Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia támogatja a hijabot?

A Biblia támogatja a hijabot?

Figyelt kérdés

Eddig azt hittem csak az iszlámban van hijab, de a Bibliában is van. Sőt Pál apostol nagyon erősen be is akarta tartatni.

"5S minden asszony, aki födetlen fővel imádkozik vagy prófétál, szintén szégyent hoz fejére. Éppen olyan, mintha megnyírták volna. 6Ha pedig az asszony nem akarja fejét befödni, vágassa le a haját. De ha megszégyenítő az asszonyra, hogy a haját levágassa vagy kopaszra nyiratkozzék, födje be a fejét. 7A férfi nem köteles a fejét befödni, mert Isten képmása és dicsősége, az asszony ellenben a férfi dísze."

"14Nem tanít-e maga a természet arra titeket, hogy ha a férfi hosszú hajat növeszt, szégyenére válik? 15Ha viszont az asszony növeszti meg a haját, díszére van, mert haját fátyol gyanánt kapta."

1Kor 11

2023. jan. 13. 15:33
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:

" A szöveg eleve azt írja, hogy: "imádkozik vagy prófétál". Szóval eleve miről van szó? Amikor egy férjes asszony, imádkozik vagy prófétál.Tehát a szövegben eleve szó sincs arról, hogy MINDIG hordania kellene MINDEN nőnek a fején bármit is."

Nem gondolod komolyan hogy szerinted az rendben van hogy amig a nő a templomban imádkozik akkor szépen felöltözik, utána meg nem gond ha az utcán levetkőzik. Nyilván csak úgy van értelme ha nyilvásosság előtt a nő felöltözik.

"Kendőt sem ír egyébként a szöveg, hanem jelet a fején, (ez akár egy kis szallag is lehetne elvileg.). Szóval semmi köze az egésznek a hijabhoz, meg a muszlimok szokásaihoz."

A kendő 2 ezer éve része a keresztény női öltözködésnek. Csak az utóbbi méhány évtizedben került ki. A magyar női népviseletben is ott a kendő. Megnéztem régi magyar népviseleteket és ezek közül sok megegyezik az iszlám szerinti női viselettel.

"Max. azon lehet tanakodni, hogy Pál miért akarta, hogy a korinthusi gyülekezetben imádkozás közben a férjes asszonyok tegyenek valamit a fejükre. Az külön érdekes, hogy "prófétálás" közben is, hiszen az iszlámban egy nő ilyet nem csinál."

A prófétálás vallási témájú tanítást jelent, amit természetesen muszlim nők is tehetnek.

2023. jan. 14. 21:36
 22/34 anonim ***** válasza:
21 tényleg amikor népviseletes főleg idős néniket látok pl tv-be mindig kendő van rajtuk a fejükön,
2023. jan. 15. 10:05
 23/34 anonim ***** válasza:

"Nem gondolod komolyan hogy szerinted az rendben van hogy amig a nő a templomban imádkozik akkor szépen felöltözik, utána meg nem gond ha az utcán levetkőzik. Nyilván csak úgy van értelme ha nyilvásosság előtt a nő felöltözik."

Nem gondolod komolyan, hogy szerinted az a nő aki nem hord kendőt a fején az levetkőzik! Inkább gondolkoznál el azon, amit írsz!

2023. jan. 15. 18:19
 24/34 anonim ***** válasza:

"Nem gondolod komolyan, hogy szerinted az a nő aki nem hord kendőt a fején az levetkőzik! Inkább gondolkoznál el azon, amit írsz!"

Eléggé valószínű. Meg egyébként is itt most azt állítod csak akkor kell egy keresztény nőnek eltakarnia magát mikor a templomban imádkozik, amúgy mg nem. Ez totál nevtséges elképzelés.

2023. jan. 15. 19:10
 25/34 anonim ***** válasza:

"Eléggé valószínű."

Ezzel mindent elmondasz arról, hogy mennyire vehető komolyan, amiket írsz. Ehhez nem is kell hozzáfűzni semmit.

2023. jan. 15. 22:49
 26/34 anonim ***** válasza:
Szerinted melyik nő hajlandó bikinit felvenni? Az amelyik kendőt hord vagy az amelyik nem?
2023. jan. 15. 23:10
 27/34 anonim ***** válasza:

"Szerinted melyik nő hajlandó bikinit felvenni? Az amelyik kendőt hord vagy az amelyik nem?"

Nem mindenki vesz fel bikinit, aki nem hord fejkendőt. Itt kezdődik a dolog. Továbbá fordítva nézve, vajon hány nő nem hord burkinit, aki a mecsetben kendőt visel, mert kötelező neki? Hidd el, hogy van nem egy! Gondolj pl. a török mecsetekre és ahhoz képest a török tengerpartra.

