Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ha az Ószövetségben rengetegsz...

Ha az Ószövetségben rengetegszer le van írva, hogy YHWH, akkor az Újszövetségben hogy-hogy egyszer sincs? Ezt nagyon nem értem. Akkor Jézus Krisztus, amikor Atyjára utal, akkor nem is az Ószövetségben említett YHWH-ra utal?!

Figyelt kérdés
Hiszen akkor csak kimondta volna a nevét - vagy nem?

2023. márc. 5. 20:45
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:
40%

#26#: "Mondom mégegyszer még érthetőbben: egy őszinte és becsületes ember egy kontaktus vitát nem úgy szokott kezelni, hogy magasról tesz a másik érvelésére, hanem figyelembe veszi és ha nem tudja őket megcáfolni, akkor erősen elgondolkozik azon, hogy vajon jó helyen van-e!"

Már megint magadból indultál ki és magadról beszéltél. Magasról tettél rá, hogy miket írok és válaszolok. Magasról tettél az igékre, amiket felsorakoztattam és idéztem, de látom kioktatni és okoskodni azt nagyon tudsz. Akkor most miről beszélsz nem értelek!!!??? Ugye, hogy magadra ismertél.

2023. márc. 17. 18:02
 32/41 anonim ***** válasza:
40%

#27#: "... konstruktív vitát..."

Általában a vita azért vita mert nem építő jellegű. Ellentétes eszmék és elméletek harca. Én építeni akarok és nem vitatkozni ép ezért igyekszem az igékre hagyatkozni és minél többet idézni és felsorakoztatni, hogy lássa mindenki, hogy azok önmagukért beszélnek összehangoltan. A sok magyarázat és mellébeszélés és fortítgatókra való hivatkozás, mind azt mutatja és azt jelenti, hogy nem értik az Írás jelentését és mondanivalóját, és szeretik szétboncolni és kiragadni azokat a szövegkörnyezetükből,

kontextusukból.

2023. márc. 17. 18:10
 33/41 anonim ***** válasza:
47%

Csakhogy te nyelvtanilag hamisított, kiragadott, magában értelmezett vagy betoldott szöveggel akarsz "bizonyítani" egy a bibliából nem bizonyítható, de ellenben cáfolható tant!

Ha annyira azt akarod bizonyítani, hogy mennyire igazad van, akkor csak két verset magyarázz meg a Szentírás alapján!

Az egyik a Máté 24:36. Jézus itt azt mondta Máté szerint, hogy senki sem tudja azt a napot és azt az órát, csak az Atya egyedül. Sem az angyalok az égben, sem a Fiú.

Ha Jézus a háromság szerint mindentudó, akkor Ő miért nem tudta?

Ezen kívül miért az angyalok vannak említve, mint példa, és miért nem az állítólag szintén isteni személy és szintén mindentudó szent szellem?

A szent szellem miért nem tudja?

A másik vers egy ima, amit Jézus mondott: a János 17:3 szerint. Jézus az Atyját az "egyedüli igaz Istennek" nevezi, akit meg kell ismerni ahhoz hogy örök életünk lehessen.

Jézus erről az egyedüli vagy egyetlen igaz Istenről azt állítja, hogy "elküldte" Őt, vagyis a Jézus Krisztust.

Akkor ugye nem Jézus az "egyedüli igaz Isten"? Ha nem Ő az, akkor vajon hogyan lehet "egyenlő" vele a háromság szerinti módon?

2023. márc. 17. 22:26
 34/41 anonim ***** válasza:
47%

#33#: "Ha annyira azt akarod bizonyítani, hogy mennyire igazad van..."

Nekem nincs igazam. Isten az egyedüli Igaz. Nem nekem kell neked bizonygatnom Isten igéjét, hanem neked kell megismerned az Élő Istent Jézus Krisztus által. Keresned kell Jézust és, ha megtalálod és elfogadod és befogadod Őt, akkor Ő a bűnbocsánata által a megújító és újjászülő Szent Szelleme által elvezérel téged minden igazságra. Ha Ő nem él benned sohasem fogod megismerni az Istent és az Ő értelmét, világosságát és igazságát, mert erőltetett emberi aggyal 3D-s gondolkodással akarod megérteni Őt.

