Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Allah megtud tanítani szeretni?

Allah megtud tanítani szeretni?

Figyelt kérdés

2023. aug. 27. 01:55
1 2 3 4 5
 21/46 anonim ***** válasza:
100%

"Szerinted Elah és Allah nem ugyanaz?"

Ha neked ugyanaz a vidd ki a bilit és idd ki a bilit, hát hajrá, én látok különbséget.

"Az arámi nyelvű Újszövetségben is Elah szerepel, nem Éli"

Éli van, fogadd el, ne találj ki kamu dolgokat.

"Ez vicc kategória :) Jézus Istent hívta az emberek meg azt hitték Illést? :) Ilyen biztos nem történt."

Vicc kategória a te szellemi inkompetenciád. Az Éli Éli eléggé hasonlít Illésre, a lent állók hallhatták azt.

"Dehogy ismerem el."

Akkor hogy mondhatott Jézus a kereszten Allahot, ha ott se volt? :D

Ennyire hülye ne legyél..

2023. aug. 28. 21:10
 22/46 anonim ***** válasza:
0%

"Ha neked ugyanaz a vidd ki a bilit és idd ki a bilit, hát hajrá, én látok különbséget."

Teljesen ugyanaz. A héber és arámi betűkkel még az írásmód is ugyanaz. Tehát ugyanúgy írják hogy Elah és Allah. Persze a keresztények még Isten nevét is letagadják.

"Éli van, fogadd el, ne találj ki kamu dolgokat."

Elah szerepel, de látom keresztényként a saját Bibliádat is letagadod.

"Vicc kategória a te szellemi inkompetenciád. Az Éli Éli eléggé hasonlít Illésre, a lent állók hallhatták azt."

Ez jó :) Az előbb letagadtad hogy az Ealh és Allah ugyanaz pedig csak minimális eltérés van, de az Eli és Illésre azt mondod nagyon hasonlít :))) pedig hát elég nagy a különbség :) Meg egyébként is ha anép körében Eli volt használatos Isten megszólítására biztosan nem keverik össze Illéssel.

"Akkor hogy mondhatott Jézus a kereszten Allahot, ha ott se volt? :D

Ennyire hülye ne legyél.."

Te vagy hülye ha nem fogod fel. Ebből versből az derül ki hogy Jézus Elahnak szólította Istent, de attól még a keresztrefeszítés kamu.

2023. aug. 29. 07:38
 23/46 anonim ***** válasza:
100%

"Tehát ugyanúgy írják hogy Elah és Allah. Persze a keresztények még Isten nevét is letagadják."

Látod, hogy nincs ugyanúgy írva...

Isten nevét sose tagadtuk le, de igaz, hogy ritkán használjuk:

"Azután még ezt mondta Isten Mózesnek: „Jahve, atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene, Jákob Istene küldött hozzátok. Ez az én nevem minden időkre, s így kell neveznetek nemzedékről nemzedékre.”"

Tudjuk, hogy Isten legszentebb neve Jahve, csak kicsit ránk is átragadt az a zsidó hagyomány, hogy a legszentebb nevet ne mondjuk ki.

"Elah szerepel, de látom keresztényként a saját Bibliádat is letagadod."

Hogy tagadhatnám le, amikor a Bibliából másoltam ki?

"Éli, éli, lámá sabaktáni" (RUF)

"ELI, ELI! LAMA SABAKTÁNI?" (Károlyi)

"Élí, Élí, lemá szabaktáni?" (Káldi)

"Éli, Éli, lamma szabaktani?" (SZIT)

"Éli, Éli, lamma szabaktani?" (Simon-Tamás)

"Éli, Éli, lámmá szábáktáni?" (Békés-Dalos)

Az eredeti görögben ἐλωι szerepel, abból soha az életben nem lesz Elah...

