Ha az Ószövetségben rengetegszer le van írva, hogy YHWH, akkor az Újszövetségben hogy-hogy egyszer sincs? Ezt nagyon nem értem. Akkor Jézus Krisztus, amikor Atyjára utal, akkor nem is az Ószövetségben említett YHWH-ra utal?!
Nem kell túlspilázni Isten Jehova nevét ugyanis valójában IStennek nincs személyi tulajdon neve.
Mit olvasunk Mózesnél?
II.Móz.3;
13. Mózes pedig monda az Istennek: Ímé én elmegyek az Izráel fiaihoz és ezt mondom nékik: A ti atyáitok Istene küldött engem ti hozzátok; ha azt mondják nékem: Mi a neve? mit mondjak nékik?
14. És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok.
JHVH - YHWH úgynevezett tetragrammaton. Ez az öröklét jelzője és nem tulajdon személynév!!!
Magyarul Én vagyok Az Aki öröktől fogva van. Azaz én vagyok az Örökkévaló!!! Ez a lényeg!!!! Egyébként pedig Isten Jézusban jelentette ki magát a teremtett világ számára. Tehát, ha valaki Isten nevére kíváncsi az Jézusban lett teljessé. (Jehosua, Jesua,) (Szabadító, megmentő, üdvözítő)
Mindez Jézusban lett teljessé!!!
1Tim.3,16. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.
Azaz ISten testé lett és köztünk, velünk van.
Ésa.7; 14. Ezért ád jelt néktek az Úr maga: Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi azt Immánuelnek,
Mt.1,23. Ímé a szűz fogan méhében és szűl fiat, és annak nevét Immanuelnek nevezik, a mi azt jelenti: Velünk az Isten.
[link] Velünk az ISten! Azaz ISten itt van velünk és közöttünk.
Isten válasza Mózesnek így hangzott héberül: ʼEh·je ʼAser ʼEh·je. Ezt némely fordítás úgy adja vissza, hogy „VAGYOK, AKI VAGYOK”. Figyelemre méltó azonban, hogy a héber há·já ige, amelyből az ʼEh·je ered, nem pusztán azt jelenti, hogy ’van’. Jelentése inkább: ’válik, lesz (valamivé)’, vagy ’bizonyul (valaminek)’. Itt tehát nem pusztán arról van szó, hogy Isten létezik, hanem arról, hogy mivé szándékozik válni mások javára. A fenti héber kifejezést ezért az Új világ fordítás helyesen úgy adja vissza, hogy „AZZÁ VÁLOK, AMIVÉ VÁLNI AKAROK”. Jehova még hozzátette: „Ezt mondd Izrael fiainak: »Az AZZÁ VÁLOK küldött engem hozzátok«” (2Mó 3:14, Rbi8, lábj.).
Hogy mindez nem jelentette azt, hogy megváltozott Isten neve, hanem csupán további betekintést engedett a személyiségébe, azt a következő szavakból láthatjuk: „Így szólj Izrael fiaihoz: »Jehova, a ti ősatyáitok Istene, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene küldött hozzátok.« Ez az én nevem időtlen időkig, és erről fognak emlékezni rám nemzedékről nemzedékre” (2Mó 3:15; vö.: Zs 135:13; Hó 12:5). A Jehova név a ’válik, lesz (valamivé)’ jelentésű héber igéből származik, és számos tudós úgy véli, hogy a jelentése: ’előidézi, hogy legyen’. Ez a meghatározás jól illik Jehovára, hiszen ő teremtett meg mindent, és mindig beteljesíti a szándékát. Csakis az igaz Isten viselheti jogosan és hitelt érdemlően ezt a nevet!
A szakemberek is elismerik, hiszen bibliai tény, hogy a JHVH isteni név csakis Őrá vonatkozik, senki másra. És az is tény, hogy ez az egyetlen általa kinyilatkoztatott név, amelyet örök időkre szánt!
