Hogyan létezhetnek olyan emberek, akik szerint nincs semmi a halál után?
Komolyan nem értem. Hogyan létezhetnek ennyire fantázia- és lelki-szegény emberek? Hogy hihetnek ennyire néhány magát nagyon okosnak képzelő, EQ-hiányos tudósnak, akik azt hirdetik nincs semmi a halál után? A történelem során számtalan alkalommal tévedtek már a neves tudósok, ma már sok esetben nevetünk a régi elképzeléseken...
Annyi csoda történik mindennap körülöttünk. A temérdek példából elég csak belegondolni pl. a világűrbe és az élet kialakulásába. Közel semmi az esélye annak, hogy a Földön az élet így ahogy most van kialakuljon. Még a tudomány sem tud magyarázatot adni arra, hogy miért történt így, konkrétan tökéletes pozícióban vagyunk a világűrben, és senki sem tudja miért.
Nem nevezném magam vallásosnak, sőt, kifejezetten kerülöm a témát általában. Nem is akarom tudni, melyik vallás igaz, ha egyáltalán igaz valamelyik.
Ettől függetlenül biztos vagyok abban, hogy a halállal nem szűnünk meg létezni. Egyszerűen képtelenség. Okkal vagyunk itt és okkal nem tudja még most sem az emberiség miért. Nincs a Földön egy olyan ember sem, aki 100%-ig pontosan megtudná mondani, hogy mi fog történni a halál után. Mindenki csak találgat. Mindez okkal van, éppen ezért nem is akarom tudni, hogy mi lesz, mert ha az emberiségnek tudnia kellene ezeket, már rég tudná.
A fentiekből kiindulva végképp nem tudom felfogni, hogyan létezhetnek olyan embertársaim, akik ezt a csodát maguk körül teljesen ignorálva képesek úgy leélni az életüket a tudományra hivatkozva, hogy azt hiszik megszűnnek létezni a haláluk után.
Kérdező először talán nézz utána, mit a jelent a lelkiszegény kifejezés, mert még azt sem tudod.
Én sem hiszek a halál utáni létezésben, de ettől sem lelki szegény, sem fantáziátlan nem vagyok.
Bár ezek szerint nekem talán mégsem olyan élénk a fantáziám mint neked ...
És attól, mert másnak nem egyezik a véleménye velem, nem fogom lenéző szavakkal illetni.Kivéve ha ő is így reagál az én álláspontomra.
De tudod mit ? A halálod után, ( nem, nem kívánom, majd mittudomén 60-70 év múlva mikor sor kerül rá, de ugye nem tudhatom hány éves lehetsz) , adj a hitetleneknek valami jelet, hogy létezik még a síron túl is valami.Akkor majd ők is hisznek talán.
Addig meg csak álmodozz tovább, mert álmodozni mindig kell :)
Ettől függetlenül biztos vagyok abban, hogy a halállal nem szűnünk meg létezni. Egyszerűen képtelenség.
Az, hogy te nem hiszed el még nem jelenti, hogy fizikai képtelenség.
Mellesleg a kérdésben megfogalmazott nézetek, meg maga a fogalmazás nekem ismerős, már nem először látom a GyK felületén, az Ezotéria szekcióban inkább.
Mintha néhány éve is olvastam volna ugyanezt, meg később is.
Érzésem szerint ugyanazon ember notórius szavai ezek.
Emberek állnak körben. A kör létező dolog? Igen. Aztán az emberek szétszélednek. A kör megszűnik? Igen. Mert a kört az emberek egymáshoz képesti helyzete hordozza. Nem önálló fizikai létező, de nem is igényli a létezésének a magyarázata azt a feltételezést, hogy a körnek valamiféle metafizikai természetű szubsztanciából kellene állnia. A kör nem anyag, de az anyagnak a hierarchiája, amit aztán az anyagtól elvonatkoztatva fogalomként is értelmezünk.
Az emberi tudatot, lelket is ilyennek tartom. Az, ami az élőt élővé teszi az részletes vizsgálatok után sem tűnik többnek, mint fizikai, kémiai folyamatoknak a komplex, összehangolt rendszere. Úgy általában sem, de személyesen én sem látok olyan indokot, amiért kellene valami egyebet is feltételeznem ezen túl. Az embert alkotó atomok nyilván megmaradnak – ahogy a felbomló kört alkotó emberek sem tűnnek el –, de az ember igazi lényege, az a hierarchia, dinamika, működés, ami az embert élővé és emberré teszi, az megszűnik, ahogy a kör megszűnik az emberek szétszéledése után.