Jn.16,13. De mikor eljő amaz, az igazságnak Lelke, elvezérel majd titeket minden igazságra. Mert nem ő magától szól, hanem azokat szólja, a miket hall, és a bekövetkezendőket megjelenti néktek.

Rm.8,14. Mert a kiket Isten Lelke vezérel, azok Istennek fiai.

1Jn.2,27. És az a kenet, a melyet ti kaptatok tőle, bennetek marad, és így nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket; hanem a mint az a kenet megtanít titeket mindenre, úgy igaz is az és nem hazugság, és a miként megtanított titeket, úgy maradjatok ő benne.

Jn.15,26. Mikor pedig eljő majd a Vígasztaló, a kit én küldök néktek az Atyától, az igazságnak Lelke, a ki az Atyától származik, az tesz majd én rólam bizonyságot.

Mt.11,27. Mindent nékem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya; az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni.

Ami a lényeg, hogy nem emberi magyarázatok fognak elvezetni Istenhez és az Ő igazságára, hanem személyesen Jézus. Ha Jézus nem lakik a szívünkben az Ő kegyelme, megbocsátása, megtisztító, megújító és újjászülő Szent Szelleme által, akkor nem lesz élő személyes kapcsolatunk az élő Istennel és az igéket sem fogjuk világosan tisztán megérteni Isten szemszögéből.

Aki nem így cselekszik az élete végéig is vitatkozhat az igéken, akkor sem fogja megérteni és elfogadni az igazságot, mert az ember nem tudja felfogni Isten mindenségét, halhatatlanságát, mindenben és mindenütt való ott létét és miben létét.

Egyenlőre most így röviden csak ennyire volt időm, de majd folytatom. Addigis keresd Jézust alázatos, bűnbánó megtört szívvel. Ha sóvárogva keresed, meg fogod Őt találni, még lehet, hogy előbb is, mint ahogy válaszolnék. Csak rajtad múlik.

2023. márc. 18. 10:26
 35/41 anonim ***** válasza:
47%

Jézus Istensége.

#33#: „…csak két verset magyarázz meg a Szentírás alapján!”

Mat.24, 36. Arról a napról és óráról pedig senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül.

Jn,17,3. Az pedig az örök élet, hogy megismerjenek téged, az egyedül igaz Istent, és a kit elküldtél, a Jézus Krisztust.

Több hasonló értelmezésű ige is létezik, nem csak ez a kettő. Elég ha csak arra gondolunk, hogy Jézus mindig imádkozott az Atyához.

Az értelme pedig az, hogy Jézus beszédei kiterjedtek és utaltak a valós teljes valóságára, hatalmára, dicsőségére, lényére, létére stb. Ezzel szemben voltak olyan beszédei, melyek nem az Isteni szemszögből és örökkévalóságból indultak ki, hanem le korlátózódottan az emberi nézetre, szemszögre és szintre. Jézus sokszor azért beszélt igy mert az ember sok mindent nem értett volna meg belőle. Az írás úgy mondja, hogy az ember és ez a világ nem tudta volna befogadni, azaz felfogni és megérteni. Ilyen az, amikor ez ember nem tudja felfogni és megérteni, hogy lehet az Isten és Jézus egyek.