"Az előbb letagadtad hogy az Ealh és Allah ugyanaz pedig csak minimális eltérés van, de az Eli és Illésre azt mondod nagyon hasonlít"

Az Elah és Allah is hasonlít, de nem lesz ugyanaz (végre te is elismerted, hogy van benne eltérés). Az Éli Éli felkiáltás is hasonlít az Illésre, a lent és távolabb állók azért hallhatták úgy. Ha nem lennél ennyire butácska, akkor tudnád, hogy héberül Illés neve pont úgy kezdődik fonetikusan írva, hogy Eli. De bátran keress rá neten :)

"Ebből versből az derül ki hogy Jézus Elahnak szólította Istent, de attól még a keresztrefeszítés kamu."

Ebből a versből az derült ki, hogy Jézus a kereszten Élinek szólította Istent, ami egyébként egy zsoltár kezdő verse a Messiás szenvedéséről. Se több, se kevesebb.

Jézus egyébként több helyen is azt tanította, hogy Atyának szólítsuk Istent. Ő is így szólította.

2023. aug. 29. 17:56
 24/46 anonim ***** válasza:
34%

"Látod, hogy nincs ugyanúgy írva...

Isten nevét sose tagadtuk le, de igaz, hogy ritkán használjuk:"

Mi az hogy nincs ugyanúgy írva? Vak vagy? Pontosan hogy Isten nevét tagadjátok le.

"Tudjuk, hogy Isten legszentebb neve Jahve, csak kicsit ránk is átragadt az a zsidó hagyomány, hogy a legszentebb nevet ne mondjuk ki."

Azt mondod Isten kinyilatkozta a nevét, de tilos kimondani? :) Ti normálisak vagytok? Egyébként meg ha Jahve Isten kizárólagos neve, miért nem így nevezte Jézus? Miért Elah-nak nevezte?

"Hogy tagadhatnám le, amikor a Bibliából másoltam ki?"

Kit érdekel a magyar fordítás? Én az arámi szövgről beszélek.

"Az eredeti görögben ἐλωι szerepel, abból soha az életben nem lesz Elah..."

Nem is tudtam hogy Jézusnak görög volt az anyanyelve :)))

"Az Elah és Allah is hasonlít, de nem lesz ugyanaz (végre te is elismerted, hogy van benne eltérés)."

Írott szövegben nincs eltérés arámi vagy héber betűkkel. Csak kiejtésbeli különbség.

"Ebből a versből az derült ki, hogy Jézus a kereszten Élinek szólította Istent, ami egyébként egy zsoltár kezdő verse a Messiás szenvedéséről. Se több, se kevesebb."

Tessék ebben a filmben az eredeti arámi nyelvű szöveget idézik és ebben is Elahi szerepel.

"Jézus egyébként több helyen is azt tanította, hogy Atyának szólítsuk Istent. Ő is így szólította."

Jézus szólíthatta Atyának Istent de ez nem Isten kizárólagos neve. Az Allah vagy Elah viszont az.

https://www.youtube.com/watch?v=MgSXIYnNUOw

2023. aug. 29. 19:42
 25/46 anonim ***** válasza:
100%

"Mi az hogy nincs ugyanúgy írva? Vak vagy? Pontosan hogy Isten nevét tagadjátok le."

Azért tagadjuk le, mert az Allah és Éli, Elah nincs ugyanúgy írva? Kezd az agyad kicsit megborulni.

"Azt mondod Isten kinyilatkozta a nevét, de tilos kimondani?"

Sehol se mondtam ilyet :)

"Egyébként meg ha Jahve Isten kizárólagos neve, miért nem így nevezte Jézus? Miért Elah-nak nevezte?"

Honnan tudod, hogy nem nevezte így? Amúgy Élinek nevezte összesen egy alkalommal Atyának meg 100+ alkalommal.

"Nem is tudtam hogy Jézusnak görög volt az anyanyelve"

Nem is kell tudnod, de az apostolok görögül írták le. Amúgy Jézus a szentírási szövegeket mindig héber nyelven olvasta, illetve mondta, tehát az általad hivatkozott részt se arámi, hanem héber dialektussal mondta.

Ugyanis ez zsidó szokás volt. Jeruzsálemben és környékén héberül, távolabb görögül olvasták és mondták a zsidók a Szentírást.

"Írott szövegben nincs eltérés arámi vagy héber betűkkel. Csak kiejtésbeli különbség."

Mutasd be, mert nem hiszem.

"Jézus szólíthatta Atyának Istent de ez nem Isten kizárólagos neve."

