Mérges volt Ábrahám,amikor Jézus kikérte Lázár barátja lelkét a paradicsomból?
Ismerjük a történetet,hogy Mária és Márta üzent Jézusnak,hogy testvérük Lázár halálosan beteg. Jézus késlekedett más ügye miatt és csak barátja halála után négy nappal érkezett meg.
A testvérek zsörtölődve fogadták,de Jézus így felelt: "Ne szomorkodjatok! Ábrahám jó barátom. Igaz,a laposföld óráját nézve éppen sziesztázik a tudásfa alatt,de megkérem Gábriel arkangyalt,hogy ébressze fel. Remélem nem lesz túl bosszús,hogy legszebb álmából riasztották fel!
Valóban! A még mindig ásitozó Ábrahám igazán bosszús volt és Gábriel hosszas érvelésére engedte csak vissza a Földre Lázár lelkét.
Lázár lelke,amikor megtudta,hogy legjobb barátja illyen galád dologra kéri,hogy vissza kell térni a paradicsomi környezetéből,a koszos,bűnös Földre,elbújt a Paradicsom legeldugottabb zugába,de Gábriel ott is megtalálta.
Ettől kezdve azon gondolkodott,hogy miként teremtse le Jézust, ezért a kiszúrásáért.
Ugye így volt?
A történet megtalálható a Bibliában: János Evangéliuma 11:1-44
Én is képtelenségnek tartom, hogy a gazdag és Lázár (a koldus) története valóság legyen. Szerintem is egy tanmese.
Jézus többször is egyértelműen alvásnak nevezte a halált (akárcsak az Ószövetség). Aki alszik, az nem örvendezik Ábrahám kebelén, sem nem gyötrettetik a lángban a pokolban.
Ha önkényes teológiát akarunk levonni ebből a történetből, oda fogunk jutni, hogy aki szegény, az üdvözül, aki gazdag, az a pokolba jut. Tekintve, hogy más tulajdonságokat nemigen tudunk meg a szereplőkről. Ez pedig nyilván nem lenne biblikus tanítás.
30. Hsz!
Ha valakire,hát rád feltétlen igaz a "Gazdag és Lázár" tanmeséjének egyetlen tanulsága:
A fanatikus hiedelmekben hívőknek a holtak országából is hiába térnének vissza eget rengető tényekkel,akik a Biblia világos bizonyítékaiban nem hisznek,azok nekik sem hinnének.
Folyamatosan figyelmen kívül hagytad az érveimet. Két lehetőség van. Vagy semmit nem értettél meg abból, amit írtam, vagy pedig nagyon is érted, csak nem vagy hajlandó beismerni a tévedésed. Nyugodtan élj tovább a saját kis hitedben.
27.,30. Hsz!
Nyilvánvalóan nem csillagok meglátásáról ír a tanmese,hanem a "pokolban lévő gazdag és a Paradicsomban lévő Ábrahám és Lázár közti látótávolságról,melyben a paradicsomban lévő szülők láthatnák elkárhozott gyermeküket.
(Igazán sajnálom,hogy ezt a világos és egyszerű gondolatomat képtelen voltál felfogni!)
Isten Lelke ihlete félreérthetetlenül cáfolja azt a téveszmédet,hogy:
"Az ember szellemének vannak érzékszervei, tud beszélni is. Teljesen tudatánál van az ember, sokkal élénkebben, mint itt a Földön volt."
Az ember a halála után semmiről nem tud semmit és képtelen kommunikálni!Ezt a Biblia az idézett ígékben és számos más helyen félreérthetetlenül közli az értelemmel bíró embernek.
Szerinted a mindenütt jelenlévő Isten nincs a Paradicsomban s így Jézus halála után anélkül járhatott ott,hogy találkozott volna Vele?
(Az értelmező kiegészítést korrekt módon zárójelbe tettem.)
Melyik bibliaferdítésben olvastál ilyen betoldást:
"még ma velem leszel a Paradicsomban"
Az általam ismert fordításokban nincs a "még" szó.
Kérdező,
Nehezen tudom elképzelni, hogy te mindezt komolyan gondolod. Remélem, csak trollkodsz. De ha neadjisten mégsem, akkor utoljára mégegyszer nekifutok, hátha.
Azt mondtad, hogy a példázat szerint a Menny karnyújtásnyira van a Pokoltól. Megmutattam neked, hogy ez nem így van. Majd arra váltottál, hogy látótávolságban van. Hoztam neked egy példát arra, hogy ez egy nagyon relatív fogalom. Erre te azt hiszed, hogy én belemagyarázom a történetbe a csillagokat. Hogy megnyugodj, leírom sokadjára immár, hogy csak egy spontán példa volt. Remélem, túl teszed magad rajta.
"melyben a paradicsomban lévő szülők láthatnák elkárhozott gyermeküket"
Erre is reagáltam, azt sem méltattad figyelembe venni. A történetből ez nem következik. Semmi sem utal arra, hogy a szegény Lázár látta a Pokolban szenvedni a gazdag embert. Ha látta is, nem gondolom, hogy ez egy bevett gyakorlat lenne. Arról meg végképp ne feledkezzünk el, hogy a természetfölötti világról beszélünk, ami nem feltétlenül olyan térbeli, mint ahogy mi azt elképzeljük (lásd: karnyújtás, látótávolság és társai). Annyit tudunk, amennyi oda van írva.
"Isten Lelke ihlete félreérthetetlenül cáfolja azt a téveszmédet,hogy"
Akkor légyszíves, és idézd be nekem Isten Lelkének ihletéből az engem cáfoló Igéket. Ha megint Salamont és Dávidot idézed, megint meg fogom neked mutatni, hogy miért nincs semmi köze ahhoz, amiről te beszélsz.
"Ezt a Biblia az idézett ígékben"
Az idézett Igékben szó sincs arról, hogy bárki is öntudatlan lenne a halála után. Ezt is megmutattam neked konkrét példákkal, azt sem vetted figyelembe. Ennek ellenére én még mindig beszélgetek veled, és figyelek arra, amit írsz.
"Szerinted a mindenütt jelenlévő Isten nincs a Paradicsomban s így Jézus halála után anélkül járhatott ott,hogy találkozott volna Vele?"
Nem értem a kérdésedet.
"Melyik bibliaferdítésben olvastál ilyen betoldást"
A magyar mondatszerkezet igényli, mint ahogyan sok helyütt a "pedig" szó beiktatását, ráadásul ez csak egy példa a sok közül. Én viszont nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a "halálom órájában" melyik fordításban van benne.
Én a kérdezővel értek egyet. Nem kell ahhoz szekta, hogy belegondoljunk: hogyan örülhetnénk az üdvösségnek, ha tudjuk, hogy vannak olyan szeretteink, (szüleink, gyermekeink) akik közben a pokolban szenvednek.
A Jelenések 22:3-ban az olvassuk: "És semmi elátkozott nem lesz többé".
Akkor pedig pokol sem lehet majd, sem benne szenvedő emberek nem lehetnek, mert ez mind elátkozott lenne.
Isten nélkül nincs élet. Ő az élet forrása. Ő tartja fenn az életet. Az pedig teljesen kizárt, hogy azért tartson fenn örök életre embereket, hogy örökké szenvedjenek valami elátkozott helyen. Szerintem ez a tanítás egyenesen istenkáromlás.
Olvastál te valaha Bibliát?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!