Egyesek számára miért olyan nehéz elfogadni, hogy létezik Isten?
#38 Kedves Zitus, milyen módszerrel lehet megállapítani, hogy valakinek igazi a hite, vagy csak hiszékeny?
Olyan válasz esne jól, ami nem az, hogy ha ugyanabban hisz mint te, akkor igaz hitű, mert akkor egy véletlenszerűen választott másik vallás tagja ugyanígy megvádolhatna téged, hogy a te hited csak hiszékenység.
Gyakorlatilag a 39-es hozzászólásomban választ találsz arra a kérdésre, mikor van valakinek igazi hite.
Az alap, amire a hitünket építhetjük az Jézus Krisztus! A tanítása, a viselkedése, a tulajdonságai...rengeteg mindent megtudhatunk róla a Bibliából, még azt is, milyen tulajdonságokkal rendelkezett mielőtt lejött a földre. Azárt is ő az igazi hit alapja, mert ha megismered Krisztust, akkor tulajdonképen magát a Teremtőt ismered meg, mert teljesen tökéletesen visszatükrözi az Atyját, annyira egyformák. De ezen nem is kell csodálkozni, mert nem tudjuk hány évmilliárdnyi éven keresztül éltek, alkottak együtt közösen. Nem véletlen az, hogy a sok millió angyalból éppen ő jött le a földre megváltani az embereket. Krisztus nagyon, nagyon szeret minket embereket. 😊
Nos ezért írtam korábban, hogy ha nincsen a hitünknek megfelelő alapja (ismeret Istenről, Krisztusról), akkor ok nélkül hiszünk el bármit.
Nézd én Jehova tanúja vagyok, de nem a tanúktól tanultam meg a Biblia alapigazságait, hanem személyes olvasás, kutatás alapján. Majd így kezdtem őket keresni anno, mert magamtól felismertem azt, hogy Jehovának van egy népe jelenleg a földön, és ha Krisztusnak tetsző életet szeretnék élni, akkor a népéhez kell tartoznom. Górcső alatt vizsgáltam minden egyes tanításukat, mert eleinte nagyon bizonytalan voltam. Csak és kizárólag a személyes meggyőződés segített szilárd hitet kiépítenem a Teremtőm iránt.
Ez, hogy úgy mondjam az én "harcom" volt a hitért, és ezt senki ember nem teheti meg a másik ember helyett.
Mond kedves Hozzászóló te most úgy érzed én a magam hitére próbáltalak téríteni? mert nem ez volt a szándékom!
A szándékom inkább az ösztönzés, hogy szerezz, építsd ki a saját hitedet, de csak a Biblia tanítására építs! Csodákra találsz útközben, amely hatalmas ösztönző erőt ad a további kereséséhez, kutatáshoz.
Példabeszédek 2:1-5.
talán még annyit a fentiekhez, miért Krisztus a hitünk alapja:
János 5:19
"Jézus erre ezt mondta nekik: „Teljesen biztosak lehettek benne, hogy a Fiú semmit sem tehet a maga kezdeményezéséből, hanem csak azt teszi, amit az Atyától lát. Mert amiket az Atya tesz, ugyanazokat teszi a Fiú is."
Nekem pl. az is sokat segített amikor a vallásokkal ismerkedtem, hogy megfigyeltem, mi történik a gyülekezeti összejöveteleken. Több vallásos összejövetelen voltam már: templomokban, pl. református, baptista gyülekezet, szabadkeresztények, Jehova tanúi, sőt tanulmányoztam. a keleti vallásokat is, tehát van tapasztalatom.
Csak személyes vélemény, amit írok, nem állítom, hogy csak az enyém a jó, annak ellenére, hogy nekem. stabilan meg van miben hiszek:
Nekem már egy-két keresztény vallásban ott furcsa volt minden, amikor azt láttam, hogy vergődnek a földön, elájulnak, megállás nélkül nevetnek az uralmat maguk felett elvesztve.
Azt mondták, hogy ez a szent szellem ajándéka. Megszállta a szent szellem.
Azért volt nekem furcsa ez, mert sokkal inkább zűrzavart éreztem. Nem éreztem azt, hogy ez ilyen módon működött volna Jézus, vagy az apostolok idejében. Ez olyan démoni érzés volt számomra.
