Keresztényként ehetek véreshurkát?(amúgy nem gondolnám hogy finom, mert a májasat se szeretem)
Kedves "tgt"! A #25, #29, #37 bejegyzésed szerint az ábrahámi vallások előírásai kötelezőek a nem-ábrahámitákra is, fordítva nem. Ez akárhogy magyarázod, implicite azt jelenti, hogy az ábrahámiták magasabb rendűek.
Az mellékszál, hogy a különböző ábrahámi vallások előírásai között is jelentős ellentmondások vannak. Nem arra gondolok, hogy a keresztény étkezési előírások enyhébbek.
szp72:
Azt írod: „Minden parancsnak, legyen az tiltás vagy előírás van valamilyen oka, amit a Biblia sokszor meg is ad.”
Sokszor pedig nem ad meg. Például pont az étkezési törvényekre nem ad magyarázatot. Nem tudjuk, miért lehet az egyik állatot megenni, és a másikat nem. Lehet találgatni persze, elméleteket gyártani, de a Biblia nem ad magyarázatot.
Azt írod: „De az indoklás miszerint az élet lelke a vérben van, nem felel meg a valóságnak.”
Érdekes hozzáállás ez a részedről. Én biztosan nem venném magamnak a bátorságot, hogy meghatározzam a lélek mibenlétét, mivel semmilyen tudományos vizsgálattal nem lehet kimutatni. Nem tudjuk, milyen és hol van. Kénytelenek vagyunk a szent szövegekre hagyatkozni. Keresztényként pedig a Biblia szava kell, hogy a döntő legyen, nem igazán értem, hogy miért vonod kétségbe. Szerinted Isten hazudott? Mózes hazudott? Általában nem fogadod el a kinyilatkoztatást?
Természetesen én is azt gondolom, hogy a bibliai könyvek szövegeit kontextusában kell értelmezni és nem önmagukban a kiragadott mondatokat. De a vérevés tilalma annyira egyértelmű, hogy nem lehet mást látni bele, mint ami le van írva. Ez annyira fontos parancs, hogy miután az egész világ elpusztult az özönvízben, csak Noé és családja maradt meg, Istennek az első dolga volt, hogy két parancsot adott a túlélőknek: nem gyilkolhatnak, és nem ehetnek vért. Aztán ez a parancs még sokszor elhangzik évszázadokkal később, más környezetben, más szereplőknek, ugyanilyen egyértelműen. És – mint láttuk – az apostolok is tiltották.
@ "Én biztosan nem venném magamnak a bátorságot, hogy meghatározzam a lélek mibenlétét,"
Látom van benned alázat, ez tetszik.
@ "mivel semmilyen tudományos vizsgálattal nem lehet kimutatni."
Mondjuk ilyen erővel akár az is lehetséges, hogy boltozat is van a vizek között, csak semmilyen tudományos módszerrel nem lehet kimutatni. Éppenséggel ebben a kérdésben is lehettél volna alázatosabb, de ugye itt már vetted a bátorságot.
@ "Nem tudjuk, milyen és hol van. Kénytelenek vagyunk a szent szövegekre hagyatkozni."
A helyzet az, hogy a szent szövegek alapján például Istent sem tudjuk, hogy milyen s pontosan hol van, de valahol fenn az égbe, a felső vizek fölött.
Lehet nem vagyok elég alázatos, de vettem a bátorságot, hogy feltételezzem, hogy ez csak egy régi elavult szemlélet, Isten aligha lehet a térnek alávetve. Isten nem máshol, hanem másképp létezik.
@ "nem igazán értem, hogy miért vonod kétségbe."
Ha a régiek az Istent tévesen térbelinek gondolták, akkor könnyen lehet, hogy a lélek esetében is ez a helyzet. A vér mibenlétét és az életben betöltött szerepét mi már pontosan ismerjük, számunkra már nem annyira misztikus. A lélek szellemi valóság, nem anyagi, nem térbeli.
@ "Szerinted Isten hazudott? Mózes hazudott?"
Ahogy Isten nincs az égben, épp úgy nincs a lélek a vérben. Vagy fordítva: amilyen értelemben Isten az égben van, pontosan olyan értelemben van a lélek is a vérben. Elvont, átvitt, szellemi, jelképes értelemben.
Nem hazudott itt senki. A Isten a vér korabeli felfogás és szemlélet alapján rendelt el egy tiltást.
A régiek azt gondolták, hogy a vérivás valami módfelett nagy életerőt ad, mert hiszen abban van az éltető lélek. Isten ebben a szemléletben parancsolta meg, hogy ne igya meg senki, hanem az ő tiszteletére ajánlják fel, mert valójában ő adja az életet, nem a vér.
@ "a vérevés tilalma annyira egyértelmű,"
Ha a vérnek az ilyen kiemelt értékű felfogása megszűnik, akkor a vértilalom Istentől való függést kifejező ereje is megszűnik. Ha a vér nem több, mint mondjuk olcsó hús, akkor vérnemevés sem több, mint gyenge böjt.
