Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Gyónhatok, ha szexuálisan...

Gyónhatok, ha szexuálisan aktív vagyok?

Figyelt kérdés

Katolikus keresztény vagyok. A jelenlegi párommal feküdtem csak le, senki mással, tehát nem fűvel fával művelem.

A templom gyóntatószékére ki van írva, hogy aki élettársi kapcsolatban van vagy aktívan él szexualis életet, az nem gyónhat, ugyanis nyilván nem bánja, hogy megtette és ezután is folytatni fogja.

Nem tartom relevánsnak, hogy ez a szabály fennáll és egy csomó ismerősöm is van ilyen helyzetben, mégis gyónnak.

Akik még ebben vannak, ti mit tesztek?

2023. márc. 19. 18:49
1 2 3 4
 1/39 anonim ***** válasza:
100%
Gyónhatsz, de érvénytelen lesz, sőt szentségtörést követsz el. Persze ha elhatározod, hogy esküvőig nem élsz majd vele szexuális életet, akkor rendben, mehetsz gyónni.
2023. márc. 19. 19:01
 2/39 anonim ***** válasza:
28%
Jézus semmi ilyesmit nem tanított, melyik szekta ez?
2023. márc. 19. 19:05
 3/39 NTBS ***** válasza:
13%
Simán gyónhatsz. Ez baromság.
2023. márc. 19. 19:08
 4/39 anonim ***** válasza:
39%

Tehát Jézus azt tanította szerinted, hogy nyugodtan lehet paráználkodni? Nem azt mondta a parázna nőnek is, hogy menjen, de többé ne vétkezzen? :)

Lehet érdemes lenne a Szentírást is olvasni okoskodás (és ostobaságok írása) helyett.

2023. márc. 19. 19:12
 5/39 anonim ***** válasza:
41%
Jézus nem tanított olyat hogy, perverz pedofilok fülkékbe majd feloldoznak a bűnök alól, ha a kedvük úgy tartja, meg bűnbocsánati cédulákat lehet venni, ha valakinek épp nincs kedve-ideje gyónni.
2023. márc. 19. 19:21
 6/39 anonim ***** válasza:
31%
5-ös. Hol lehet venni bűnbocsánati cédulákat és mennyiért, milyen bünökre? Lehetöleg gyorsan válaszolj kérlek!
2023. márc. 19. 19:27
 7/39 anonim ***** válasza:
41%

A Vatikán oldalán érdemes nézelődni, ott vette 20 euróért azt hiszem Semjén is a pápai áldást pár hónapja, ott szerintem minden becstelenséget lehet kapni.

Ez a hivatalos vatikáni oldal:

[link]

Egy marék ezüstért bármit aláír neked a pápa, isten (valamelyik) elsô embere a földön.

Asszem az áldás most akciós, pedofiloknak 17 EUR

2023. márc. 19. 20:16
 8/39 anonim ***** válasza:
38%

Ha csak fele annyira lennél hülye, mint amennyire az vagy, tudnád, hogy bűnbocsánati cédula sose volt, csak búcsúcédula. S bár tudom, hogy ennek megértéséhez kell egy minimális (mondjuk 6. osztályos szintű) intelligencia, de még ennek hiányában is beláthatják sokan, hogy más a neve, akkor nyilván nem ugyanaz. Sajnos te ezt a szintet se ütöd meg :)

A linkelt oldalon nem láttam, hogy lehetne búcsúcédulát venni. Bűnbocsánati cédulát pedig nyilván nem fogunk ott találni, mert az a te dohos agyad szüleménye :)

2023. márc. 19. 20:24
 9/39 anonim ***** válasza:
13%

"Ha csak fele annyira lennél hülye, mint amennyire az vagy, tudnád, hogy bűnbocsánati cédula sose volt, csak búcsúcédula. S bár tudom, hogy ennek megértéséhez kell egy minimális (mondjuk 6. osztályos szintű) intelligencia"

Ez a tipikus esete amikor nincs intelligencia, tudod hogy nincs igazad, és elkezded a másikat - ismeretlenül is - karakter-gyilkolni :)

Ez csak annyit bizonyít hogy rendkívül egyszerű, és tiszteségtelen emberke vagy :) ...és még azt is hozzátenném, hogy valószínúleg fideszes, ott van ennek nagy divatja.

Megkérdeztem a ChatGPT-t, azt mondja árultátok, de voltak viták:

Ha most a középkorban lennénk, és az akkori gyakorlatot tekintenénk, akkor a bűnbocsánati cédulát általában az egyházi hierarchia árulta, a szervezett egyház intézményi struktúráin keresztül. A cédulát az akkori időkben általában a pápától vagy más felső egyházi hivataloktól lehetett megvásárolni, és gyakran azért vásárolták meg, hogy az emberek biztosak lehessenek abban, hogy bűneik megbocsátásra kerülnek, még akkor is, ha nem jártak el a hivatalos bűnbánati szertartáson.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy a bűnbocsánati cédula vásárlása az akkori időkben is kritikát váltott ki a katolikus egyházon belül, és a reformáció egyik kiindulópontja volt. A bűnbocsánati cédula ügye Martin Luther bíboros által kezdeményezett reformációs mozgalomhoz is vezetett.

Összefoglalva, a bűnbocsánati cédula vásárlásának gyakorlata nemcsak a modern időkben, hanem a középkorban is kritikára számíthatott az egyházon belül. Az egyházi hierarchia általában azokat az embereket szólította fel, akiknek anyagi javai voltak, hogy vásárolják meg a cédulát, és nem mindenkinek volt lehetősége erre.

2023. márc. 19. 20:30
 10/39 anonim ***** válasza:
21%

Egyébként kiszálltam, a katolikusokkal való "csevegés" után mindig le kell zuhanyoznom, mert koszosnak érzem magam tőletek.

Bárcsak a sok tízezer molesztált kisgyerek is le tudná mosni magáról a papok ügyködésének emlékeit.

2023. márc. 19. 20:32
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!