Presbiterrel, pappal is beszélgettem. Volt olyan, aki azt mondta, hogy elvégzi a feladatát, meg levezényli a temetést, tudja mit kell mondani, tenni, és volt, aki azt mondta: „Ki tudja, hogy mi az igazság, a Bibliában is mi hogy van?”
A templomokban úgy éreztem magam, mint egy temetési szertartáson, és abszolút azt éreztem, hogy nagyon furcsa módon kell Istent szeretni, mert így a tisztítótűz, úgy a pokol stb. Sokkal inkább a bűnhődésre ment a hangsúly. De éreztem, hogy a Biblia nem erről szól, ami a templomokban van.
Minden tapasztalatomat nem írom most le, de nekem ezek már segíteni tudtak, hogy tudjam, nem ezek a vallások jelentik a Biblia szerinti Istenhez vezető utat, és Jézus nem erről beszélt.
Mégegyszer, ez az én történetem. Másnak más. De én érzem, hogy jól éreztem, amit érzek, mert a döntésemmel elégedett vagyok, hogy nem vagyok ezekhez a vallásokhoz tartozó.
Imádkozni kell Istenhez, hogy mutassa meg a helyes utat. Nagyobb esély van rá, hogy megtalálja az ember az igaz Istenhez vezető utat. Mert egy Isten van, és minden vallás nem. lehet elfogadható előtte. Hiszen Istennek. is van egy mércéje, hogy mit tart elfogadhatónak és mit nem.
Még csak annyit, hogy KZitus elég jó dolgokat mond. Nem mindegy mit értünk hit alatt
KZitusnál bizony ott a pont, amiket ír.
"Nem mindegy mit értünk hit alatt"
Dehogynem, a hit az ugyanúgy bizonyítatlan állítások valósként elfogadása. Egyik hit sem valósabb a többinél.
44es, szóval úgy döntöd el, hogy mi az igazság, hogy kiválasztod, ami neked szimpi?
A földön fetrengés nem az igaz vallas, mert kényelmetlen, a templomosdi sem, mert az uncsi?
Szerintem sehol máshol nem így döntjük el mi az igazság, de ha téged nem az érdekel, hogy mit lehet bizonyítani, vagy mi logikus, akkor végülis oké. A hobbijaimat en is úgy választom ki, hogy mi szimpi az én ízlésemnek.
Csak akkor ne mondjuk, hogy hiszel, mert igaz. Te azért hiszel, mert jól érzed ott magad és kész.
Nekem azért nehéz elfogadni, hogy Isten nem létezik, mert valahogy nem tudom elhinni, hogy a Föld bolygó, meg maga az élet teremtő személy nélkül jött létre. Azt is nehéz elhinnem, elfogadnom, hogy a mai ember is ahogy ma kinéz, az egy átalakulás, folyamatos fejlődés eredménye. Szerintem az ember mindig is ember volt. Nem az történt, hogy először vmi ősi fel nem egyenesedett valaki volt, aztán meg fejlődött az agytérfogat is, stb, stb. Az egész evolúciót egy kitalált feltételezésnek tartom. Charles Darwin is számomra csak találgató ember volt, de nem tartom készpénznek az elméleteit.
Persze tudom, hogy mások pedig a hittel vannak így, hogy kitalált dolog.
De nekem a józan eszem csak azt tudja diktálni, hogy ha egy kerítést látok, azt elkíszetette valaki, ha egy kisgyerek játszik az autóval, azt a játékot is elkészítette valaki, a karórát is, faliórát is, a házat, amiben lakok, azt is.
Vagy ott van az, ahogyan az emberi test működik. Ez csak úgy mindenféle tervezés nélkül létrejött, kialakult???? Hát nem tudom, nekem ez nagyon furcsa, ha mégis ez lenne az igazság.
Vagy ugye a Föld és a Nap távolsága pont megfelelő ahhoz, hogy az élet itt a Földön élvezhető legyen stb. Olyan mint ha szó szerint ki lenne számolva ez a távolság, hogy jó legyen. Tervezve van.
Összességében engem nagyon megkellene tudni győzni komoly tényekkel, hogy eltudjam hinni, hogy nincs Isten, vagy semmiféle Teremtő. De eddig nem volt ilyen, hogy meg tudtak győzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!