~ber nyelven Jézus neve Yeshua vagy Yehosua -ami ugyanaz, mint a példaként említett ószövetsegi Józsué. És a kérdésedre -"Nem gondolod komolyan hogy Isten kizárólagos nevét megkapja egy próféta?" - a válasz a lehető legegyszerűbb: az ókori zsidóságban ez elég elterjedt névnek számított; az említett Józsuén kívül is többen viselték, többek között az ószövetsegi deuterokanonikus könyvek egyikének írója is, akit ráadásul a magyar fordításban is a Megváltóéval azonos alakban neveznek (Jézus, Sirák fia).
A témához kapcsolődó elképzelésedhez - "Éppen ezért nem lehet véletlen hogy ugyanúgy köszöntek és népszokás sem lehet. Csak is az lehet a magyarázat hogy ez Isten parancsa." - pedig akkor megkérdezném, hogy ha ehhez a közel-keleti népek esetében ehhez közvetlen isteni parancs kellett, akkor az európai kultúrkörben kinek a parancsára terjedt el szinte minden nyelven a napszaknak megfelelő jókívánsággal való köszönés (Jó napot)?
37es Alex Fly,
Attól tartok elnézted a válaszokat, nem én írtam ezeket, hanem a kolléga, akivel beszélgetek.
@38: igazad van. Bocsáss meg, elnéztem...
Természetesen az iszlamista fórumtársunknak szól a kommentem.
"A bibliában nem Izsák az első személy, aki héberül beszél, illetve akit hébernek neveznek. Az özönvíz után Sém unokája, Arpaksád fia volt a Héber nevű ősatya, akitől minden ilyen nyelvű és eredetű nemzetség származik. Héber után öt nemzedékkel élt Ábrahám, akit magát is számos alkalommal hébernek nevez az írás. Az ő egyik fia, Izmael, különvált családjától és más életmódot, más rendet kezdett követni, és egy idő után különálló néppé vált, saját nyelvvel. Szerintem egyértelmű, hogy a héber korábbi."
Ez biztosan nincs így. Ábrahám nem zsidó és nem is héberül beszélt.
"Az ő egyik fia, Izmael, különvált családjától és más életmódot, más rendet kezdett követni, és egy idő után különálló néppé vált, saját nyelvvel. Szerintem egyértelmű, hogy a héber korábbi."
Az iszlám szerint Izmael és Izsák is próféták így szó nincs külön életmódról vagy rendről. És hát külön népről sem beszélhetünk két testvér esetében és ugyanazt a nyelvet is beszélhették.
"És ha még ötvenszer leírod újra ugyanúgy, hogy a hasonló szóhasználat oka egyedül egy - nem feljegyzett, ismeretlen - parancsolat lehet, akkor sem lesz jobban igaz, hanem megmarad a te véleményednek. Nincs ezzel gond, véleménye mindenkinek van."
Akkor úgy kérdezem melyik a logikusabb magyarázat? A népszokás vagy hogy Isten parancsa?
"A Koránból annyit idéztél, hogy "ha beléptek egy házba, békességet kívánjatok Allahtól". Ez alapján mondom, hogy ez nem egy általános értelmű utasítás még a Koránban sem."
Mi az hogy ez nem egy általános értelmű utasítás? Ez egy egyértelmű utasítás. És persze még több is van illetve hadiszokban is szerepel.
"És továbbra is nagyon megnehezíti az értelmes beszélgetést, ha folyton általánosítasz, és olyan csoporttal veszel engem egy kalap alá, akikhez nincs közöm. Nem egy képzelt ellenséggel vitázol, hanem velem, egy darab személlyel, aki ráadásul semmilyen felekezethez nem tartozom."
De én honnan tudjam hogy te miben hiszel? Eddigiek alapján úgy tűnt keresztény vagy, azok pedig szentháromsághívők. Ha semmilyen felekezethez nem tartozom és magad válogatod ki miben hiszel nyilván nem tudhatom.
"Amúgy az egy érdekes kérdés, hogy a Felkent és az apostolok szokása nyomán miért nem terjedt el, maradt fenn a békességgel való köszöntés. Nem tudom a választ, és majd igyekszem a testvéreimmel megbeszélni ezt, mert valóban jó volna mindenben az igazsághoz igazodni."
Azt írtad semmilyen felekezethez nem tartozol, most meg hogy vannak testvéreid :) Akkor melyik? Egyébként meg azért nem köszönnek így a keresztények mert már rég nem Jézust követik. Biztos lehetsz benne hogy Jézus első követői így köszöntek de őket idővel eretneknek nyilvánították a jelenlegi keresztények ősei.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!