Felmerült bennem egy kérdés. Miért a kereszt a kereszténység jelképe?
Miért erre a brutális kínzóeszközre esett a választás,és nem mondjuk a halra vagy galambra?(Pl az autókon a hal is ilyen jelkép,ha jól tudom).
Azt értem,hogy így emlékeztetnek minket az áldozatára,de mondjuk választhattak volna olyan jelképet,ami a tanításaira emlékeztet.
A katolikus egyház úgy tanítja, hogy a rézkígyó Krisztus első előképe, a fára függesztett élőlény, ami megmenti a népet a haláltól, (akit a kigyó megmart, ha hisz meggyógyul, a patikák jelképe is).
Így nem csoda hogy a kereszt lett a második gyógyitó jelkép.
Ezt a Biblia tanítja így, természetesen az Egyház összhangban a Bibliával szintén így tanítja. De a kereszt több, mint egy gyógyító jelkép, mert a kereszt a Biblia alapján megváltásunk jele.
Azt olvasom, hallom szinte mindenkitől, hogy a Bibliában ez van írva, az Egyház azt tanítja, de azt, hogy Isten Lelke kinek mit jelent ki személyesen, olyat szinte nem is tapasztalok.
Fentebb írták a kígyót, mint szimbólumot. Ezt is érdemes alaposan megvizsgálni lélekből. Magam is hittem abban korábban, hogy a botra felfűzött rézkígyó a vétségek szimbóluma, így aki arra rátekintett, az lélekben megmenekült, hiszen felismerte általa a gyarlóságát. Aztán amikor pontosan ma kaptam egy bizonyságot, hála és dicsőség legyen ezért is a Szent Léleknek mindörökké, akkor megéltem az Igazságot. És annyira nyilvánvaló, de gyarló vagyok még magam is, így homályosan látok még. Már az árulkodó, hogy nyíltan elmondja az Úr, hogy semmiről se készítsünk faragott képet, se arról, ami a Mennyben van, se arról, ami a Földön, a vizekben, semmiről. Erre mit tesz Mózes? Egy rézkígyót köt a botja végére, és feltartja a nép előtt! Egy kézzel készített kígyót, szobrot, bálványt, ami minek is a jelképe?
A patika jelképéről pedig annyit, hogy a Bibliában mi is a kígyó jelentése? Szóba hozzák még egy C betűs pálcával, amire két kígyó tekeredik, meg egy másikkal, amire csak egy. De a gyökereket tekintve van itt ókori mitológia, Hermész istenség és még lehetne sorolni. Érdemes utánaolvasni, ki volt ez az istenség valójában. Arról nem is beszélve, hogy állítólagosan az Úr elmondja, hogy ne legyenek előtte idegen isteneink, ne hódoljunk nekik. Akkor miként illik ide egy szimbólum, ami pedig egy idegen isten jelképe? Aztán a rézkígyótól eljutunk a keresztig, onnan meg a gyógyításig. Inkább jobb nem is írni többet, annyira egyértelmű.
Legyen meg a hitünk szerint, a Szent Lélek akarata valósuljon meg!
Üdv.
Imádkozunk érted, hogy tévelygésedből megtérj.
A keresztény életet élők nem választ jelképeket, soha nem is tettek ilyet, még az első tanítványok sem.
Nem akasztgattak magukra sem halakat, sem kereszteket, sem egyéb más tárgyakat, és nem társítottak hozzájuk természet feletti erőt.
Egyébként pedig a keresztet, már jóval Jézus előtt is használtak más népek az imádatukban, pl az Egyiptomiak füles keresztet használtak.
Néhány teológus az erőszakhoz kapcsolódó képzettársítás miatt megkérdőjelezi a keresztnek mint a keresztényiség jelképének helyességét — (The Dallas Morning News.)
A kereszt a „halál imádatát mozdítja elő” mondta Catherine Keller, a madisoni (New Jersey, USA) Drew University Theological School teológusa. „Senki sem szeretne egy villamosszéket vagy egy hurkot a hit alapvető jelképeként, pedig ezeket használnánk, ha Jézust napjainkban ölné meg a kormány.”