A második leggyakoribb az Elohim, ami Istent jelent, de még az is jóval kevesebb mint fele alkalommal szerepel a szentírásban. De az nem személyes tulajdonnév, hanem inkább közfőnév, hiszen szinte bárkit vagy bármit illet vele Isten Szava.
Kissé unalmasak és fárasztóak ezek a Jehova tanúi fordítások és magyarázatok. Élen az Újvilág fordítással! Elszomorító és kétségbe ejtő, kiábrándító és egyben nevetséges! Ez olyan mint amikor a Biblia szerint Jézus azt mondja a bűnbánó latornak, hogy még aznap vele lesz a Paradicsomban, az Újvilág fordítás szerint ez úgy hangzik, hogy Jézus ma mondja a latornak, hogy majd valamikor vele lesz a Paradicsomban. Értelmezhetetlen, logikátlan és nyelvtanilag sem helyes!
Na most a JHVH - YHWH Vagyok Aki vagyok is pont ilyen. A Biblia szerint Én vagyok aki vagyok, Aki öröktől fogva van. A Jehova tanúi és az Új világ fordításuk szerint ez nem az Örökké valót jelenti, hanem azt, hogy "azzá válok akivé akarok". Szerintetek ez normális??? Persze , hogy nem!
De maradjunk ennél a változatnál! Ha a Jehova tanúi szerint ez a magyarázat, hogy azzá válok akivé akarok, akkor miért nem fogadják el Jézus Istenségét??? Ugyanis Isten Jézussá lett, hiszen azzá válik akivé akar!! Isten testet öltött Jézusban!!! Isten kinyilatkoztatta magát Jézus személyében! Azaz Isten azzá vált akivé akart a Jehova tanításai szerint is. Tehát röviden a Jehova tanúi saját, hamis, téves csapdájukba estek!!!! Akkor most miről is beszélünk??
A Jehova tanúi szerint "számos tudós úgy véli, hogy a jelentése: ’előidézi, hogy legyen’". Igen, de milyen tudósok szerint???
De semmi baj, maradjunk ennél a verziónál! A Biblia szerint Isten az akarat, a döntést hozó törvény alkotó! Minden teremtést Jézus által hajtott végre és valósított meg! Ezt a Jehova tanúi sem tagadhatják!!!
Tehát Isten akarta, hogy legyen és Jézus által meg-is valósította, meg is teremtette akaratát. Tehát ez így igaz! Viszont ezzel el kell ismerni Jézus Istenségét, Isteni mivoltát és hatalmát. Nos erre képtelenek a Jehova tanúi és inkább elferdítik az igazságot és félremagyarázzák a Szent Írást a Bibliát oly annyira, hogy inkább alkottak egy saját Bibliát Új világ címen. Gratulálok!!!
A kiábrándító valójában az, ahogy teológiai előítéltetből írsz értelmetlen dolgokat!
Amit Jézus a kivégzésükkor a bűnösnek mondott, az csak úgy értelmezhető a bibliával összhangban, ahogy az Új világ fordításban van -és ezen kívül másokban is! Vitán felül áll, hogy az ókorban nem vagy nem következetesen használt írásjelek miatt, ma ennek a mondatnak a lélek nem bibliai halhatatlanságát támogató módon fordítják sokan ezt a jézusi mondatot. De azt állítani, hogy nyelvtanilag sem helyes a vesszőt oda tenni, ahová az Új világ fordítás teszi, nagyfokú tudatlanságra vall!
"A Jehova tanúi és az Új világ fordításuk szerint ez nem az Örökké valót jelenti, hanem azt, hogy "azzá válok akivé akarok"
Miért hazudtolod meg azt is ami oda van írva?
"...akkor miért nem fogadják el Jézus Istenségét???"