Tudni kell ellőbb azt, hogy Jézus mi volt, ki volt, hol volt stb. mielőtt még nem lett megteremtve semmi és mielőtt leszületett volna emberként és testet öltött. Szó van itt Atyáról és Fiúról. Kezdettől fogva egybe vannak, egyet alkotnak. Ez olyan pl. mint az ember hármas felépítése Szellem-Lélek-Test. Ez a három egy. Isten az akarat a döntést hozó a tudati létállapot. Jézus pedig az Ige a cselekvés. Isten Jézus által teremtett mindeneket az egész világot, univerzumot. Mindez pedig Isten Szent Szelleme által áll meg és tart-köt össze. Isten Szellem, tudati létállapot, (a tudósok ismeretlen energiának nevezik) Akiben fenn áll az egész teremtett világ, Jézus pedig Isten kivetülése, kinyilatkoztatása a teremtett világ számára a teremtett világban. Hol volt Jézus, amíg nem volt megteremtve semmi??? Jézus leszületett emberi testet öltött, hogy elvégezze a váltság művét, hogy megtudja és megízlelje milyen embernek lenni, és, hogy milyen meghalni. Így Isten megtudta, megértette, megízlelte milyen az ember és milyen embernek lenni. Mivel bűntelen volt és tökéletes a világ kilökte magából és bűnösként elítélte és aztán keresztre feszítette, megölte. Ezért Jézus által Isten meg tud bocsátani a bűnbánó embereknek. Ezért Jézusnak adatott minden hatalom a bűnök bocsánata is. Neki volt hatalma megnyitni a halál, seol és pokol kapuit is valamint megnyitni az igaz hívő szentek előtt a Menyország, Paradicsom, Isten Országának a kapuját is. Istennek van hatalma mindehhez. Azért mert Atyáról és Fiúról van szó az nem azt jelenti, hogy ők nem agyek. Nem azt jelenti, hogy különálló Istenek és nem is azt jelenti, hogy az egyik Isten a másik meg teremtmény. Jézus nem teremtmény, hanem Istenből vált ki, um. Született a teremtett világ számára.

Zsid.2,7. Kisebbé tetted őt rövid időre az angyaloknál, dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt és úrrá tetted kezeid munkáin,

Fil.2;

6. A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő,

7. Hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén;

8. És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig.

9. Annakokáért az Isten is felmagasztalá őt, és ajándékoza néki oly nevet, a mely minden név fölött való;

10. Hogy a Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alatt valóké.

11. És minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.

Nos, miért támaszkodott és utalt sokszor Jézus az Atyára és miért imádkozott hozzá? Pontosan azért, mert akkor (még) emberi testben volt. Mivel emberként ember volt az emberek között, ezért erkölcsileg, etikailag stb. nem magasztalhatta nyíltan Istenként magát. Még a csodáival is csak a legszükségesebbekkel élt, hiszen a sátán is megkísértette azzal, hogy használja csodatévő erejét és hatalmát és király lehetett volna már akkor a világban. Jézus ezt visszautasította. Istenné majd csak az elközelgő Antikrisztus fogja tenni és kiáltani magát. Ő majd dicsőíti és magasztalni fogja magát, és elhiteti az egész világot.

Visszatérve (Mat.24, 36.) az utolsó napra és órára amiról csak az Atya tud.

Csel 1,7. Monda pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya a maga hatalmába helyheztetett.

Az Atya a maga dönti el, hogy mikor lesz az utolsó nap és óra és perc, ami nagyon rövid és gyors lefolyásra utal. Az Atya „MAJD ELDÖNTI”, hogy mikor akar véget vetni mindennek. Valószínűleg akkor még nem döntötte el és nem nyilatkoztatta ki, amikor jézus még itt volt testben.

(Jn,17,3.) Ez az egyedüli Isten, amit fentebb vázoltam. És hogy lehet megismerni az egy igaz Istent? Csak Is Jézus által, ahogy azt korábban már említettem. Tehát előbb Jézust kell megismerni.

1Jn.5,12. A kié a Fiú, azé az élet: a kiben nincs meg az Isten Fia, az élet sincs meg abban.

Jn 14,23. Felele Jézus és monda néki: Ha valaki szeret engem, megtartja az én beszédemet: és az én Atyám szereti azt, és ahhoz megyünk, és annál lakozunk.

2023. márc. 18. 13:27
 36/41 anonim ***** válasza:

Szaja 15-ös bejegyzésére:

"Kissé unalmasak és fárasztóak ezek a Jehova tanúi fordítások és magyarázatok. Élen az Újvilág fordítással!" Én csak a Károli-féle bibliából idéztem, amikor a 9-es bejegyzésben Isten Jehova nevére, valamint az Ó- és Újszövetség közötti kapcsolat igazolására idéztem néhány bibliaverset.

27-esnek: a vita lehet építő, de ami közted és Szaja között megy, az sajnos nem az. Sem számotokra, sem azok számára, akik olvassák.

