Van annak jelentőssége, hogy valaki hová, melyik országba, milyen nemzet tagjának születik?
1es,
valóban, a konkrét helyhez kötöttség nyilván nem cél. Csak a mozdulás indoka kérdéses nekem. Azokban az esetekben, amikről az Írásokban olvasunk nem igazán maguktól kerekedtek fel az istenfélő emberek, hanem az Örökkévaló hívására vagy éppen kimondott parancsára tették.
Általában igen, de akkor ahhoz nem kell konkrét parancs, ha valahol ott kell maradnod? Olyanra is találhatunk példát, ahol Isten azt parancsolja, hogy maradj adott helyen x ideig, nem?
Szerintem magunkat csapjuk be, ha ezeket külön akarjuk kezelni.
Nekem az ottmaradáshoz elegendő "parancs"-nak tűnik, hogy oda születtem, oda lettem eleve elhelyezve. Semmiféle beleszólásom nem volt, ez az Isten - ha úgy tetszik - kijelentett akarata rólam, hogy épp itt legyek, ahol vagyok.
Pont arra próbálok igyekezni, hogy ne csak valami emberi kigondolást, önbecsapást kövessek az életemben, hanem az igazságot.
6os,
Jó kérdés, nem tudom, ilyen esetekben mit kellene alapnak venni. Gondolom, ahogy írod, aminek érzi magát az illető, amihez a személye kötődik, az volna a kijelölt helye, hiszen az sem véletlen, hogy habár egy bizonyos nemzetben nevelkedett, mégis egy másikhoz vonzódik.
Viszont ilyen parancs nincs, amit írtál, ez csak emberi okoskodás.
8as,
Lehet. Valamiért mégis Isten akaratával van összekötve a nemzetek elhelyezkedése, és az angyali rendekben is külön felvigyázója van a népeknek:
""Mikor a Felséges örökséget osztott a népeknek; mikor szétválasztá az ember fiait: megszabta a népek határait, Isten fiainak száma szerint""
""s most visszatérek, hogy küzdjek a persa fejedelem ellen; és ha én kimegyek, ímé Görögország fejedelme jő elő!""
""De Persiának fejedelme ellenem állott huszonegy napig, és ímé Mihály, egyike az előkelő fejedelmeknek, eljöve segítségemre"" (az utóbbi kettőt angyal mondja Dánielnek)
Amúgy ha csak logikailag nézzük, akkor összesen két opció van, vagy marad az ember, vagy költözik. Nincsen egy harmadik, semleges állapot, amiben arra várnánk, hogy melyiket tegyük. Inkább maga a maradás az alap, és ha ettől kell eltérni, arra kap(hat) az ember Istentől utasítás. Ezért sem tűnik szükségesnek, hogy parancs legyen a maradásra.
"megszabta a népek határait"
Magyarország határai Trianon előtti vagy utáni állapotban lettek megszabva? Mi a helyzet az eltűnt birodalmakkal, mint a Római, Hellén, Perzsa, stb...?
"Amúgy ha csak logikailag nézzük, akkor összesen két opció van, vagy marad az ember, vagy költözik."
Hát ez elég triviális kijelentés lett, valóban csak ez a két opció van. Aztán lehet ideiglenesen költözni munka miatt, lehet hosszabb távon, lehet örökre. Lehet költözni egyszer, lehet utána újra más helyre.
Az országon belüli költözéssel mi a helyzet? Hiszen lehet Isten téged a karakószörcsögi közösségbe helyezett. Te pedig jobb megélhetés reményében Budapestre költözöl, s így már a karakószörcsögi közösségnek nem tudsz része lenni.
Tovább megyek, mi van akkor, ha téged Isten okkal helyezett a karakószörcsögi katolikus közösségbe, te pedig nem csak Budapestre költözöl, de abból az egyházból is kilépsz, amibe Isten végtelen bölcs gondviselő szeretetétől fogva rendelt?
Szóval lehet a kérdésen tényleg gondolkodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!