Jézus "istenségét" éppen hogy elfogadják a Tanúk, jó lenne pontosabban utánanézni a dolgoknak, mielőtt másokat bírálgatsz felületes és pontatlan tudásoddal. De ha netalán arra gondolsz, hogy a háromság pogány téveszméje szerint nem fogadják el, hogy Jézus egyenlő sokmindenben Istennel, na akkor ezt azért utasítják el, mert nem ezt tanítja a Biblia! Hitted volna? Mert még van akiknek fontos az igazság! 😉 És ezt számtalan helyen cáfolni tudják.
"Isten testet öltött Jézusban..."
Sehol nem írja ezt a hazugságot a Biblia! Csak egyes fordításokban ott, ahol a pontosabb, javított fordítások már régen az "aki" kifejezést használják az Isten helyett! Csak hasonlítsd össze a sokféle, általad is hitelesnek tartott fordításokat, hogy mennyire nem egyeznek a pogány háromság állítólagos "bizonyító" verseit tekintve.
"Viszont ezzel el kell ismerni Jézus Istenségét, Isteni mivoltát és hatalmát."
Talán először tisztázd magadban hogy mit jelent az isten fogalma a bibliában! Mert amíg abban a mérhetetlen tévhitben ringatod magad, hogy csak és kizárólag a Mindenható és egyetlen igaz Istenre vonatkozik, addig nem sokra mész az igazság megismerésében. De úgy nézem, te ezen nem is nagyon töröd magad.
Szóval szerinted azzal hogy Jézust bízta meg Jehova a teremtési munkával, neki nem volt kezdete, hanem szükségképpen öröktől fogva létezik? Mert hogy a Szentírás ennek éppen ellent mond.
A másik pedig az, hogy minek nézed te a Mindenhatót? Szerinted nem képes bármely teremtményét felruházni bármely olyan képességgel, amely neki van? Sokan érvelnek Jézus háromságos istensége mellett azzal, hogy mivel csak Isten tud feltámasztani embereket, ezért Ő Isten. 😃
Csakhogy Jehova egyes halandó embereket is felruházott az első században (sőt előtte is van rá példa) ezzel a képességgel!
#16#
Te elfogultan elvakult vagy. Ellent mondasz önmagadnak. Állításaidat nem tudod igékkel alátámasztani. Levegőben vagdalózol életlen pengékkel. Írásodat elemezve tele van ellentmondással. Szánalmas az írásod és az érvelésed. Én a te helyedben csöndbe maradtam volna. Kielemeztem volna alaposan mindent és mindennek alaposan utána jártam volna logika értelem és józan következtetés szempontjából. Szóval gratulálok és sok sikert kívánok neked. Szurkolok neked és imádkozom érted, hogy megtaláld Jézus Krisztust és legyen erőd merszed, bátorságod megtört szívvel belátni, beismerni és megvallani Ő neki a bűneidet!!! Elismerni Őt Uradnak, Istenednek és személyes Megváltódnak, azaz a Testben megjelent Istennek (Krisztusnak)!!!
#18#: "Ugyan mutass már olyan verset a bibliában, amely azt tanítja, hogy Jézus a testben megjelent Isten! Nem csak puffogtani kell itt az üres frázisaidat."
Aranyosan fogalmaztál ezzel a "puffogtatás üres frázisokkal". Tetszik.
Nos a Szent Írás a Biblia tele van ilyen igékkel, amiket most nem fogok neked külön kikeresgélni, de ajánlok egy könyvet ami részben Jézus Istenségéről szól tele erre vonatkozó igékkel.
Itt sok igét találsz majd, érdemes elolvasnod, ha valóban érdekel az igazság. Ha pedig nem olvasod el, az azt jelenti hogy nem érdekel téged, csak fújni akarod a magad okosságát. Választhatsz és dönthetsz. Ám amíg nem olvasod el és gondolod át a benne idézett igéket, addig felesleges és értelmetlen az ellenkező vitatkozó ellentmondó hozzászólásod. Ha pedig nem érdekel akkor azon gondolkodj el, hogy miért is irogatsz ide. Mi az oka, hogy ide irogatsz, ha nem érdekel, ha nem hiszel, ha nem érdekel ISten és nem érdekel az élet értelme és eredete. Döntsd el magadban.
