Minek örülnének jobban a természtettudományban hívők? Ha meghaltok és akkor a szemetek elé tárulna hogy az egész evolúció elmélet a Sátán hazugsága volt és Isten teremtett minden és van egy transzcendens hely ahol lakhattok örök boldogságban?
> A sátán teremtette azt a fajta tudást
Ez azt jelentené, hogy nem Isten az egyetlen teremtő erő, nem ő az egyetlen isten. Ha a Sátán Isten tudta nélkül, vagy Isten akarata ellenére tesz valamit, akkor vagy nem mindenható vagy nem mindentudó. Ha viszont Isten mindenható és mindentudó, akkor bármi amit a Sátán tesz, azt minimum Isten hallgatólagos jóváhagyásával teszi. Csak így meg Isten végtelen jósága kérdőjelezhető meg. (Nota bene ha Isten az egyetlen teremtő, akkor Lucifert is Istennek kellett teremtenie.)
Amúgy a gonosz kérdése mentén elég hosszadalmas teológiai vitákba lehetne belemenni.
> A sátán teremtette azt a fajta tudást amivel vizsgálódik az emberiség mivel még a nevében is benne van hogy a tudás fájáról ettek Ádámék
Akkor a Biblia tévedne? Mert: „És nevele az Úr Isten a földből mindenféle fát, tekintetre kedvest és eledelre jót, az élet fáját is, a kertnek közepette, és a jó és gonosz tudásának fáját.” (1Móz 2,9)
Amúgy ez a történet is ellentmondásos. Az első emberpár honnan tudhatta volna, hogy amit tesz, az nem jó? Hiszen még nem ettek a jó és gonosz tudásának a fájáról, így nyilván addig nem volt meg a képességük, hogy mérlegeljék, hogy helyes-e vagy sem enni a fáról. Miután ettek belőle, utólag beláthatták, hogy amit tettek az helytelen volt, de ehhez előbb enni kellett arról a fáról. Isten akkor mennyire volt méltányos, mikor kiűzte őket a paradicsomból? Kicsit olyan ez, mintha betennének téged egy sötét szobában, te felkapcsolod a villanyt és meglátod a feliratot, hogy „a villanyt felkapcsolni tilos”…
Persze ha szimbolikusan értelmezzük a teremtéstörténet ezen aspektusát, akkor mindjárt értelmet nyer a dolog. Amíg egy lény – jelen esetben az ember – nem annyira értelmes, hogy felfogja a jó és a gonosz közötti különbséget, addig bármit is tesz, azt nem lehet jónak vagy gonosznak nevezni, hiszen nincs módja arra, hogy önmaga tettét értékelje. És addig paradicsomi állapotban is van, hiszen bármi gonosz dolog is történik vele, nem fogja tudni felfogni, hogy ami történik vele az rossz.
Azzal, hogy az ember értelmes lénnyé vált, és képessé vált erkölcsi ítéletet hozni, különbséget tenni jó és rossz között, a tetteit *onnantól* lehet helyesnek vagy helytelennek nevezni. És mivel az ember aligha képes mindig a helyes utat követni, így szükségszerűen fog olyan dolgot tenni, ami helytelen, és amiről – akár ha utólag is – be is tudja látni, hogy helytelen. Ez szerintem az eredendő bűn igazi jelentése. És ilyen olvasatban a Paradicsomból való kiűzetése sem valamiféle büntetés, nem is kell menni hozzá sehonnan sehova, nem is kell tennie Istennek semmit. Egyszerűen csak az ember az értelmessé válása után látni fogja a világ azon történéseit, amit aztán rossznak, gonosznak fog értelmezni. Lehet, hogy ezek a történések, jelenségek előtte is ott voltak, csak éppen az ember nem volt addig képes ezeket értelmezni úgy, hogy jó és rossz kategóriákba sorolja, így bánkódni sem volt képes rajtuk.
Így mindjárt értelmet nyerne a teremtéstörténet tanítása, csak éppen pont olyan kulcsban válik értelmessé, amiben az ember egy kevésbé értelmes emberből vált egy értelmes emberré.
Nyilván mindenki inkább tovább létezne mint inkább igaza legyen.
Pl.: gyakran hitegetem magam,hogy még megtanulok majd rendesen angolul de inkább valószínű,hogy ez nem fog bekövetkezni.
Tök mindegy, hogy én személyesen minek örülnék, egy állítás igazságtartalmát az alapján lehet eldönteni, hogy milyen bizonyíték van rá.
És sajna a mennyben örökkévaló boldog mámoros hulahoopozásra semmi bizonyíték, bármennyire is akarnám én személyesen.
Kedves kérdező!
