Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Keresztényként ehetek véreshur...

Keresztényként ehetek véreshurkát?(amúgy nem gondolnám hogy finom, mert a májasat se szeretem)

Figyelt kérdés

2023. szept. 3. 22:09
1 2 3 4 5 6
 31/55 anonim ***** válasza:
Ennyi vallási fanatikust egy rakáson, mint amennyi itt tobzódik...
dec. 28. 22:46
 32/55 tgt ***** válasza:
0%
A vallási rovatban vagy. Itt erről beszélgetünk.
dec. 28. 22:53
 33/55 anonim ***** válasza:

Bigottakat kivéve ez nem merülhet fel. Voltam katolikus, nem gondolkodtam ilyenen.

Muszlimoknál vagy zsidóknál természetes, hogy nem ehetnek ilyet, de a keresztényeknél csak elvakult szekták tiltják ezt.

dec. 28. 23:04
 34/55 szp72 ***** válasza:

@ "Szomorú, hogy a Katolikus Egyház nem tiltja. Elég lenne belelapozni Bibliába és egyértelmű lenne, hogy Isten tilalma nem ideiglenes volt, hanem mindenkorra szóló és egyetemes."

Pontosan hol mondja, hogy mindenkorra szóló és egyetemes?

S vajon mi értelme a vérevésnek, mint egyszerű táplálék tilalmának?

Mindenesetre a jeruzsálemi apostoli zsinat a vérevés tilalmát azon parancsok között említi, amelyeket csak a zsidóságra való tekintettel kell betartani. Tehát az értelmezésük szerint nem önmagában tilosak.

dec. 29. 00:28
 35/55 tgt ***** válasza:

szp72: A tiltás oka az, hogy a vér a lélek hordozója. A lélek pedig Istené, azt ember nem eheti meg.

A tilalom azért egyetemes, mert először Noé kapta meg, aki az emberiséget jelentette, aztán a zsidók a szövetségkötéskor. Vagyis minden emberre vonatkozik, vallástól és származastól függetlenül.

És azért mindenkorra szóló, mert a lélek tovabbra is a vérben van, lelket pedig ember nem ehet, ezt a tiltást nem törölte el Isten.

Tévedés, hogy az apostolok feloldották volna a vérevés tilalmát. Pál engedte a tiszta és tisztátalan állatok megevését is, de a vérevést nem. Valóban szabadok vagyunk a tiszta és tisztátalan állatok közti különbség megtartásától, de ez nem vonatlozik a vérevés tilalmára, ugyanis az nem tisztasági törvény.

dec. 29. 07:16
 36/55 anonim ***** válasza:
#29 Néhány válasz szerint az ábrahámi vallások követői magasabb rendű emberek, mint a nem-ábrahámiták. Azt nem értem, miért. Ezt még mindig nem válaszolta meg senki.
dec. 29. 08:10
 37/55 tgt ***** válasza:
36-os: Ezek szerint hibásan értelmezed a válaszokat.
dec. 29. 08:18
 38/55 szp72 ***** válasza:

@ "A tiltás oka az, hogy a vér a lélek hordozója."

Materiálisan a vérben semmiféle lélek nincsen, éppen mert a lélek nem materiális. A vér a hemoglobin vizes oldata és semmi más, ilyenformán közönséges táplálék. Ugyebár vannak vérszívó állatok, illetve a ragadozók sem kóser húst esznek.

Az persze igaz, hogy a vér az emberi tudatban az élet jelképe, az életerő hordozója, vagyis a vér jelképesen hordozza a lelket.

A régi emberek azt gondolták, hogyha megeszik a vért, a

dec. 29. 08:21
 39/55 tgt ***** válasza:

szp72: Ehhez képest az isteni kinyilatkoztatás így szól:

"De abban légy állhatatos, hogy vért ne egyél, mert a vér lélek. Ne egyél lelket a hússal együtt!"

dec. 29. 08:33
 40/55 szp72 ***** válasza:
49%

A régi emberek azt gondolták, hogyha megeszik a vért, azzal valami plusz életerőt nyernek, tehát különösen is értékes tápláléknak hitték. Az ószövetségi ember azzal, hogy nem megette, hanem Istennek ajánlotta a vért ezzel az Istentől való függőségét ismerte el, aki minden élet forrása.

Krisztus amikor az utolsó vacsorán a testét és a vérét kínálja ételként kenyér és bor formájában valójában Istennel teszi magát egysorba:

Ne edd meg a vért, hanem tőlem várd az életet! - mondta az Ószövetség Istene.

Idd meg a vérem, mert én adok neked életet! - mondja az újé.

Amikor én véreshurkát eszem, nem mint az élet és a lélek jelképét fogyasztom, hanem mint a legközönségesebb táplálékot, ami semmivel sem több, mint a test többi része.

Amikor viszont Krisztus testét és vérét eszem, akkor kultikusan, a szimbolikájába belegondolva teszem, tudván-tudva, hogy ez csak a hit által szellemi módon fog hatni.

dec. 29. 09:11
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!