Így van, az Atya nem Isten kizárólag neve, hiszen az a Jahve:

"Azután még ezt mondta Isten Mózesnek: „Jahve, atyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene, Jákob Istene küldött hozzátok. Ez az én nevem minden időkre, s így kell neveznetek nemzedékről nemzedékre.”"

Ne legyél ilyen feledékeny kis butus, hiszen már idéztem fentebb :)

2023. aug. 29. 21:01
 26/46 anonim ***** válasza:
0%

"Azért tagadjuk le, mert az Allah és Éli, Elah nincs ugyanúgy írva? Kezd az agyad kicsit megborulni."

Az Allah és Elah még magyarul is szinte ugyanaz. Arámiul és héberül pedig ugyanúgy írják.

"Sehol se mondtam ilyet :)"

De ezt írtad és sok más kereszténytől is hallottam .

"Honnan tudod, hogy nem nevezte így? Amúgy Élinek nevezte összesen egy alkalommal Atyának meg 100+ alkalommal."

Az egyik legfontosabb pillanatban nevezte Elahnak szerinted pedig Elinek. Miért nem Jahvénak ha szerinted ez Isten kizárólagos neve?

"Nem is kell tudnod, de az apostolok görögül írták le."

Az apostolok anyanyelve arámi. Így beszéltek Jézussal. Több apostol ráadsásul analfabéta volt. És persze tudjuk hogy nem az apostolok írták az Újszövetség könyveit.

"Amúgy Jézus a szentírási szövegeket mindig héber nyelven olvasta, illetve mondta, tehát az általad hivatkozott részt se arámi, hanem héber dialektussal mondta."

Héberül olvasata de arámi nyelven magyarázott. A nép akkor nem értett héberül.

"Mutasd be, mert nem hiszem."

Az arab és a héber ábc nagyon hasonló. Mássalhangzókból áll. Az Allah vagy Elah ugyanúgy íródik. Elif, lam, he, betűkből áll.

"Ne legyél ilyen feledékeny kis butus, hiszen már idéztem fentebb :)"

Arra nem válaszoltál miért nem Jahvénak szólította Jézus Istent a kereszten.

2023. aug. 30. 19:38
 27/46 anonim ***** válasza:
100%

"Az Allah és Elah még magyarul is szinte ugyanaz. Arámiul és héberül pedig ugyanúgy írják."

És mégse ugyanaz magyarul. Megmutatnád végre, hogy héberül, arámi nyelven és arabul hogy néz ki, hogy lássuk nem hazudsz-e szokásodhoz híven.

"De ezt írtad és sok más kereszténytől is hallottam ."

Idézd tőlem akkor :)

Az pedig nem érdekel, hogy miket vélsz hallani állítólagosan, hiszen hazugság minden szavad.

"Az egyik legfontosabb pillanatban nevezte Elahnak szerinted pedig Elinek. Miért nem Jahvénak ha szerinted ez Isten kizárólagos neve?"

A legfontosabb pillanatban Atyának nevezte:

"Jézus ekkor hangosan felkiáltott: »Atyám! Kezedbe ajánlom lelkemet!«E szavakkal kilehelte a lelkét."

Jahve nevet pedig a zsidók nagyon ritkán használták, mivel az Isten legszentebb neve, nem egy olyan snassz név, mint az Allah, hogy folyamatosan mondogatták volna, erre volt az Adonáj.

"Az apostolok anyanyelve arámi. Így beszéltek Jézussal. Több apostol ráadsásul analfabéta volt."

Te honnan tudod, hogy melyik apostol volt analfabéta? Melyik forrás alapján jelented ki? Egyébként, akik írták, biztos nem voltak azok. A címzettek pedig általában olyanok voltak, akik egy szót se tudtak arámi nyelven, de héberül se, nyilván az akkori világnyelven, görögül írták.

"Héberül olvasata de arámi nyelven magyarázott. A nép akkor nem értett héberül."

Tehát zsidók voltak és nem értettek héberül?

Jó nagy hülye vagy...

"Az arab és a héber ábc nagyon hasonló. Mássalhangzókból áll. Az Allah vagy Elah ugyanúgy íródik. Elif, lam, he, betűkből áll."

