Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia miért írja bűnnek a...

A Biblia miért írja bűnnek a homoszexualitást és a homoszexuális tevékenységeket?

Figyelt kérdés

2023. dec. 10. 10:02
1 2 3 4 5 6
 41/58 anonim ***** válasza:
100%

39

Ismered is a szavakat amiket használni próbálsz vagy nem is érdekel, hogy mi a jelentése csak az érdekel, hogy utálod őket?

2023. dec. 16. 12:04
 42/58 anonim ***** válasza:
71%

23-asnak: "Szodomát és Gomorát a homoszexuális lakosok miatt pusztította el. Ebből megtudhatod mi Isten véleménye erről a szokásról."

Szodomát és Gomorát nem a homoszexualitás miatt pusztította el Isten, hanem sokkal inkább az erőszak miatt.

2023. dec. 26. 03:00
 43/58 anonim ***** válasza:
69%
A kakipisi, domina, granny, pedofil, animal, halottszexet... nem tiltja, tehát azt bírja a jóisten...
2023. dec. 26. 08:31
 44/58 anonim ***** válasza:
72%
A kukkolást is bírja az öreg. Atyuska szeme mindent is lát!
2023. dec. 26. 10:26
 45/58 IstenGyermeke1 ***** válasza:
0%

Bárhogy is nézem a Szentírást, homoszexuális életre enged következtetni. Sajnos sem a görög kojné, sem az óhéber nyelvet nem ismerem, kénytelen vagyok különböző fordításokat összevetni:

"Ugyanígy Szodoma és Gomorra, valamint a szomszédos városok, amelyek hozzájuk hasonlóan kicsapongó életet éltek, és természetellenes gyönyöröket hajhásztak, intő példák a számunkra: az örök tűz lett a büntetésük." (Júd 1,7 SzIT)

"Ugyanígy Szodoma és Gomorra is, és a szomszédos városok, amelyek paráznák voltak, és más test után jártak, elszenvedték az örök tűz büntetését, és intő példaként állnak előttünk." (Júd 1,7 KNB)

„Ugyanígy Sodoma és Gomora meg a körülöttük levő városok, amelyek ezekhez hasonló módon paráználkodtak, és idegen test utáni kívánság hajtotta őket, például szolgálnak, amikor az örök tűz büntetését szenvedik." (Júdás‬ ‭1‬:‭7‬ ‭RÚF‬‬)

"„Miképen Sodoma és Gomora és a körültök lévő városok is, a melyek azokhoz hasonlóan paráználkodtak, és más test után jártak, például vannak előttünk, örök tűznek büntetését szenvedvén.” (Júdás‬ ‭1‬:‭7‬ ‭Vizsolyi Biblia)

„Sicut Sodoma, et Gomorrha, et finitimæ civitates simili modo exfornicatæ, et abeuntes post carnem alteram, factæ sunt exemplum, ignis æterni pœnam sustinentes.” (Judæ‬ ‭1‬:‭7‬ ‭VULG‬‬)

„And also Sodom and Gomorrah, and the adjoining cities, in similar ways, having given themselves over to fornication and to the pursuing of other flesh, were made an example, suffering the punishment of eternal fire.” (‭Jude‬ ‭1‬:‭7‬ ‭CPDV‬‬)

„Likewise, Sodom and Gomorrah and the surrounding cities, which, in the same manner as they, indulged in sexual immorality and pursued unnatural lust, serve as an example by undergoing a punishment of eternal fire.” (‭‭Jude‬ ‭1‬:‭7‬ ‭NRSV-CI‬‬)

„In a similar way, Sodom and Gomorrah and the surrounding towns gave themselves up to sexual immorality and perversion. They serve as an example of those who suffer the punishment of eternal fire.” (‭‭Jude‬ ‭1‬:‭7‬ ‭NIV‬‬)

A "megismer"/"get to know"/"cognoscare" szót a Szentírás katolikus fordítások (a Vulgatából kiindulva) rengeteg helyen a "vele hál" helyett használják (pl.: Ter 4,1; 4,17; 4,25; 1Sám 1,19 stb).

"Kihívták Lótot és így szóltak: "Hol vannak a férfiak, akik ma este érkeztek hozzád? Hozd ki nekünk, hadd ismerjük meg őket."" (Ter 19,5 SzIT)

"Szólították Lótot, s azt mondták neki: "Hol vannak azok a férfiak, akik betértek hozzád az éjjel? Hozd ki őket ide, hadd ismerjük meg őket!"" (Ter 19,5 KNB)

„Bekiáltottak Lótnak, és azt mondták neki: Hol vannak azok a férfiak, akik hozzád jöttek éjszakára? Hozd ki őket hozzánk, hadd háljunk velük!" (‭‭1Mózes‬ ‭19‬:‭5‬ ‭RÚF‬‬)

„Vocaveruntque Lot, et dixerunt ei: Ubi sunt viri qui introierunt ad te nocte? educ illos huc, ut cognoscamus eos.” (Genesis‬ ‭19‬:‭5‬ ‭VULG‬‬)

„And they called out to Lot, and they said to him: "Where are the men who entered to you in the night? Bring them out here, so that we may know them."” (Genesis‬ ‭19‬:‭5‬ ‭CPDV‬‬)

