Miért nincsen minden nagy ószövetségi/zsidó ünnepnek keresztény utóda? Például nagyobb őszi, keresztény ünnep miért nincs?
Többnek van, de nem minden nagyobbnak. Például a pészah keresztény "unokája" a húsvét, a sávuóté a pünkösd, illetve egy ősi zsidó-keresztény hagyomány alapján akár a karácsony és a hanuka között is lehetne párhuzamot vonni, bár ott kevésbé.
De például a fontos zsidó ünnepnek, a szukkotnak, hogyhogy nincs keresztény "örököse"? Az volt a harmadik legnagyobb ünnep, amit Isten elrendelt Izráélnek. Ez is egy zarándokünnep volt. Vagy mondjuk a jom kippurnak hogyhogy nincs, ami az engesztelés napja volt a zsidó vallásban?
Miért pont ezeknek az ünnepeknek lett szintén fontos keresztény folytatása? A többi fontosabbnak miért nem? Vagy lett, csak nem tartják?
#3.
Én azt nem értem, hogy Jézus miért nem adott neki újszövetségi jelentést. A húsvétot és a pünkösdöt sem csak úgy találomra helyeztük a zsidó naptár XY időszakára, hanem Jézus nagyon is tudatosan fontos ószövetségi ünnepeknek adott újszövetségben is fontos eseményeket. Sokszor az ószövetségi esemény előképe az újszövetséginek.
Húsvét/pészah: kivonulás Egyiptomból Mózes vezetésével-kivonulás a bűn szolgaságából Jézus, a Messiás vezetésével.
Pünkösd/sávuót: Isten átadja a tízparancsolatot és a Tóra bölcsességét Mózesnek, illetve megerősíti a szövetségét Izráéllel a lángoló Sínai-hegyen-Isten elküldi a Szentlelket izzó lángnyelvek formájában, és igazából ezáltal teljesedik be teljesen az új szövetség.
Természetesen nem csak tartalmi egyezés, hanem dátumbeli egyezés is volt ekkor, hiszen ezek a jeles események ezen zsidó ünnepek alatt történtek.
#3.
A ros hasanát én átvettem volna egy az egyben, akár ugyanezen a néven, mivel ez az ember teremtésének is az ünnepe. Ez vonatkozik az Ószövetség és az Újszövetség emberére is. Pont ugyanannyira keresztény, vagy muszlim ünnep, mint zsidó ünnep. Mindenki ünnepelheti, akinek van hite abban, hogy ez a világ nem csupán egy véletlen műve, hanem igenis tudatosan lett teremtve, mértéktelen szeretetből és békességből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!