"Van ötletem."
Nincs.
"A sátán teremtette azt a fajta tudást amivel vizsgálódik az emberiség"
Isten az egyetlen teremtő, nem?
Meg ő alkotta hogy mi lehetséges és mi nem.
Mielőtt megteremtett volna mindent, ő mindent látott előre.
"mivel még a nevében is benne van hogy a tudás fájáról ettek Ádámék"
Az a jó és rossz tudás fája brom.
"így az a fajta tudás ami eltávolít Istentől és hitelteleníti a teremtést a Sátántól származik"
Szóval ha megállapításokat teszünk egy direkt falsnak teremtett világról, az sátáni?
@Kérdező: "Minek örülnének jobban a természtettudományban hívők?"
Te nem hiszel a természettudománynak? Akkor miben tudsz hinni? :D - Te nem bízol a tudományban, amikor repülőgépre ülsz? Akkor se, amikor gyógyszert szedsz be? Netán abban se hiszel, hogy a tudomány által megteremtett számítógépbe írt soraidat én most éppen el tudom olvasni?
@Kérdező: "Ha meghaltok és akkor a szemetek elé tárulna hogy az egész evolúció elmélet a Sátán hazugsága volt és Isten teremtett minden és van egy transzcendens hely ahol lakhattok örök boldogságban?"
Ez a kutya még csak nyomokban se hasonlít már a régi hatalmas farkasra, amiből lett az evolválás során. Úgy érted, hogy ez nem is létezik, csak a sátán hiteti el velem a létezését? Vagy mire akarsz utalni ezzel?
És mi a búbánatos köze van az evolúciónak ahhoz, hogy a mennyországba kerülök vagy se? Attól mert evolválnak az élőlények, nem létezhet Isten, meg mennyország??? Miről beszélsz te egyáltalán? Te magad érted? Má' bocsika..., de ennyi erővel azt is kérdezhetted, volna, hogy örülnék-e annak a mennyországban, ha kiderülne, hogy nincs is gravitáció...
Én annak nagyon örülnék, ha a mennyországba kerülnék, de most annak még jobban, ha meg tudnád magyarázni, hogy mi a franc köze van a kérdésednek az evolúcióhoz, és azt is elmesélhetnéd, hogy neked a mennyországban miért nem tök mindegy, hogy a Földön zajlik-e az evolúció vagy se... :D
Ja...
@Kérdező: "...és Isten teremtett minden és..."
Téged tudtommal nem Isten teremtett, hanem egy megtermékenyített petesejtből fejlődtél ki felnőtté. Csak Ádám és Éva lett teremtve, nem? Akkor se lehet mennyország, ha te fejlődéssel alakultál ki? Vagy akkor már nem kerülhetsz a mennyországba?
Vakuljak meg, ha értem, hogy a kérdéseiddel mire akarsz kilyukadni... :D
Áhh.. még...
2*Sü(#11): "Amúgy ez a történet is ellentmondásos. Az első emberpár honnan tudhatta volna, hogy amit tesz, az nem jó?"
Mindenben egyetértés, de azért ez... :)
Nézd! Azért Isten világosan leszögezi, hogy arról a fáról enni gyümölcsöt nem szabad. Te is hibásnak tartanád a gyerekedet, ha valami olyat tesz a hátad mögött, amit megtiltottál neki, sőt, a törvényed megszegése esetén halálbüntetést ígérsz be neki, és tudod, hogy ő ezt a tiltást korábban megértette és elfogadta. Én itt nem látok ellentmondást. A tiltó parancsnak nem kell magyarázatot adni a miértre, hanem azt be kell tartani a jól felfogott saját érdekedben is, és kész. A bűn az egészben az, hogy az ember engedetlen, elszakad Istentől, mert nem őt követi a cselekedeteiben.
Az más kérdés, hogy Ádám és Éva hogy lehetett olyan butuska, hogy azt hitték, Isten nem látja minden tettüket, de még annál is butábbak voltak... Az első tökéletes emberpár...:)
A kutya igen értelmes állat, és képes megérteni, hogy a szoba padlóján lévő finom falatot megenni tilos. De ha kimegyünk a szobából, akkor a kutyák többsége - némi "fejvakarás" után - meg fogja enni azt, mert nem jut a többség eszébe az, hogy amikor - mi a tiltók -, visszajövünk, akkor észre fogjuk venni a finom falat hiányát a padlón. Szóval szegényke Ádám és Éva logikai képességi kb. az átlagos kutya szintjén mozogtak akkoriban... Ha mondjuk ők még csak Australopithecusok voltak, akkor ezen nem is nagyon lehet csodálkozni... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!