„They called out to Lot and asked, “Where are the men who came to stay with you tonight? Bring them out to us!” The men of Sodom wanted to have sex with them." (Genesis‬ ‭19‬:‭5‬ ‭GNBDK‬‬)

"„and they called to Lot, “Where are the men who came to you tonight? Bring them out to us, so that we may know them.”” (‭‭Genesis‬ ‭19‬:‭5‬ ‭NRSV-CI‬‬)

„They called to Lot, “Where are the men who came to you tonight? Bring them out to us so that we can have sex with them.”” (‭Genesis‬ ‭19‬:‭5‬ ‭NIV‬‬)

2023. dec. 26. 11:08
 46/58 anonim ***** válasza:
19%

Ajánlom figyelmedbe a következő idézetet:

"48Életemre mondom, én, az Úr Isten: Szodoma nővéred, ő és leányai nem cselekedtek úgy, ahogyan cselekedtél te és leányaid. 49Íme, ez volt a gonoszsága Szodoma nővérednek: a kevélység, a kenyér bősége és a gazdagság, az ő és leányainak tétlensége. Kezüket nem nyújtották ki a szűkölködőnek és a szegénynek; 50felfuvalkodtak és előttem utálatos dolgokat cselekedtek. Ezért elvetettem őket, amint láttad. 51Szamaria sem követte el a te bűneidnek a felét sem, te azonban felülmúltad őket gonoszságaiddal, és igazabbaknak mutattad nővéreidet minden utálatosságoddal, amit cselekedtél."

A paráználkodás pedig nagyon sok esetben nem csak a testi bűnös kapcsolatot jelenti. Például paráznaságnak nevezi a Biblia azt is, amikor más isteneknek áldoztak.

Persze biztos voltak homoszexuálisok és erőszakoskodók is ott, pont úgy, miként bármelyik másik városban. De a próféta leírta okát, hogy Isten miért pusztította el a városokat.

2023. dec. 26. 11:18
 47/58 IstenGyermeke1 ***** válasza:
0%

Biztos volt másfajta bűnük is. Amikor Ábrahám "alkudozik" (már ha szabad ilyet mondani) az Adonai-jal, nem mondja meg, milyen bűnről van szó.

Viszont, az Ószövetségben a keményszívűséget csak szimpla bűnként, nem pedig nagyon súlyos bűnként írják. Két lehetőség van. Prima, önmagában a homoszexuális élet érdemelte ki. Secunda, a kettő együtt.

2023. dec. 26. 11:26
 48/58 anonim ***** válasza:
19%

Én nem vitatkozom a prófétával, ha ő ezt írta és megesküdött, hogy ez Isten szava, elfogadom. Egész biztos, hogy voltak más bűnök is, de ez volt a legsúlyosabb bűnük.

Homoszexuálisok pedig mindenhol voltak, máshol is kiemeli a Biblia, még se pusztította el Isten azokat a városokat.

A keményszívűség pedig lehet égbekiáltó bűn is:

"A jövevényhez ne légy kegyetlen és ne sanyargasd, hiszen ti is jövevények voltatok Egyiptom földjén.

Az özvegyet vagy árvát ne nyomorgassátok. Ha sanyargatjátok őket, hozzám kiáltanak. Én meghallgatom kiáltásukat, felizzik haragom, és megöllek titeket karddal, úgyhogy feleségeitek özvegyekké lesznek és a fiaitok árvákká."

Amúgy Ábrahám nem vendégként, jövevényként érkezett Lóthoz?

2023. dec. 26. 11:40
 49/58 IstenGyermeke1 ***** válasza:
0%

"Homoszexuálisok pedig mindenhol voltak, máshol is kiemeli a Biblia, még se pusztította el Isten azokat a városokat."

Például?

Mint írtam, simán lehet, hogy a több súlyos bűn miatt vált a gonoszság városává.

Az Egyház egyik része (köztük én is) az égbekiáltó bűnök közé sorolja a fajtalanságot. A másik része csak szimplán súlyosnak tartja. A Katekizmus nem foglal állást a kérdésben; a benne szereplő "szodomiták bűne" alatt azt értesz, amit csak szeretnél.

Ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem az apostolt?

2023. dec. 26. 12:31
 50/58 anonim ***** válasza:
19%

Gibea városában egy nagyon hasonló eset történt, sőt sokkal gyalázatosabb volt, mint Szodoma esetén. S még se rémlik, hogy Isten tűzzel elpusztítja. De Korintusban is előfordulhatott, ráadásul a keresztények között, mert Pál apostol felemeli a szavát a szabados, erkölcsileg kicsapongó életük miatt, ezt a bűnt is felsorolva.

"A Katekizmus nem foglal állást a kérdésben; a benne szereplő "szodomiták bűne" alatt azt értesz, amit csak szeretnél."

Én ezek alapján se sorolom az égbekiáltó bűnök közé, pont a fentebb leírtak miatt, amit biblikusan levezettem neked. A Biblia pedig sehol se nevezi égbekiáltó bűnnek, bár bizonyos esetekben megkövezés járt érte, tehát bizonyára súlyos. Ahogy egyébként még sok más bűnért is megkövezés járt.

"Ki vagyok én, hogy megkérdőjelezzem az apostolt?"

Nem is kell, az apostol se nevezi égbekiáltó bűnnek.

2023. dec. 26. 13:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!