Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondolsz, mi történik az...

Mit gondolsz, mi történik az emberrel a halál után?

Figyelt kérdés

2023. júl. 20. 20:59
1 2 3
 1/27 anonim válasza:
98%
A teste elkezd lebomlani, a többi meg hit kérdése, és a különböző vallási tanítások adnak rá különféle magyarázatokat.
2023. júl. 20. 21:13
 2/27 anonim ***** válasza:
64%
Ugyanaz, mint a születése előtt. Semmi.
2023. júl. 20. 21:22
 3/27 anonim ***** válasza:
27%

Valószínűleg a lélek megsemmisül. A test vagy lassan lebomlik, vagy elégetik.

Minimális esélyt adok annak,hogy valami van a halál után, de ennek az esélye szerintem 10 % alatt van.

2023. júl. 20. 22:12
 4/27 anonim ***** válasza:
25%
Korlátolt emberek korlátolt válaszai. Az emberek többsége kis hangya, végtelenül korlátolt.
2023. júl. 20. 23:26
 5/27 anonim ***** válasza:
85%
4-es. Ez rád is vonatkozik.
2023. júl. 20. 23:45
 6/27 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem a halál állapota ugyanaz, mint a megszületés előtti állapot. Tudat nélküli semmi. De mint ahogy a megszületésünket se irányíthattuk, hanem egyszer csak "felgyújtották a villányt", úgy azt sem irányíthatjuk, hogy a halálunk után felgyújtják-e újra vagy sem. Szerintem felgyújtják. Én hiszek a feltámadásban, mert hiszek Jézusban. Ő az egyetlen, aki visszatért a halálból, és ő azt mondta, hogy a halál után újra "felgyújtják újra a villanyt".

Nem kell velem egyetérteni, senkit nem akarok meggyőzni. Aki szerint véglegesen eltűnünk, az higgyen abban.

2023. júl. 21. 15:00
 7/27 anonim ***** válasza:
38%
Én vallásos vagyok 🙏❤ spirituális kereszténynek mondanám magamat. Hiszek a reinkarnációban is! Igy azt mondom : a lélek halhatatlan és feljut a mennyek országába Jézus és Isten színe elé. Ott ítéletet modanak rá és ez alapján születünk le ide a földre... tudom ez sok embernek "meredek", de ez az én saját hitem 💜 Szeretem az angyalokat is és a szenteket
2023. júl. 21. 19:32
 8/27 KZitus ***** válasza:
43%

Szia

Én azt gondolom, amit a Biblia ír:

Mi történik a lélekkel a halál után? Mivel a lélek az egyén, teljesen világos, hogy a lélek meghal, amikor az egyén meghal. Más szóval: maga a halott személy a halott lélek. Rengeteg bibliaszöveg támasztja ezt alá. „Amely lélek vétkezik, az fog meghalni” mondja az Ezékiel 18:4. A Bírák 16:30-ban ezt olvassuk: „És Sámson így szólt: ’Haljon meg a lelkem a filiszteusokkal együtt!’ ” Egyéb írásszövegek is azt mutatják, hogy a lelkek levágattathatnak (1Mózes 17:14), kard élére hányhatják (Józsué 10:37), megfojthatják őket(Jób 7:15), és vízbe fulladhatnak (Jónás 2:5). Az elhunyt lélek vagy a halott lélek azonos a halott egyénnel (3Mózes 19:28; 21:1, 11).

Akkor hát milyen állapotban vannak a halott lelkek? Egyszerűen fogalmazva a halál az élet ellentéte. Minden érzékünk fizikai testünkhöz kötődik. Képességünk, hogy lássunk, halljunk és gondolkodjunk, szemünk, fülünk és agyunk szabályszerű működésétől függ. Szem nélkül nem látunk, fül nélkül nem hallunk. Agy nélkül pedig egyáltalán semmit sem tehetünk. Amikor az egyén meghal mindezek a fizikai szervek megszünnek működni. Megszűnünk létezni.