> Hogyan létezhetnek ennyire fantázia- és lelki-szegény emberek?
Ó, a fantáziámmal semmi gond nincs. El tudok én képzelni sok mindent. Pl. el tudok képzelni egy olyan változást, ami miatt az embernek szárnya nő. Nem csak el tudom képzelni, de nagyon örülnék is neki, ha szárnyam lenne. De ez a fantázia, amit egy józanul gondolkodó ember igyekszik nem összekeverni a valósággal, és igyekszik nem a vágy alapú érvelés hibájába esni. Annak ellenére, hogy el tudom képzelni a repülni tudó embert, és örülnék is neki, ha lenne, annak ellenére nem gondolom azt, hogy léteznek repülni tudó emberek.
> Hogy hihetnek ennyire néhány magát nagyon okosnak képzelő, EQ-hiányos tudósnak, akik azt hirdetik nincs semmi a halál után?
A tudósok között vannak keresztények, muszlimok, buddhisták, agnosztikusok és ateisták is. Meg az uránbányászok és a mérlegképes könyvelők között is vannak keresztények, muszlimok, buddhisták, agnosztikusok és ateisták is. A tudomány nem állítja, hogy nincs semmi a halál után. Az ateista tudósok egy része esetleg mond ilyet. Mint ahogy az ateista bányászok és könyvelő is. Ez nem tudományosság kérdése.
(Amúgy én nem vagyok tudós, csak műkedvelője vagyok a tudománynak. Viszont én nem hiszek a tudósoknak, hanem értem azt, amit mondanak.)
> Annyi csoda történik mindennap körülöttünk.
Csoda? Én azt látom, hogy rengeteg dolog van a világon, ami lenyűgöző, bámulatos, megkapó, szavakba nem önthető. De szűk értelemben vett csodával – ami a természet összefüggéseivel *semmiképpen* meg nem magyarázható – még nem találkoztam. Lehet, hogy valamit egyelőre nem tudunk megmagyarázni, még rejtély, de ez nem jelenti azt, hogy semmiképpen nem is *lehet* megmagyarázni. Remélem érezhető a különbség. Azt, hogy a Nap hogyan adhat ennyi energiát ilyen hosszú idő óta, azt ma meg tudjuk magyarázni. 100–150 éve meg a tudomány addigi ismeretei alapján nem tudták megmagyarázni. De mégiscsak balgaság lett volna 150 éve kijelenteni, hogy a Nap az egy csoda, aminek a működéséhez valami többet *kell* feltételezni, mint ami a fizikai folyamatokból következően adódik.
> Ettől függetlenül biztos vagyok abban, hogy a halállal nem szűnünk meg létezni. Egyszerűen képtelenség.
Van, aki meg abban biztos, hogy a föld lapos. Hiszen képtelenség, hogy (közel) gömb alakú lenne. A személyes fenntartásokból, kételyekből a valóságról nem, maximum a gondolkodásodról, a világképedről lehet bármiféle következtetést levonni.
~ ~ ~
És ne értsd félre. Nem meggyőzni akarlak arról, hogy a halál után nincs semmi. Az hit kérdése, a kérdéskör meg olyan, amit jellegénél fogva nem lehet objektív módon sem bizonyítani, sem cáfolni. Szóval nem kell, hogy elfogadd a gondolataimat, csak megértened, hiszen a cél az volt ezzel a válasszal, hogy egy kicsit jobban megértsd, hogy más mit, miért, hogyan gondol máshogy.
16# ezt nagyon jól leírtad, pontosan így gondolkodom én is.
Csak én nem tudok ilyen jól fogalmazni :)
Kérdező
Hogyan létezhetnek olyan emberek, akik szerint nincsenek egyszarvúak, vámpírok, jetik, vérfarkasok, kappák, Zeusz, Odin, Nyarlathotep, Cthulhu és sok más?
Komolyan nem értem. Hogyan létezhetnek ennyire fantázia- és lelki-szegény emberek?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!