Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az antiteisták egy jelentős...

Az antiteisták egy jelentős része miért gondolja, hogy igaz lesz egy hamis állítás, ha azt mint a verkli mondogatja, egyre hangosabban?

Figyelt kérdés

Ez engem a fundamentalista vallási fanatikusokra emlékeztet, akik szerint igazuk lesz, ha hangosabban kiabálnak.

Miért nem fogják fel például, hogy Jézus egy történelmi személy volt a történészek szerint, és semmi köze Hóruszhoz, sumer szövegekhez, meg Mithrászhoz?

Nekik is előrevezetőbb lenne, ha inkább tartható érvekkel állnának elő, és nem már megcáfolt érveket próbálnának mindenféle érv nélkül alátámasztani.

Miért jó nekik, hogy az objektív tudomány figyelembe vételével könnyen támadható érveket sorakoztatnak fel? Ezzel csak azt érik el, hogy nem fogják komolyan venni őket.

2023. dec. 4. 15:52
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

"Tudomásom szerint én soha nem állítottam a tudósok álláspontjával ellentétes dolgokat."

Az egyik állításodnak ellentmondó állítást tettél mint idéztem is. Ezenfelül alaptalan állításokat teszel és nem bizonyítasz.

"Valami bizonyíték esetre, hogy a mérsékelt vallási irányzatok követői is állíthatják, hogy tudják? Csak mert éppen ez a vallási fundamentalizmus és fanatizmus alapvető jellemzője. Enélkül a jellemző nélkül nincs fanatizmus."

Eddig nem volt szó mérsékelt vallási irányzatokról. Ezenfelül bármelyik vallás követői között lehetnek fanatisták akik mint te is írtad így állnak hozzá.

Majd ha lesz több időm vissza keressek neked itt olyan kérdést ahol például azt állította az egy vagy több hívő válaszoló, hogy ő már pedig tudja.

(megjegyezném ez pont annyira bizonyíték csak bármire is mint a kérdésedben foglaltak, különösen mert azt sem lehet tudni biztosan ezen az oldalon, hogy az adott hívő válaszoló valóbban hívő-e és nem csak annak adja ki magát)

"A személyeskedés az antiteista prolik műfaja."

Nem lesz sok az alaptalan kijelentés?

"A másik legjobb, amikor egy bibliai tanítást hozol fel azon emberek mellett"

Hozok? Én aztán nem.

2023. dec. 17. 11:38
 32/33 A kérdező kommentje:

#31.

Az antiteisták vezéralakja, Dawkins szerint a vallásos hit a mentális betegségekhez hasonló. Nem állítottam, hogy minden antiteista személyeskedik, de a többségük igen. Hogy miért? Mert az antiteizmus egyfajta fundamentalista harcos ateizmus. A szélsőségekre pedig mindig jellemző a személyeskedés. Nem csak ebben a témakörben és ezen az oldalon.

Dehogynem a "Más szemében a szálkát meglátja, de a sajátjában a gerendát feledi" honnan is származik?? Ki mondta? Nem Jézus a farizeusokkal való hitvitájában? Kijelentette, hogy a farizeusok álszentek, ezért a lehető legtávolabb állnak mindenféle igaz hittől, belülről rohadnak, bár kívülről tiszták, mindemellett másokat próbálnak erkölcsre nevelni, úgy, hogy ők ezt nem teszik meg magukon előbb.

Dehogynem. A történelmi egyházak általánosságban ma már mérsékeltnek mondhatók ellenben mondjuk a hitgyülivel vagy a Jehova tanúival.

Másrészt honnan vetted, hogy milyen felekezetű az illető?

Én sehol nem mondtam ellent a tudósoknak, ellenben ezekkel az emberekkel. Én soha nem mondtam magam a tudomány éllovasának, ellenben ezekkel a nagyon okos emberekkel. Miről is beszélünk? Én soha nem mondtam magam a tudomány éllovasának, és mindezt nem használtam fel soha szitkozódásra, velük szemben. Általánosságban a hívőkről beszéltem először. Első meghatározására mindegyik "hívőnek" nevezi magát, még az is, aki nem is csak hisz saját belátása szerint. Miért lennének alaptalanok? Egyrészt ezekről nincs statisztika, másrészt teljesen nyilvánvaló, hogy nem a fanatizmus van többségben a világban. Márpedig a vakhit, a hit tudásként való beállítása a fanatizmus definíciójában az első helyen szereplő jellemző.

2023. dec. 17. 12:00
 33/33 anonim ***** válasza:
Linkelj kérdést ahol a kérdésben szereplő dolgokat tapasztaltad.
2023. dec. 17. 15:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!