De azért idézek neked.
1Tim.3,16. És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.
Jn.10,30. Én és az Atya egy vagyunk.
Jn.12,45. És a ki engem lát, azt látja, a ki küldött engem.
Jn.14,7. Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek őt, és láttátok őt.
Jn.14,9. Monda néki Jézus: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? a ki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?
Jan.1;
1. Kezdetben vala az Íge, és az Íge vala az Istennél, és Isten vala az Íge.
2. Ez kezdetben az Istennél vala.
3. Minden ő általa lett és nála nélkül semmi sem lett, a mi lett.
Rm.11,36. Mert ő tőle, ő általa és ő reá nézve vannak mindenek. Övé a dicsőség mindörökké. Ámen.
Kol.1,16. Mert Ő benne teremtetett minden, a mi van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Ő általa és Ő reá nézve teremttettek;
Kol.1,17. És Ő előbb volt mindennél, és minden Ő benne áll fenn.
Mt.28,18. És hozzájuk menvén Jézus, szóla nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön.
Jn.10,33. Felelének néki a zsidók, mondván: Jó dologért nem kövezünk meg téged, hanem káromlásért, tudniillik, hogy te ember létedre Istenné teszed magadat.
Zsid.2,7. Kisebbé tetted őt rövid időre az angyaloknál, dicsőséggel és tisztességgel megkoronáztad őt és úrrá tetted kezeid munkáin,
Zsid.2,9. Azt azonban látjuk, hogy Jézus, a ki egy kevés időre kisebbé tétetett az angyaloknál, a halál elszenvedéséért dicsőséggel és tisztességgel koronáztatott meg, hogy az Isten kegyelméből mindenkiért megízlelje a halált.
Jel.1,8. Én vagyok az Alfa és az Omega, kezdet és vég, ezt mondja az Úr, a ki van és a ki vala és a ki eljövendő, a Mindenható.
Jel.21,6. És monda nékem: Meglett. Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég. Én a szomjazónak adok az élet vizének forrásából ingyen.
Jel.22,13. Én vagyok az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, az első és utolsó.
1Jn.4,2. Erről ismerjétek meg az Isten Lelkét: valamely lélek Jézust testben megjelent Krisztusnak (Istennek) vallja, az Istentől van;
1Jn.4,3. És valamely lélek nem vallja Jézust testben megjelent Krisztusnak, (Istennek) nincsen az Istentől: és az az antikrisztus lelke, a melyről hallottátok, hogy eljő; és most e világban van már.
Krisztus= Megváltó, Szabadító, Üdvözítő, Felkent Király stb. Mind ISten hatalmában lévő tulajdonságok, ahogy ALFA-OMEGA Kezdet és vég, első és utolsó! Esaiásnál ezt olvassuk és Jézus pedig kinyilatkoztatta magáról a Jelenések könyvében.
Ézs.41,4. Ki tette és vitte végbe ezt? A ki elhívja eleitől fogva a nemzetségeket: én, az Úr, az első és utolsókkal is az vagyok én!
Ézs.44,6. Így szól az Úr, Izráelnek királya és megváltója, a seregeknek Ura: Én vagyok az első, én az utolsó, és rajtam kivül nincsen Isten.
Ézs.48,12. Hallgass rám Jákób és Izráel, én elhívottam, én vagyok az első és én az utolsó.
Isten kinyilatkoztatta magát Jézus személyében a teremtett világ számára.
Jézus pedig kinyilatkoztatta saját személyében az Élő IStent az Atyát a teremtett világ számára.
Kol.1,19. Mert tetszett az Atyának, hogy Ő benne lakozzék az egész teljesség;
Kol.2,9. Mert Ő benne lakozik az istenségnek egész teljessége testileg,
Jn.1,14. És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!