Nagyon sok szimbólum található az Ószövetségben. Szerintem a kötáblák mindenképpen a legfontosabbak között kell, hogy legyenek. Vajon miért pont kettő volt belőlük? Kinek milyen ötlete van?
Úgy tudom, van olyan judaista tradíció, ami szerint egy szerződés megkötésekor mindkét félnek jutott egy-egy példány az írásból, így volt hiteles. Ezt képviseli elvileg az a bibliai alapelv is, hogy kettő vagy három bizonyság szükséges valaminek az igazolásához.
Vagyis mindkét táblán ugyanaz a szöveg volt, elöl és hátul is teleírva, ami egyben azt is lehetetlenné teszi, hogy hozzátoldjanak dolgokat. A kőbe véséssel együtt, amibe képtelenség nyom nélkül belejavítani, ez azt képviseli, hogy az Örökkévaló rendjéhez sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet.
2023. okt. 22. 15:15
4/11 anonim válasza:
Mert egy kőtáblára nem fért rá.
Egyéb hasonló felesleges kérdés?
2023. okt. 22. 16:25
5/11 anonim válasza:
Bár a kérdés viccnek íródott inkább, de azért szerepelhet két kőtábla a Bibliában, mert a parancsokat két részre osztják. Első felében Isten és ember közötti kapcsolatot szabályozó parancsok vannak, második felében pedig ember és ember közöttiek.
2023. okt. 22. 17:47
6/11 anonim válasza:
Van egy olyan hagyomány, nem tudom mennyire hiteles, hogy az első három parancs ami az Istenhez kötődik az van az egyiken, a többi ami az emberekkel szemben parancsol az meg a másikon
2023. okt. 22. 17:59
7/11 A kérdező kommentje:
Kedves Mindenki!
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat! Eddig már több fajta is megközelítés is felmerült, de nem hittem volna, hogy a "nem fért ki" lesz a legnépszerűbb.:)
2023. okt. 22. 19:49
8/11 anonim válasza:
10 tábla lett volna, csak jött a hiperinfláció.
2023. okt. 22. 22:05
9/11 anonim válasza:
Mert nem jogászok írták. Akkor csak a bevezetőhőz kellett volna 5 kőtábla és a törvény értelmezéséhez egy 30 kőtáblás melléklet.
2023. okt. 22. 22:10
10/11 Jégszív válasza:
Az első tábla az ISTENNEL (I -IV.), a második az EMBERREL (V - X.) szemben megkövetelt parancsokat tartalmazza.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!