A gyónásnak mi értelme van?
"A tisztítótüzes dolgot egy katolikustól hallottam."
Egyik katolikus sem tud mindent tökéletesen, félre is érthetted, vagy bármi. Ha a katolikus tanítás érdekel, ne arra alapozz, amit egy adott pillanatban egy bizonyos katolikus mond, akiről azt se tudod, hogy mióta katolikus, mennyire rendszeresen járt hittanórákra, mennyit fogott fel abból, amit ott tanítani próbáltak neki - és hogy abból, amit mond, te mennyit fogsz fel, az is kérdés (nem azért, mert nehéz felfogásúnak gondollak, hanem mert ilyen az emberi kommunikáció: egy csomószor félreértjük egymást akkor is, ha két értelmes ember beszélget és igyekszik jól kifejezni magát).
Én is egy katolikus vagyok. Akkor miért hiszel jobban annak az előző katolikusnak, aki olyasmiket mondott, ami ellentétben van azzal, amit most én mondok? Hogy tudod eldönteni, hogy melyikünknek lehet igaza? Itt van, ennek alapján döntheted el:
"A tisztító tüzzel kapcsolatos dolgot ők szokták mondani. Valaki tovább ég a tisztító tűzben, valaki meg kevesebb ideig (tehát van idő)"
Nem, nincs idő, csak így szoktunk beszélni róla, jobb híján, hogy valahogyan beszélni lehessen róla, mert földi körülmények között elég nehéz arról beszélni, amit a túlvilágról gondolunk.
"A katolikusok azt hiszik, hogy ha misét tartanak a halottért, akkor hamarabb kijön a purgatóriumból. Egyébként minek tartanának misét halottért?"
Hát igen, misét tartanak érte, hogy imádkozzanak érte, hogy üdvözüljön. De nem arról van szó, amit korábban írtál, hogy "a pap" meg tudná változtatni Isten elrendelését...
Én úgy látom, hogy sok dogma, szokás hamis a katolikus egyházban. A mária dogmák szerintem a római Diana kultuszból lettek. Diana istennőt hívták "Szűzanyának", a papjai cölibátusban voltak egyébként.
A rózsafüzért sem értem, Szent Péternek nincs rózsafüzére például. A rózsafüzér is a középkorban jelent meg ugye. Addig nem volt rá szükség.
A mária jelenések mögött is szerintem nem Jézus anyja van, hanem boszorkányok. Furcsa hogy csak a Mária jelenik meg mindig. Miért nem angyal?
Az egész olyan, mintha Mária is valami isteni személy lenne náluk. Pl. Társmegváltó. Holott nincs társmegváltó. Imákat hallgat meg állítólag, pedig csak Istenhez kéne imádkozni.
"úgy jön ki, mintha a pap bácsi "befolyásolni" tudná Istent."
A te vallásodban nem szoktatok imádkozni?
"A rózsafüzér is a középkorban jelent meg ugye. Addig nem volt rá szükség."
Most sincs rá szükség. Ha akarod, használod, ha nem, nem.
"csak a Mária jelenik meg mindig. Miért nem angyal?"
Istentől kérdezd meg, ezekről Ő intézkedik. :)
"Az egész olyan, mintha Mária is valami isteni személy lenne náluk. Pl. Társmegváltó."
Neked úgy tűnik. De valójában nem isteni személy, nem társmegváltó.
"Imákat hallgat meg állítólag"
Könyörgéseket hallgat meg (amiket időnként - pontatlanul! - az imák közé sorolunk, ezért mondjuk imának), vagyis azt, amikor kérjük, hogy ő is imádkozzon értünk, ne legyünk az imánkban magunkra hagyva: ahogy itt, a földön is imádkozunk egymásért is, nem csak saját magunkért, azokat is kérhetjük, ahogy imádkozzanak velünk, akik már meghaltak (de attól még élnek, csak a túlvilágon): a már elhunyt szeretteinket is kérhetjük, meg Máriát és a többi szentet és boldogot is - de attól még Isten csak egy van, bárhogyan is tűnik neked ez az egész.
"Szent Pál megtiltja, hogy a nő uralkodjon a férfin."
Hát ez valami fantasztikus. Szóhoz se jutok. :))
Jézus meg azt tanította, hogy szeresd felebarátodat, mint önmagadat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!