Nyilván hasonló, mert mind a kettő sémita nyelv. De mutasd meg a konkrét írás módot, hiszen azt állítottad, teljesen egyforma.

"Arra nem válaszoltál miért nem Jahvénak szólította Jézus Istent a kereszten."

Nincs előírva, hogy úgy kell szólítani a kereszten. Mint fentebb idéztem, halálakor Atyának hívta.

2023. aug. 30. 22:41
 28/46 anonim ***** válasza:
0%

"És mégse ugyanaz magyarul. Megmutatnád végre, hogy héberül, arámi nyelven és arabul hogy néz ki, hogy lássuk nem hazudsz-e szokásodhoz híven."

Hát ha nálad az Éli és az Illés hasonló :) akkor nyugodtan mondhatom hogy az Allah és Elah ugyanaz.

"Az pedig nem érdekel, hogy miket vélsz hallani állítólagosan, hiszen hazugság minden szavad."

Nem ismered a saját Tizparancsolatodat? Ott van hogy Isten nevét hiába ne vedd a szádra. Ebből az lett hogy ki sem mondták.

"Jahve nevet pedig a zsidók nagyon ritkán használták, mivel az Isten legszentebb neve, nem egy olyan snassz név, mint az Allah, hogy folyamatosan mondogatták volna, erre volt az Adonáj."

Ha Isten kijelenti a kizárólagos nevét akkor nyilván azt várja hogy így szólítsák. Az vicc kategória hogy kinyilatkozza a nevét de megtiltja hogy így szólítsák :)

"A legfontosabb pillanatban Atyának nevezte:"

De ez nem a kizárólagos neve. Miért nem Jahvénak szólítja?

"Te honnan tudod, hogy melyik apostol volt analfabéta? Melyik forrás alapján jelented ki?"

A saját Bibliád alapján te szerencsétlen. Két apostolról írja név szerint hogy analfabéták voltak.

ApCsel 4,13 Amikor látták Péter és János bátorságát, és megtudták, hogy írástudatlan és tanulatlan emberek, csodálkoztak; s mikor felismerték őket, hogy Jézussal voltak,

"Egyébként, akik írták, biztos nem voltak azok."

Két evangélista kapásból nem Jézus tanítványa. Jánosra azt írja analfabéta meg kb 100 éves korában kellett hogy írja ami képtelenség. Szóval nem az apostolok írták.

"A címzettek pedig általában olyanok voltak, akik egy szót se tudtak arámi nyelven, de héberül se, nyilván az akkori világnyelven, görögül írták."

Kezdetben csak zsidók között hirdették a vallást. Akkor nyilván arámiul írták le.

"Tehát zsidók voltak és nem értettek héberül?

Jó nagy hülye vagy..."

Nézz már utána te nagyon hülye. Akkoriban a zsidók arámi nyelvet beszélték. A hébert csak a papság beszélte, a nép nem.

"Nyilván hasonló, mert mind a kettő sémita nyelv. De mutasd meg a konkrét írás módot, hiszen azt állítottad, teljesen egyforma."

Elmondtam. Elif, lam, he betűkből áll mind az Elah mind az Allah szó.

2023. aug. 30. 23:17
 29/46 anonim ***** válasza:
100%

"Hát ha nálad az Éli és az Illés hasonló :)"

Nem csak nálam, bemutattam, hogy az Éli hangzása teljesen megegyezik az Illés név elejével, fonetikusan írva Élijahu.

"Ott van hogy Isten nevét hiába ne vedd a szádra. Ebből az lett hogy ki sem mondták."

Tudom, de ezzel mit szeretnél mondani?

"Ha Isten kijelenti a kizárólagos nevét akkor nyilván azt várja hogy így szólítsák. Az vicc kategória hogy kinyilatkozza a nevét de megtiltja hogy így szólítsák :)"

Ahogy még számtalan más neve is van Istennek, Jahve ezek közül a legszentebb (nem írtam sehol kizárólagost, az már csak a te hazugságod).

"De ez nem a kizárólagos neve. Miért nem Jahvénak szólítja?"