Nem gondolom, hogy oldalakon át szükséges egy hitnézet helyességét bizonygatni. Ettől sokkal fontosabb, amit Jézus mondott a Máté 7:15-20 versekben, miszerint gyümölcseiről lehet felismerni az igaz keresztényeket. A Biblia egyértelműen leírja, hogy milyen életmódot helyesel Isten. Míg a szentháromság lehet vita tárgya, ez utóbbi, nem.

Felesleges vita helyett önvizsgálat!

2023. márc. 20. 07:20
 37/41 anonim ***** válasza:

"Nekem nincs igazam. Isten az egyedüli Igaz."

Ha nincs igazad, akkor miért mondasz ellent annak, amit a Tanúk irodalma egyértelműen feltár a háromságról? 😉

A mély filozófiai okoskodással ellentétben én nem a mindenek feletti igazság ismeretéről beszéltem, hanem arról az egy dogmáról, amelyről szó van. Ez pedig a háromság, aminek a létezéséről te úgy hiszed hogy igaz. Az én meggyőződésem hogy nem!

Két verset említettem neked, amit te szépen le is írtál, csak éppen nem válaszoltál érdemben. Helyette a szokásos, gyakran önkényesen kiragadva értelmezett verseket citáltál ide "alátámasztásul". Csak egyet emelnék ki:

"Mt.11,27. Mindent nékem adott át az én Atyám, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya; az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és a kinek a Fiú akarja megjelenteni."

Mit jelent a "mindent"? Jézus a mindenhatóságot is megkapta az Atyjától? Tudod miért kérdezem? Mert ha korábban is rendelkezett volna vele (vagyis ha a háromság igaz lenne és tényleg "egyenlő" lenne Jézus mindenhatóságban is az Atyjával), akkor nem kellett volna "megkapnia" semmit sem a Mindenhatótól, mert már eleve rendelkezett volna vele!

Ezek szerint korábban azelőtt, fent az égben nem rendelkezett vele?

Ezek szerint nem része semmiféle háromságnak?

Ezek kívül "az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, meg az akinek a Fiú meg akarja jeleníteni Őt"

Azaz Jézushoz hasonlóan az ember is megismerheti a Mindenható Istent. Vagyis ebben sem egyedülálló Jézus!

Visszatérve a Máté 24:36-ra. A kérdésem egyértelmű volt, de most újra felteszem: igaz hogy már az is Írásellenes, ahogyan Jézust próbálja a háromság kimagyarázni, hogy Ő miért nem tudta azt a napot és azt az órát, mert hogyan lehet a mindenhatóságot "felfüggeszteni"? Azt gondolod, hogy a Mindenható csak úgy fogja magát és felfüggeszti ezt a képességet? 😉

De én nem csak Jézust kérdeztem, hanem azt is, hogy miért nem tudta a szent szellem sem azt a napot és órát, ha az is egy személy és állítólag "mindentudó"?

A János 17:3 kérdése:

Ha Jézus az Atyját, az EGYEDÜLI igaz Istennek nevezte, és utána, Istentől elkülönítve saját magát említette, mint akit meg kell ismerni, akkor értelmezzük már az "EGYEDÜLI" vagy más fordítások szerint az "egyetlen" kifejezést!

Jézus az "egyedüli" igaz Istennek nevezte az Atyját. Ugye akkor Jézus nem lehet az egyedüli igaz Isten?

Ugye érted? Ha te valakit magadon kívül "egyedülinek" nevezel valamiben, akkor te nem lehetsz vele "egyenlő" abban az egyedüliségben!

2023. márc. 20. 11:53
 38/41 anonim ***** válasza:

#37#: "Ha nincs igazad, akkor miért mondasz ellent annak, amit a Tanúk irodalma egyértelműen feltár a háromságról?"

Úgy látom nem értetted. Nem nekem van igazam, hanem az Írásnak. Nem a saját igazságomat bizonygattam, hanem azt ami le van írva. Számtalan igét felsorakoztattam és idéztem. Számtalan dolgot is megemlítettem, hogy miben tévesek a Jehova tanúi tanítások. Jó pár dolgot megemlítettem, igékkel alátámasztottam, amiknek a Jehova tanúi szöges ellentétjüket tanítják. Ha gondolod lapozgass vissza és olvass át mindent figyelmesen.

