Biblia, Ószövetség, Isten: hogyan kell pontosan kiejteni és leírni azt, hogy JHVH, (YHVH)? Melyik lehet a helyes kiejtés és melyik biztos, hogy nem?
Úgy megfelelő, ha JHVH-nak van mondva?
A zsidók még mindig nem mondják ki Isten nevét? Nekik tilos?
A keresztények kimondhatják?
És hogyan írták régen? I, Y vagy J? V vagy W?
Köszönöm szépen a válaszokat.
Közben erre jöttem rá: a magyarban úgy írjuk: Jahve. De ebben így pont nincs benne az összes betű, aminek célszerű lenne szerepelnie. JHVH. Akkor inkább lenne Jahveh. A kiejtés úgyis Jahve lenne, gondolom. De akkor már az angol helyesebben írja: Yahweh.
Mint írtam, a héberben a szó végi "h"-t nem ejtik. Az Adonai nevének magyar átírásában a kiejtés elve érvényesül, tehát lehagyjuk az utolsó "h"-t.
Nekünk megvannak a saját mássalhangzótörvényeink. Az első számú helyesírási alapelvünk a kiejtés elve. S ha már valamit úgy írunk le, a hagyomány elve miatt nem nagyon változtatjuk. Értsd meg, nem lehet a másik nyelv ismerete nélkül alkalmazni annak kiejtési törvényeit.
#15. Ha az eredeti szövegben az áll, hogy az a 4 betű annyira fontos, akkor legalább azt úgy lett (kellett) volna célszerű megőrizni, használni. JHVH. Ha már úgysem tudja senki, hogy hogyan kell kiejteni, akkor legalább a leírása maradt volna az eredeti. Ugyanis annak semmi racionális magyarázata nincs, hogy ez nem így lett megőrizve.
Ha a leírásban biztosak vagyunk, akkor legalább az lenne úgy a Bibliában.
Úgy láttam, hogy pár országban ezt meg tudták tenni.
Egy Károli Gáspár által fordított Bibliám van és ahogy egyre jobban mélyedek el a részletekben, annál jobban látom, hogy sok helyen mennyire rossz az a fordítás. Kifejezetten rossz és félrevezető.
Elismerem, hogy a Vizsolyi Biblia nagy lépés volt a magyar nyelv történetében. Viszont nem kéne bálványozni, ahogy a protestáns testvérek teszik. Sajnos igen sokszor félrevezető, mert annyira archaikus a nyelvezete. Továbbá a jehovázás elég zavaró... Tudnék javasolni 2 katolikus fordítást ha kell, de s protestáns fordítások is jók.
"Egy Károli Gáspár által fordított Bibliám van és ahogy egyre jobban mélyedek el a részletekben, annál jobban látom, hogy sok helyen mennyire rossz az a fordítás. Kifejezetten rossz és félrevezető."
Van benne sok hiba, azért félrevezetőnek nem mondanám. Újszövetségben a Simon Tamás féle messze a legjobb és legpontosabb:
De teljes Bibliát tekintve szerintem a Káldi-féle a legszebb.
Az EFO-t én nem ismerem.
Az EFO-t nem ismerem, nehéz így véleményt mondani róla.
Hitbeli kérdésekhez a Szent István Társulat fordítását melegen ajánlom. [link] [link] továbbá iPhone-ra a BibOlKat alkalmazásban megtalálható a Káldi-Neovulgáta fordítással együtt.
Szimpla olvasásra a Káldi-Neovulgáta Bibliát (KNB) ajánlanám, szép a nyelvezete, továbbá a Vulgatából készült, amit szintén jónak tartok (annak, aki beszél latinul 😃). [link] [link] és a BibOlKat appban is megtalálható.
A Simon Tamás László féle Újszövetség fordítást (STL) nem szoktam használni, de jókat hallok róla. [link] [link]
Szeretem továbbá a Békés-Dalos Újszövetség fordítását is. [link] [link]
A protestáns fordítások közül a Revideált Új Fordítást (RÚF) bírom a legjobban, s sokan azt is használják. Néha szőszálhasogató módon igyekszik pontosan visszaadni mindent, ami az eredetiben szerepel, néha jó összehasonlítani a katolikus fordításokkal. [link] és a YouVersion Biblia nevezetű appjában is megtalálható, számos más nyelvű fordítással, s a talált ógörög és óhéber szövegek digitalizált változatával.
Néha szükségét érzem, hogy megnézzem, hogy mit ír az eredeti ógörög Újszövetség. Akkor a Szent Jeromos Bibliatársulat [link] oldalát használom. Minden szó magyar jelentését, fordítási alternatíváit, az iratokban lévő többi előfordulását egy kattintásra kiadja.
Ezeket tudom neked szívből javasolni 🙂
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!