Ugyanakkor Isten, nem is akarja, hogy képeket, szobrokat, vagy bármilyen tárgyakat használjunk az imádatban.
A keresztről ezt olvassuk:
A Kr. u. III. század közepén az egyházak vagy eltértek a keresztény hit bizonyos tanításaitól, vagy kiforgatták azokat. Hogy növeljék a hitehagyott egyházi rendszer befolyását, pogányokat vettek fel az egyházba a hitben való megújulás nélkül, és megengedték nekik, hogy nagyjából továbbra is megtartsák pogány jeleiket és szimbólumaikat. Így Krisztus keresztjének ábrázolására átvették a Taut vagy T-t a legelterjedtebb formájában, vagyis a lesüllyesztett harántgerendával” (An Expository Dictionary of New Testament Words. [London, 1962] W. E. Vine, 256. o.).
"Egyébként pedig a keresztet, már jóval Jézus előtt is használtak más népek az imádatukban, pl az Egyiptomiak füles keresztet használtak."
Akkor ők nem keresztet használtak. :)
Lehet titeket, hitehagyottakat a kereszt megbotránkoztat, de számunkra Krisztus ezen hozta meg az üdvösséget.
18
Aki bármin megbotránkozik, az ugyan olyan bűn, mint aki a botránkozást előidézi.
Én vagyok hitehagyott?
Engem nem botránkoztat meg, mert tisztában vagyok azzal, hogy Isten mit ír a szavában. Egyebek mellett soha nem az volt a lényeg, hogy Jézus milyen körülmények között hal meg, hanem maga az, hogy meghalt. Akik egy egy kivégző eszköznek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak, mint annak, hogy a megváltás megtörtént, azok sok mindent nem értenek.
Az ilyen dolgok elterelik arról a figyelmet, hogy Isten mit vár el az emberektől, és a teremtett dolgokat imádják a teremtő helyett.
14es,
Írod: 'Már az árulkodó, hogy nyíltan elmondja az Úr, hogy semmiről se készítsünk faragott képet, se arról, ami a Mennyben van, se arról, ami a Földön, a vizekben, semmiről. Erre mit tesz Mózes? Egy rézkígyót köt a botja végére, és feltartja a nép előtt! Egy kézzel készített kígyót, szobrot, bálványt, ami minek is a jelképe?'
Ezt a mozzanatot nem Mózes eszelte ki, hanem maga az Örökkévaló utasította a kígyó felmutatására, amit később a Felkent be is azonosított, mint saját áldozatának előképét. Őt az Isten bűnné tette és felemelte/felmagasztalta, hogy aki őrá tekint, azaz megérti/felfogja a munkáját, az megmenekülhessen az örök haláltól. Mindezek írva vannak:
""És szóla a nép Isten ellen és Mózes ellen: Miért hoztatok fel minket Égyiptomból, hogy meghaljunk e pusztában? Mert nincsen kenyér, víz sincsen, és e hitvány eledelt útálja a mi lelkünk. Bocsáta azért az Úr a népre tüzes kígyókat, és megmardosák a népet, és sokan meghalának Izráel népéből. Akkor méne a nép Mózeshez, és mondának: Vétkeztünk, mert szólottunk az Úr ellen és te ellened; imádkozzál az Úrhoz, hogy vigye el rólunk a kígyókat. És imádkozék Mózes a népért. És monda az Úr Mózesnek: Csinálj magadnak tüzes kígyót, és tűzd fel azt póznára: és ha valaki megmarattatik, és feltekint arra, életben maradjon. Csinála azért Mózes rézkígyót, és feltűzé azt póznára. És lőn, hogy ha a kígyó valakit megmar vala, és az feltekinte a rézkígyóra, életben marada."" (4Mózes 21:5-9)
""Ha a földiekről szóltam néktek és nem hisztek, mimódon hisztek, ha a mennyeiekről szólok néktek? És senki sem ment fel a mennybe, hanemha az, a ki a mennyből szállott alá, az embernek Fia. És a miképen felemelte Mózes a kígyót a pusztában, akképen kell az ember Fiának felemeltetnie. Hogy valaki hiszen ő benne, el ne veszszen, hanem örök élete legyen."" (János 3:12-15)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!