Tényleg annyira fontos a szabad akarat abban a formábban amiben van?
Nem lett volna jobb egy olyan világ, ahol szabadon eldöntheted, hogy melyik csokit akarod megvenni, melyik zenét szereted, kivel akarod leélni az életed (persze ha ő is úgy gondolja), .....
De nem lenne annyi szabad akarata az embereknek, hogy legyen a világban ennyi szenvedés.
Nem lett volna jobb? Megéri az, hogy elmondhatjuk, igen mi választhatunk a között, hogy megöljük a szomszédot és aközött, hogy nem, hogyha ennek ez a rengeteg borzalom és szenvedés az ára?
"Az általam vázolt világban sem hozol mindig jó döntéseket. De nem ártasz a döntéseiddel másoknak."
Ha társadalomban élnék abban a világban is, akkor abban a világban is hatással lennének a döntéseink a többiekre. És ha csak olyasmikben dönthetnénk, hogy pl. melyik csokit vesszük meg, akkor ez felnagyítaná ezeknek a döntéseknek a fontosságát: ha bizonyos csoki mellett döntünk, ezért másoknak nem jutna ugyanolyan, akkor abban a világban is szenvednének.
De ha úgy vesszük, az örök élet szempontjából nem is olyan nagy dolgok azok, amikben dönthetünk, hiszen ha meg is hal valaki egy másik ember miatt, az örök életet nem veheti el tőle az illető.
Milyen értékrendünk más??
Amiről te beszélsz, az nem létezik! A Jóisten nem fogja központilag elrendelni a kedvedért, hogy bűnre csábító kérdésekben ne lehessen szabadon dönteni, ha már egyszer szabad akaratot adott :)
A szabad akarattal nekünk van dolgunk, nekünk kell megtanulnunk bánni vele, hogy tudatosan jó döntéseket hozzunk és fejlődjünk.
Különben meg az a legfontosabb, hogy a saját lelkiismeretünk tiszta legyen.
Az az értékrendünk más (és itt teljesen mindegy, hogy milyen világban élünk), hogy szerintem nem éri meg ez a kis fejlődés és ez a fajta döntési lehetőség azt, hogy ennyi szenvedés legyen a világban. Sőt ha a mennyiségét le is számítjuk akkor sem éri meg szerintem ha csak egy olyan szörnyűség is megtörténhet amilyenek megtörténtek már rengetegszer és még fognak is. Amellett, hogy az egész fejlődés teljesen értelmét veszti ha nem adja meg erre a lehetőséget. Lényegtelen lenne és csak boldogan kéne élni a paradicsomban.
Az én értékrendem szerint a túlvilági örök élet miatt nem lehet elbagatellizálni az itteni szenvedéseket. (ahogyan azt a 11es írta)
A kérdés egyébként nem az, hogy hogyan lehetne Istent rávenni. A kérdés az volt, hogy szerintetek megéri-e és hogy miért olyan fontos ez az egész hogy vállalni lehessen azt a sok rosszat.
Eddigiek alapján szerintetek lényegtelen mert úgyis lesz túloldalon örök élet és a pár egyéni fejlődésért megéri a nagyobb rossz.
Én ezzel nem értek egyet de elfogadom, hogy nektek más a gondolkodásotok, érték rendetek. Ez innentől nem egy olyan vita amiben dűlőre lehetne jutni.
Figyelj, nyilván azért ez a rendszer él, mert ez a leghatékonyabb még a rengeteg szenvedés ellenére is. És nem tudunk rajta változtatni. Amin változtatni tudunk, az saját magunk vagyunk.
A további "mi lett volna ha" találgatásokba értelmetlennek látom belemenni, mert nem vezet sehova.
"A kérdés az volt, hogy szerintetek megéri-e és hogy miért olyan fontos ez az egész hogy vállalni lehessen azt a sok rosszat."
A kérdés az, hogy Isten szerint megéri-e. És ha így alkotta meg a világot Isten, aki maga a szeretet, akkor a válasz az, hogy igen, így a legjobb. Ha nem is értjük, hogy miért is van így ez az egész, ahogy, akkor is.
Szia
Ha azt érted a szabad akarattal kapcsolatosan az "ebben a formában" alatt, hogy nem tudja az ember jól használni azt, akkor olvasd el kérlek ezt a cikket a szabad akaratról, és rengeteg mindent megtudsz arról, miért használja az emberek többsége a maga (és mások) kárára a szabad akaratot, ami tulajdonképpen ajándék Istentől.
A szabad akarat helyes használata, amely nem korlátlan, csodálatosan széppé, kreatívvá elégedetté teheti az egyén életét.
"A kérdés az, hogy Isten szerint megéri-e. "
Nem a kérdés nem az volt. Vagy te esetleg oda van írva a kérdésbe "Isten"?
Esetleg Istennek képzeled magad vagy az egyik válaszolót a kérdés alatt?
Mert én nem Istennek címeztem a kérdést és nem is neki tettem fel a kérdést, hanem az itteni válaszolóknak, tehát a kérdés nem Istennek szólt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!