Ezzel összhangban a Prédikátor 9:7, 12 ezt mondja: „A halottak azonban semmiről sem tudnak . . . Sem tettek, sem tervek, sem ismeret, sem bölcsesség nincs a Seolban (a sírgödörben), azon a helyen ahová mész.” A Zsoltárok 146:3, 4 hasonlóképp fogalmaz: „Ne bízz az előkelőkben, se földi ember fiában akinél nincs megmentés. Szelleme (életereje) eltávozik, ő visszatér földjébe és azon a napon elvesznek gondolatai.” Így hát, amikor az emberek (lelkek) meghalnak, ők egyszerűen megszünnek létezni.

2023. júl. 21. 20:06
 9/27 Hussaro Hungaricus ***** válasza:
14%

A Biblia kétféle halál-utániságról ír, az egyiket, a megsemmisülést (illetve máskor máshogyan fogalmazva a kárhozatot) a #8-ban leírta KZitus; De a Biblia ír az üdvösségről is, arról, hogy a testünk halála és a szellemünk halála nem ugyanaz. Az előzőtől nem kell félnünk, mert földi életünk úgy is röpke pillanat az üdvösség örökkévalóságához képest, ergo a posztmortális lét feltételeihez illő attitűd jóval fontosabb, mint az anyagi világban való megfelelés.

Egyébként az ember hármassága is lényeges: test, lélek és szellem.

Például Károli Gáspár bilbiafordítása az utóbbi kettőt - valószínűleg nyelvi hiányosságok miatt - egynek veszi, az újabb magyar fordítások is keverik, de az eredeti/jóval régebbi szövegekben a három forma világosan elkülönül.

Test: bászár (klasszikus héber), szóma (ógörög), corpus (latin), body (angol).

Lélek: nefes, pszüché, anima, soul.

Szellem: ruah, pneuma, spiritus, spirit.

Kissé pejoratívan, leegyszerűsítve a test és a szellem közös határán van a lélek.

A testtel a lélek is meghal, viszont a szellem túléli, ha arra érdemes.

A kereszténység szerint az anyagi világban leélt életünk alapján megítéltetünk Jézus Krisztus által, mások úgy gondolják, ez a saját lelkiismeretünk lesz, és ha bűnösök vagyunk, a Pokol, az örök kárhozat, illetve ahogy János Jelenéseinek könyve utal rá többször, a "második halál" lesz jussunk, de ha igaz úton jártunk vagy megtisztulunk, akkor az örök üdvösség, egyfajta örök béke, a paradicsomi állapot vár ránk.

Bizonyos keresztények szerint van Tisztítótűz, aminek segítségével még érvényes (nem ledolgozott, meggyónt) bűneinkért vezeklünk, ami által elkerüljük az örök Poklot és végül a Mennyországba kerülünk.

Ez az ítélet a világ végén jön el, de aki meghal, egyrészt annak az a "világ vége", másrészt a nem-anyagi világban az idő más természetű, emiatt a halál után jóformán azonnali ítéletre számíthatunk.

Más klasszikus vallások követői is hasonlóan gondolják a túlvilágot, persze vannak különbségek, de egy lényegi mag azonos.

A vallás bűn-fogalma túlmutat a moralitáson. A természeti törvény, illetve cselekedeteink ok-okozati folyamatának eredménye, amit Isten irgalma semlegesíthet úgy, hogy az igazságosság nem csorbul.

A vallás(ok) és egyéb tradicionális doktrínák útmutató(k) a helyes életvitelt célozva ahhoz, hogy elérjük az üdvösséget.

2023. júl. 22. 01:29
 10/27 anonim ***** válasza:
50%
Az előző két válasz teológiai szempontból érdekes, viszont a valóságtartalma kétséges, mert a Biblia egy ókori mítoszgyűjtemény, tartalma tudományosan nem bizonyított.
2023. júl. 22. 13:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!