Miért szökött el Jézus a szüleitől gyerekkorában és miért nem volt tekintettel rájuk?
Akkor még megszökhetett, ha nincs is leírva. A kérdező valahonnan biztosan tudja, hogy így volt.
A szökés talán erős kifejezés de szándékosan nem ment velük. Tartózkodásával "szökött el" lényegében.
"43Miután pedig elteltek az ünnepnapok, és hazafelé indultak, a gyermek Jézus ott maradt Jeruzsálemben. Szülei azonban ezt nem vették észre. 44Mivel azt hitték, hogy az útitársaik körében van, elmentek egy napi járóföldre, és csak akkor kezdték keresni a rokonok és az ismerősök között. 45De mivel nem találták, visszatértek Jeruzsálembe, és ott keresték tovább. 46Három nap múlva találták meg a templomban, amint a tanítómesterek körében ült, hallgatta és kérdezte őket, 47és mindenki, aki hallotta, csodálkozott értelmén és feleletein. 48Amikor szülei meglátták, megdöbbentek, anyja pedig így szólt hozzá: „Gyermekem, miért tetted ezt velünk? Íme, apád és én nagy bánattal kerestünk téged.” 49Mire ő így válaszolt: „Miért kerestetek engem? Nem tudtátok, hogy az én Atyám házában kell lennem?” "
Egy ilyen intelligens gyerek esetén ez véletlen baleset vagy keveredés lett volna?
A válasza sem azt tükrözi, hogy itt bármiféle véletlenről lenne szó de arról sem hogy megbánta volna a dolgot. Pedig azt is képesnek kellett lennie felmérni hogy mekkora bánatot okozz ezzel.
Ez pedig nekem furcsa hogy Jézus aki már gyerekként is rendkívül intelligens volt miért tett ilyet és miért így reagált mikor végre megtalálták a szülei?
A felvetés teljesen jó, s gondolom sokan gondolkodtak már ezen, hogy vajon Jézus tényleg miért csinálta ezt? Sőt merem állítani, hogy pusztán ezen rendkívülisége miatt került csak a történet a Szentírásba, mert különben nem volt Jézusra jellemző ez a megdöbbentő engedetlenség. Három napra szó nélkül eltűnni azért nem olyan kis dolog.
Ha igaz, hogy Jézus sosem követ el bűnt, akkor vajon miért okozott ilyen felesleges aggodalmat szüleinek? Fájdalmat okozni valakinek csak kellő indokkal nem bűn, például egy nagyobb rossz elkerülése érdekében vagy nevelő, erősítő, felkészítő szándékkal stb.
Lehetséges magyarázat, hogy Jézusra valami oknál fogva nagyon nagy szükség volt éppen ott. Mondjuk öngyilkosságtól mentett meg valakit a tanítással.
Másik lehetséges s valószínűbb magyarázat szerint, Jézus ezzel a szüleinek akart jelezni, őket akarta úgymond nevelni, felkészíteni, megerősíteni a jövendő még súlyosabb aggodalomra okot adó eseményeire:
Ha tényleg tudjátok, hogy én vagyok az Isten Fia, akkor szokjátok meg a gondolatot, hogy számomra Isten akarata az első, s nem a tiétek, még akkor is ha ez nektek nem tűnik ésszerűnek és Isten akaratának. Ha tényleg én vagyok az Isten Fia, akkor velem semmi nem történhet, ami miatt nektek aggódni kellene.
Jézus három napos eltűnése majd előkerülése mintegy előre jelzése három napos halálának és feltámadásának. Jézus halála ugyanis még logikátlanabb, még érthetetlenebb és még fájdalmasabb volt, mint ez a kis látszólagos indokolatlan engedetlenség. Tehát Jézus eme engedetlensége nevelő, felkészítő, erősítő fájdalom okozás volt.
Mária nagy valószínűséggel hitte, hogy Jézus harmadnapra tényleg fel fog támadni, s éppen ezért nem tart a többi asszonnyal a sírhoz, noha számára is teljesen érthetetlen volt az egész.
Jézus nem szökött el a szüleitől. A szülei felejtették ott. Nem voltak körültekintőek. Azt hitték, hogy az útitársakkal van? Hát ha én elutaznék 100 km-re az otthonomtól (Jeruzsálem Názárettől légvonalban 103 km-re van) ami gyalog több napos út, nem indulnék úgy haza, hogy hát majd csak jön a gyerekem is valakivel. Nyilván nem is veszélytelen az út. Egy napig nem is keresték. Nem gondoltak arra, hogy nem éhes-e nem szomjas-e? A júdeai pusztában, ahol 45 fok van árnyékban? Egy 12 éves kisfiúról beszélünk. Szerintem nem Jézus viselkedett furán, hanem a szülei. Egyáltalán, honnan kellett volna Jézusnak tudnia, hogy a szülei hazaindultak? Senki sem szólt neki, nem hívta senki. Jól otthagyták.
Azért nem lettem volna Mária helyében, amikor ráeszmélt, hogy elvesztette Isten Fiát (by Mark Lowry). :-)
Kedves Kérdező!
Nagyon éedekes dolgot írsz Jézusról!...Hol olvastál ilyet?
Én,az én Bibliámban azt olvastam,hogy Jézus,a szüleivel ment a templomba,akik dolguk végeztével ott felejtették Őt.
A templomban mindenki végezte a maga dolgát. A szülei elvégezték az áldozatukat a zsidó rendtartás szerint,majd gondjaikba merülve hazaindultak. Jézus a mennyei Atya dolgaival foglalkozott.Csak hosszú gyaloglás után vették észre szülei,hogy nincs velük a gyermekük.
Szerinted a gyermekeknek kell vigyázni a szüleikre,vagy inkább fordítva?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!