Miért tilos szerinted a vér? Semmi értelmeset nem tudsz mondani. Mert valójában már nincs is semmi értelme, mert már egyáltalán nem hisszed, hogy valami nagyon értékesről mondaná le.
@ "Istennek az első dolga volt, hogy két parancsot adott a túlélőknek: nem gyilkolhatnak, és nem ehetnek vért."
Vagyis Istentől várják az életet, s éljenek békében.
@ "Aztán ez a parancs még sokszor elhangzik évszázadokkal később,"
A tízparancsolatba viszont nem került, mert a tilalom igazi értelme valójában az első parancs.
@ "az apostolok is tiltották"
Igen, mint az áldozati húst. A katolikus értelmezés szerint a három kivételnek közös oka van: a zsidóságot botránkoztató dolgok kerülése. Én bízom az egyházam értelmezésében.
szp72: Nem túl elegáns dolog a teremtés szimbolikus leírását összehasonlítani Isten egy konkrét törvényével, miszerint: „abban légy állhatatos, hogy vért ne egyél, mert a vér lélek. Ne egyél lelket a hússal együtt!” Ilyen alapon bármit lehet a Bibliában relativizálni, ami éppen nem tetszik nekünk. Még azt sem lehet mondani, hogy ez a törvény szemben állna bármilyen más törvénnyel, ezért mérlegelnünk kéne, hogy betartsuk-e vagy sem. Nincs ilyen szembenállás. A törvény betartása pedig semmilyen kárt, vagy veszteséget nem okoz senkinek. Egyszerűen nem kell vért enni, ilyen egyszerű.
Azt írod: „A helyzet az, hogy a szent szövegek alapján például Istent sem tudjuk, hogy milyen s pontosan hol van, de valahol fenn az égbe, a felső vizek fölött. Lehet nem vagyok elég alázatos, de vettem a bátorságot, hogy feltételezzem, hogy ez csak egy régi elavult szemlélet, Isten aligha lehet a térnek alávetve. Isten nem máshol, hanem másképp létezik.”
A Biblia nem állítja, hogy Isten valahol az égben ül egy trónuson, és ott uralkodik, úgyhogy nem kell ilyet elképzelned. Isten láthatatlan és mindenhol jelenlevő, ez a Biblia istenképe.
Amikor Isten felszólítja a zsidókat, hogy készítsenek neki szentélyt, ahonnan majd szól hozzájuk, rögtön hozzá is teszi, hogy nem ott fog lakni, hanem az emberek között és az emberekben.
Később Salamon megépíti a templomot, ő is elmondja: Isten az emberek között lakik és nem a templomban, nem építményekben, sem égen, sem földön.
Szóval Isten nincs az égben, nem kell aggódnod, ő közöttünk és bennünk van a Biblia szerint. Ebből következően az sem igaz, hogy a régiek Isten térbelinek gondolták.
Azt írod: „ A Isten a vér korabeli felfogás és szemlélet alapján rendelt el egy tiltást.”
Nem tudjuk, hogy így van-e. Mivel a Biblia nem oldotta fel sehol ezt a tilalmat, inkább megerősítette, elég furcsa, hogy szerinted figyelmen kívül lehet hagyni.
Azt írod: „A régiek azt gondolták, hogy a vérivás valami módfelett nagy életerőt ad, mert hiszen abban van az éltető lélek. Isten ebben a szemléletben parancsolta meg, hogy ne igya meg senki, hanem az ő tiszteletére ajánlják fel, mert valójában ő adja az életet, nem a vér.”
Nem feltétlenül. Földre is lehetett önteni: „Csak a vért nem ehetitek meg. Öntsd azt a földre, mint a vizet!”
Néhány további részlet a Bibliából:
„Ha valaki Izráel fiai közül vagy a köztük tartózkodó jövevények közül vadászat közben vadat vagy madarat fog, amelyet meg szabad enni, folyassa ki a vérét, és takarja be azt porral. Mert minden test lelke a vére a lélekkel együtt. Ezért mondtam Izráel fiainak: Semmiféle testnek a vérét ne egyétek meg, mert minden testnek a lelke a vére.”
„Ha Izráel házából vagy a köztük tartózkodó jövevények közül valaki bármilyen vért eszik, ellene fordulok annak az embernek, aki vért evett, és kiirtom népe közül.”
„Vért egyáltalán ne egyetek lakóhelyeiteken sehol, se madárét, se állatét. Ki kell irtani népe közül az olyan embert, aki bármilyen vért eszik”
De értem én, te lojális vagy az egyházadhoz. Ha a Biblia és a Katolikus Egyház egy kérdésről mást mond, te a Katolikus Egyház mellé állsz, mindenfajta kritika nélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!