#37#: "nem a mindenek feletti igazság ismeretéről beszéltem, hanem arról az egy dogmáról, amelyről szó van. Ez pedig a háromság, aminek a létezéséről te úgy hiszed hogy igaz. Az én meggyőződésem hogy nem!"

Nos akkor ezt meg is beszéltük. Te nem hiszel abban, amit Isten, Jézus és az Apostolok is állítanak Jézusról. Ez a te döntésed és a te hited. Ha szerinted Jézus csak egy teremtmény és nem Isten lakik benne és nem a Testben megjelent Isten az a te dolgod, legyen neked így.

Jut eszembe, kik is részesülnek bűnbocsánatba, kegyelembe, kik is fognak testi haláluk után a Mennyei paradicsomba, Isten Országába menni és kik is fognak feltámadni Jézus visszajövetelekor?

1Jn.4,3. És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.

2Jn.1,7. Mert sok hitető jött e világra, a kik nem vallják a Jézust testben megjelent Krisztusnak. Ez a hitető és az antikrisztus.

2023. márc. 21. 18:39
 39/41 anonim ***** válasza:

#37#

Totálisan nem olvastad át figyelmesen amit korábban írtam. El sem gondolkodtál rajta. Ha érdekel olvasd át. Ismételgetni nem fogom magam. Ha pedig elvakult és elfogult vagy, akkor értelmetlen neked bármit is mondani vagy írni. Megértettem, számodra nem létezik az, hogy Isten megjelent köztünk testben Jézus személyében. Számodra Jézus nem a testben megjelent Isten és nem is lakott benne az Istennek teljessége testileg. Számodra jézus egy teremtmény, akire az Isten csak úgy ráruházott valamit. Értem én.

1Tim.3,16. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.

1Jn.4,2. Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak vallja, az Istentől van;

Kol.1,19. Mert tetszett az Atyának, hogy Ő benne lakozzék az egész teljesség;

Kol.2,9. Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg,

Jn.1;

1. Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.

2. Ez kezdetben az Istennél vala.

3. Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.

4. Ő benne vala az élet, és az élet vala az emberek világossága;

12. Valakik pedig befogadák őt, hatalmat ada azoknak, hogy Isten fiaivá legyenek, azoknak, a kik az ő nevében hisznek;

Jn.1,14. És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.

Te nem akarod befogadni Jézus!!!

2023. márc. 21. 18:54
 40/41 anonim ***** válasza:

#37#: "Mit jelent a "mindent"? Jézus a mindenhatóságot is megkapta az Atyjától? Tudod miért kérdezem? Mert ha korábban is rendelkezett volna vele (vagyis ha a háromság igaz lenne és tényleg "egyenlő" lenne Jézus mindenhatóságban is az Atyjával), akkor nem kellett volna "megkapnia" semmit sem a Mindenhatótól, mert már eleve rendelkezett volna vele!

Ezek szerint korábban azelőtt, fent az égben nem rendelkezett vele?"

Jn.17,5. És most te dicsőíts meg engem, Atyám, te magadnál azzal a dicsőséggel, a melylyel bírtam te nálad a világ létele előtt.

Mint azt korábban is írtam, csak nem olvastál figyelmesen. Amíg Jézus nem vitte végbe a váltságművét, addig az embereknek nem adatott meg a bűnbocsánat. Így viszont megadatott Jézusnak a hatalom arra is, hogy megbocsátsa az emberek bűneit. Ki bocsáthatja meg az emberek bűneit? Isten! A valóságban ki bocsátja meg az emberek bűneit? Jézus! Tehát Jézusban Isten lakik, Isten kinyilatkoztatta magát Jézusban a teremtett világ számára.

Neked van üdvbizonyságod? Már Jézus elé járultál őszinte, alázatos megtört szívű imával, hogy megbánd és megvalld neki a bűneidet? Be hívtad, befogadtad már Őt a szívedbe? Elfogadtad Őt Uradnak, Istenednek és személyes megváltódnak? Hogy akarsz bűnbocsánatban részesülni???

2023. márc. 21. 19:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!