Tudsz-e olyan bibliai idézetet,amelyikben Jézus,apostol felekezetek általi felszenteltséghez köti a keresztelést?
Vannak olyan felekezetek,akik kimondják,hogy a krisztusi parancs szerint minden keresztény(Krisztus minden követője)feladatául kapta a keresztelést.
("És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében,Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, a mit én parancsoltam néktek: és ímé én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!"Mt 28:18-20)
Legtöbb felekezet,egy felszenteléshez köti ezt a jogot.
Nincs ilyen bibliai idézet. Remélem most már jól alszol.
Azt viszont mondta Jézus, hogy ha a szemed bűnbe visz, vájd ki, gondolom, ezt is ilyen szigorúan veszed.
A missziós parancsban nincs olyan kitétel, hogy a többiek pedig halálhelyzetben keresztelhetnek.
Ha elfogadjuk azt, hogy a missziós parancs első része, miszerint "Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket," minden hívőnek szól és nem csak az apostoloknak, akkor miért gondoljuk, hogy a "megkeresztelvén őket" csak az apostoloknak szólt?
A Márk 16,15 is csak az apostoloknak szólt?: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek"? Ehhez is felszentelés kell? Nyilván nem. Nincs benne ilyen kitétel. Akkor a kereszteléshez miért kéne?
1.Hsz!
A tanítványoknak és azok tanítványainak valamint a tanítványok tanítványai taníványainak......
Mind a missziós parancs mind a keresztelési parancs elsősorban az apostoloknak szól. Senki se hirdetheti az igét és senki se keresztelhet az apostolok megbízása nélkül. (ApCsel 15,24) Ezt az ő dolguk felügyelni.
Az más kérdés hogy az igehirdetés jogosítványát az egyházi vezetés mindenkor mindenkinek megadta, feltéve, ha hűséges maradt az apostoli tanításhoz. De miért kéne mindenkinek keresztelni? Az mire jó?
# 25
Az apostolok 2000 éve meghaltak. Igencsak nehéz tőlük ma már megbízást szerezni. Az ApCsel 15,24 hamis tanítókról szól, akik azt hirdették, hogy a megtérőknek Mózes törvényét is meg kell tartani. Erre írták az apostolok, hogy ezek az emberek nem az ő megbízásukból hirdetik ezt.
Jézus azt mondta: "Mester, láttunk valakit, aki ördögöt űzött a nevedben. Megtiltottuk neki, mert nem tartozik közénk.” Jézus így válaszolt: „Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni. Aki nincs ellenünk, az velünk van." Márk 9,38-40.
Nincs szó apostoli megbízásról meg felügyeletről.
Sőt, Pál apostol azt írta: "csakhogy minden módon, akár színből, akár szívből, a Krisztus prédikáltatik: és én ennek örülök, sőt örülni is fogok." Fil. 1,18.
Én is ezt írtam: nincsen olyan idézet a Bibliában amelyről kérdeztél.
A keresztény egyházak, valamennyi Krisztus tanításából tart meg ezt-azt. pl. a keresztelést is több féle módon végzik. Nincsen olyan kifejezés sem a Bibliában "felszentelt lelkészek", mint ahogyan sok más vallásgyakorlat is, amelyeket tesznek napjainkban.
De az le van írva, mint feljebb idéztem, Krisztus milyen fajta keresztséget ismer el. Semmi másat.
Talán érdekel az, mit mondott a követőinek, akikre akár, felelőséget is bíztak: „Ti ne hívassátok magatokat rabbinak, mert egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok. Ezenkívül senkit se szólítsatok atyátoknak a földön, mert csak egy atyátok van, az égi. Vezetőnek se szólítsanak benneteket, mert csak egy vezetőtök van, a Krisztus. Hanem aki a legnagyobb köztetek, legyen a szolgátok” MÁTÉ 23:8,9
1Péter 5:2, 3
"terelgessétek Isten gondjaitokra bízott nyáját mint felvigyázók, nem kényszerűségből, hanem önként végezve azt Isten előtt; nem is tisztességtelen nyereségre vágyva, hanem készséggel; nem is úgy, hogy hatalmaskodtok azokon, akik Isten öröksége, hanem úgy, hogy példaképeivé váltok a nyájnak."
@ "Az apostolok 2000 éve meghaltak. Igencsak nehéz tőlük ma már megbízást szerezni."
Azok már igen. De nem hiszem, hogy bármilyen felekezet vezetősége örülne, ha tagjai olyasmit hirdetnének, amire nem kaptak megbízatást.
@ "Erre írták az apostolok, hogy ezek az emberek nem az ő megbízásukból hirdetik ezt."
Igen olyasmit hirdettek, amit az apostolok senkinek se mondtak, hogy hirdetheti.
@ "Jézus így válaszolt: „Ne tiltsátok meg neki! Aki a nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni."
Jézus valóban nem tiltja meg, hogy nevében ördögöt űzzenek. De gondolom ha nevében valami vállalhatatlant hirdetett volna, akkor bizony megtiltja vagy elhatárolódik tőle.
@ "Sőt, Pál apostol azt írta: "csakhogy minden módon, akár színből, akár szívből, a Krisztus prédikáltatik: és én ennek örülök, sőt örülni is fogok." Fil. 1,18."
Az apostolok senkinek sem tiltják meg, hogy hirdessék Krisztust, amennyiben azt tényleg hitelesen teszik. Ha viszont mégis mást hirdetnek, akkor megtiltják nekik, hogy azt tegyék, s ha tovább teszik, akkor ki is közösítik.
@ +Nincs szó apostoli megbízásról meg felügyeletről."
Az apostolok dolga felügyelni az igehirdetést. Ők a Krisztusi igazság letéteményesei. Ők döntik el, hogy mit szabad hirdetni és mit nem. Mert az ő dolguk felügyelni az igehirdetés és a tanítás tisztaságát. Ha szerinted ez nem így van akkor tévedsz és nem ismered a Bibliát.
# 28. Hogy felügyelik az apostolok az igehirdetést, ha már 2000 éve halottak?
Figyu, Te nyilván olyan felekezethez tarozol, ahol csak felszentelt papok végezhetik a keresztelést. Én meg olyanhoz, ahol laikus hívők is, noha nálunk is elsősorban a pásztor és a presbiterek végzik.
A kérdező kérdésére pedig a válasz az, hogy nincs a Bibliában olyan konkrét ige, amelyik felekezetek általi felszenteléshez köti a keresztelést.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!