Mivel csak egyetlen égi Atyánk van, ezért ez is kizárólagos. De kérdezd meg tőle, hogy miért így szólította.

"A saját Bibliád alapján te szerencsétlen. Két apostolról írja név szerint hogy analfabéták voltak."

Lukács pedig tanult orvos volt, Máté szintén tanult, Pál korának egyik legnagyobb vallástudósa. János pedig elég fiatal volt, volt ideje megtanulni írni, olvasni.

"Jánosra azt írja analfabéta meg kb 100 éves korában kellett hogy írja ami képtelenség."

Az a 100 inkább 70-80 :)

"Kezdetben csak zsidók között hirdették a vallást. Akkor nyilván arámiul írták le."

Kezdetben a zsidók között hirdették, s pont ezért le se írták. Ha hirdetik szóban közeli hallgatóságnak, minek kéne leírni? Leírni akkor kellett, amikor távolabbi, pogányságból megtért, vagy görög városokban lakó zsidóknak írták, akik nem beszélték az arámi nyelvet.

"Nézz már utána te nagyon hülye. Akkoriban a zsidók arámi nyelvet beszélték. A hébert csak a papság beszélte, a nép nem."

Te nézz utána, mert attól, hogy arámi nyelvet használták hétköznap, még az egyébként elég hasonló hébert is értették.

"Elmondtam. Elif, lam, he betűkből áll mind az Elah mind az Allah szó."

Ne mond, mutasd meg.

2023. aug. 30. 23:49
 30/46 anonim ***** válasza:
50%

"Nem csak nálam, bemutattam, hogy az Éli hangzása teljesen megegyezik az Illés név elejével, fonetikusan írva Élijahu."

Csak az eleje, de egyébként az Éli és az Élijahu nagyon nem ugyanaz és nem is lehet összekeverni. Miközben az Allah és az Elah között csak egy minimális különbség van.

"Tudom, de ezzel mit szeretnél mondani?"

Azt hogy hazudsz. Erre hivatkozva mondják a keresztények hogy a Jahve név nem kiejthető.

"Ahogy még számtalan más neve is van Istennek, Jahve ezek közül a legszentebb (nem írtam sehol kizárólagost, az már csak a te hazugságod)."

Keresztények szerint Istennek akkor nincs kizárólagos neve?

"Mivel csak egyetlen égi Atyánk van, ezért ez is kizárólagos. De kérdezd meg tőle, hogy miért így szólította."

A gyerek is atyának szólítja az apját. Ez nem kizárólagos név.

"Lukács pedig tanult orvos volt, Máté szintén tanult, Pál korának egyik legnagyobb vallástudósa. János pedig elég fiatal volt, volt ideje megtanulni írni, olvasni."

Lukács nem apostol és Pál sem. Sosem látta Jézust. Továbbá Pál könyvei esetében soknál tudjuk hogy nem Pál írta vagy bizonytalan. János sem írhatta.

"Az a 100 inkább 70-80 :)"

Biztos hogy nem. János evangéliuma az első és második század fordulóján keletkezett, János pedig az első század elején született. Tehát olyan 90-100 éves korábban kellett hogy írja ami vicckategória.

"Kezdetben a zsidók között hirdették, s pont ezért le se írták. Ha hirdetik szóban közeli hallgatóságnak, minek kéne leírni? Leírni akkor kellett, amikor távolabbi, pogányságból megtért, vagy görög városokban lakó zsidóknak írták, akik nem beszélték az arámi nyelvet."

Miért ne írták volna le arámiul? A zsidók írott formában tárolták a vallási szövegeket. Meg ha nem írták le arámiul akkor görögül sem kellett. Meg ugye kérdés hogy emlékeztek vissza pontosan az eseményekre? Ha nem volt meg leírva arámiul akkor azt jelenti Jézus után 40 vagy akár 60-70 ével később írták le először görögül hogy mi történt.

"Te nézz utána, mert attól, hogy arámi nyelvet használták hétköznap, még az egyébként elég hasonló hébert is értették."

Ja mint a keresztények a latint. Ma is a legtöbb keresztény perfekt latinból igaz :)

2023. aug. 31. 09:20
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!