Egyébként a bikini jelenleg egy kulturálisan teljesen elfogadott vízparti viselet, amin az égvilágon senki nem botránkozik meg. Eleve sértő a nőkre nézve amit írsz és téged minősít, mert úgy csinálsz, mintha az, aki bikinit vesz fel nyáron a víz mellett, egy erkölcstelen, elítélendő személy lenne. Felmerül bennem a kérdés, hogy milyen beszűkült világkép az ilyen?

Az "illő viselet" helytől és kultúrától függ. Eldugott helyeken még a mai napig mászkálnak félmeztelen bennszülött nők és senki nem botránkozik meg rajta. Ilyen alapon ők "erkölcstelen vademberek"...

2023. jan. 17. 00:02
 28/34 anonim ***** válasza:

"Nem mindenki vesz fel bikinit, aki nem hord fejkendőt. Itt kezdődik a dolog."

Nem azt mondtam hogy mindenki aki nem hord fejkendőt, biztosan bikinit vesz fel, de nagy többségük igen.

"Továbbá fordítva nézve, vajon hány nő nem hord burkinit, aki a mecsetben kendőt visel, mert kötelező neki? Hidd el, hogy van nem egy! Gondolj pl. a török mecsetekre és ahhoz képest a török tengerpartra."

Azok a törökök nők akik mecsetbe járnak, nem vesznek fel bikinit. Vagy nem mennek a tengerpartra vagy burkiniban mennek.

"Egyébként a bikini jelenleg egy kulturálisan teljesen elfogadott vízparti viselet, amin az égvilágon senki nem botránkozik meg. Eleve sértő a nőkre nézve amit írsz és téged minősít, mert úgy csinálsz, mintha az, aki bikinit vesz fel nyáron a víz mellett, egy erkölcstelen, elítélendő személy lenne. Felmerül bennem a kérdés, hogy milyen beszűkült világkép az ilyen?"

A Biblia szerint erkölcstelen, elítélendő ha egy nő bikinit vesz fel. A gond pont az amit írsz. Keresztény nők körében teljesen elfogadott vízparti viselet, pedig ellentétes a Biblia tanításával. Egyébként csak néhány évtizede elfogadott viselet. Ha te ateista vagy akkor mondhatod hogy beszűkült a világképe annak aki szerint helytelen viselet de keresztényként például nem. Egyébként nem tudom miért gondolod hogy a nők levetkőztetése helyes és támogatandó világkép.

"Az "illő viselet" helytől és kultúrától függ. Eldugott helyeken még a mai napig mászkálnak félmeztelen bennszülött nők és senki nem botránkozik meg rajta. Ilyen alapon ők "erkölcstelen vademberek"... "

Nem tudom feltünt-e hogy most a keresztény nőkről beszélünk.

2023. jan. 17. 00:27
 29/34 anonim ***** válasza:

"Keresztény nők körében teljesen elfogadott vízparti viselet, pedig ellentétes a Biblia tanításával."

Nem értem, hogy honnan veszed, hogy jobban tudod értelmezni a Bibliát, mint maguk a keresztények.

"Nem tudom feltünt-e hogy most a keresztény nőkről beszélünk."

A témához kapcsolódik. Már csak azért is, mert az egész nem olyan egyszerű, hogy "oda van írva, hogy...". A szöveg térbe, időbe és egy tágabb gondolatkörbe illeszkedik bele. Maga Pál, aki leírta ezeket a szavakat, írt még más leveleket is, amit szintén figyelembe kell venni, hogy értehető legyen mit akart mondani.

De mint írtam és bárki számára olvasható, eleve szó sincs a szövegben a kendő állandó viseléséről, hanem imádkozásról van szó. Ezért van az, hogy mint említették, még az ortodox nők is leginkább csak templomban hordanak kendőt. (De én most hozzáfűzném, hogy még náluk is vannak egyházak, ahol még a templomban sem kötelező és nem is szoktak.)

2023. jan. 20. 03:04
 30/34 anonim ***** válasza:

"Nem értem, hogy honnan veszed, hogy jobban tudod értelmezni a Bibliát, mint maguk a keresztények."

Onnan hogy oda van írva a Bibliába és azt is tudom hogy a keresztények saját kedvük szerint válogatnak a Biblia parancsai között.

"De mint írtam és bárki számára olvasható, eleve szó sincs a szövegben a kendő állandó viseléséről, hanem imádkozásról van szó. Ezért van az, hogy mint említették, még az ortodox nők is leginkább csak templomban hordanak kendőt. (De én most hozzáfűzném, hogy még náluk is vannak egyházak, ahol még a templomban sem kötelező és nem is szoktak.)"

Tehát azt mondod a keresztény nők imádkozáskor öltözzenek fel, de máshol levetkőzhetnek? Ez szerinted így korrekt? Szerinted Isten ilyet parancsolna?

2023. jan. 20. 09:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!