Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Gyónhatok, ha szexuálisan...

Gyónhatok, ha szexuálisan aktív vagyok?

Figyelt kérdés

Katolikus keresztény vagyok. A jelenlegi párommal feküdtem csak le, senki mással, tehát nem fűvel fával művelem.

A templom gyóntatószékére ki van írva, hogy aki élettársi kapcsolatban van vagy aktívan él szexualis életet, az nem gyónhat, ugyanis nyilván nem bánja, hogy megtette és ezután is folytatni fogja.

Nem tartom relevánsnak, hogy ez a szabály fennáll és egy csomó ismerősöm is van ilyen helyzetben, mégis gyónnak.

Akik még ebben vannak, ti mit tesztek?

2023. márc. 19. 18:49
1 2 3 4
 21/39 anonim válasza:
75%

A szentgyónásban az ember nem csak megbánja a bűnt, hanem elhatározza, hogy többet nem követi el.

Ha együtt élsz valakivel, ez az elhatározás meg sem születik, nyilván.

Meg szeretnéd oldani? Rém egyszerű: összeházasodsz a pároddal és megoldódott a dolog, mehetsz ismét gyónni, áldozni.

Ugyanez igaz bármely más bűnre is, amiről tudod, hogy úgyis folytatod.

Lehet ezek ellen ágálni, máshogy gondolni, félremagyarázni, csak az nem az igazság lesz.

Az igazság az, amit Isten nagyon egyértelműen mond, kertelés nélkül. Csak az emberi gyengeség keres szürkezónákat ott, ahol minden fekete vagy fehér.

2023. márc. 20. 12:24
 22/39 A kérdező kommentje:
Köszönöm azoknak, akik értelmesen válaszoltak!^^
2023. márc. 20. 18:03
 23/39 anonim ***** válasza:
100%
Gondolkodjatok el azon, hogy van-e bármilyen akadálya a szentségi házasságkötésnek. Házasodjatok össze és utána nyugodtan legyetek szexuálisan aktívak. Addig meg ne gyónj, mert nem lesz érvényes, hiába kapsz feloldozást.
2023. márc. 20. 18:09
 24/39 anonim ***** válasza:
27%
Tovabbra sem ertem a dolgot. Ha a kerdezo elettarsi kapcsolatban van, nem hazassagiban, attol miert ne tudna meggyonni, hogy pl. utalatos volt egy kollegajaval, vagy megbantotta a szomszedjat? Mi koze a szomszed megbantasa miatt erzett lelkiismeret-furdalasanak ahhoz, hogy osszehazasodott-e a szive valasztottjaval, vagy sem?
2023. márc. 20. 18:15
 25/39 anonim ***** válasza:
82%

Mert a gyónás végén a pap minden bűn alól feloldozást ad. A kérdező esetében a legsúlyosabb bűne alól nem adhat feloldozást, mert nem bánja és nem is akar megjavulni belőle. E mellett pedig eltörpül, hogy összeveszett a kollégájával, hát kérjen tőle bocsánatot.

2023. márc. 20. 19:49
 26/39 anonim ***** válasza:
17%
Tehat ha egy hazas hivo rendszeresen reszegen veri a gyereket meg a feleseget, akkor kaphat feloldozast a kollegaja megbantasa bune alol, mert hazas, de egy elettarsi kapcsolatban levo hiaba szereti a parjat es gyerekeit, nem kaphat feloldozast a kollegaja megbantasanak bune alol, mert nem hazas?
2023. márc. 20. 20:23
 27/39 anonim ***** válasza:
82%

Szerinted a házas hívő emberek rendszeresen verik részegen gyerekeiket és feleségüket, majd elmennek meggyóni, hogy kollégával összevesztek?

Téged valószínűleg nagyon magasról ejthettek fejre. Igyekeztem veled ellentétben rendkívül finom lenni :)

Amúgy a Biblia szerint minden házasságon kívüli szexuális kapcsolat súlyos bűn, ha valaki ilyenben él, akkor bűnben él.

Ahogy a részegeskedés is bűn, még súlyosabb, ha másokat is bánt közben, a legsúlyosabb, amikor saját gyermekeit, feleségét. Sajnálom, hogy ennyire gonosz a szíved.

2023. márc. 20. 20:37
 28/39 anonim ***** válasza:
17%

"Szerinted a házas hívő emberek rendszeresen verik részegen gyerekeiket és feleségüket, majd elmennek meggyóni, hogy kollégával összevesztek?"

Nem, es nem is utaltam ra, hogy igy gondolnam, nem tudom miert gyanusitasz ilyenekkel. Maradjunk a temanal, ha kerhetem.

A kerdesem az, ha van egy hazas ember, aki veri a csaladjat, majd elmegy meggyonni azt, hogy osszeveszett a kollegajaval, akkor kaphat-e feloldozast a bune alol?

Es egy elettars, ha szereti az elettarsat, mindent megad neki, megkapja-e a feloldozast, azert, mert megbantotta a kollegajat?

2023. márc. 20. 20:50
 29/39 anonim ***** válasza:
82%

"Nem, es nem is utaltam ra"

Tényleg nem, csak ezzel az állítással kezdted... Elég szánalmas vagy.

"A kerdesem az, ha van egy hazas ember, aki veri a csaladjat, majd elmegy meggyonni azt, hogy osszeveszett a kollegajaval, akkor kaphat-e feloldozast a bune alol?"

Nem, mivel a kérdésed alapján nem vallotta be a legsúlyosabbakat.

"Es egy elettars, ha szereti az elettarsat, mindent megad neki, megkapja-e a feloldozast, azert, mert megbantotta a kollegajat?"

Nem, mivel ő se vallotta be a legsúlyosabb bűnét.

Neked ez a kollégás dolog becsípődés? Szerintem rendezd le vele. Ha csak nem vert meg, vagy bántott verbálisan nagyon súlyosan, akkor nem kell meggyónnia ezt. Nem számít halálos bűnnek.

2023. márc. 20. 20:55
 30/39 anonim ***** válasza:
17%

"Elég szánalmas vagy."

Az ilyen megnyilvanulasokat miseken hallod, vagy a Bibliaban olvastad?

"Nem, mivel a kérdésed alapján nem vallotta be a legsúlyosabbakat."

Es ha bevallja azt is?

"Neked ez a kollégás dolog becsípődés?"

Nem, csak ez jutott eszembe, mondhattam volna mas peldat is.

"Ha csak nem vert meg, vagy bántott verbálisan nagyon súlyosan, akkor nem kell meggyónnia ezt. Nem számít halálos bűnnek."

Az elettarsi kapcsolat halalos bunnek szamit?

2023. márc. 20. 21:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!