Vannak olyan ateisták/szkeptikusok, akikkel lehet beszélgetni?
Egy 21 éves keresztény (katolikus) srác vagyok, és nagyon érdekel, hogy egy ateista miért tagadja Isten létezését, illetve mi az, ami nem tetszik az egyházban, vallásban. Nem vitatkozni vagy téríteni szeretnék, egyszerűen csak beszélgetni arról, hogy mi az álláspontja, mi nem tetszik mondjuk a katolikusokban, mert szerintem is vannak problémák, amiken dolgozni kellene, de szeretném a külső szemléletet is érteni.
Ha nem vagy keresztény, van egy jó erős véleményed akár a vallásról, akár a hitről, és megosztod velem, azt nagyon megköszönöm.
Aki ír hozzászólást a kérdés alá, annak írnék privátban, és megadom a fb-omat, Instámat, emailemet, amelyik a legjobb, hogy tudjunk beszélgetni.
"egyből egy mennyországot teremtett volna"
A Biblia szerint azt teremtette elsőnek.
Amikor az befuccsolt, akkor teremtette a Földet és az embereket.
Ez le van írva a Bibliában, csak a kérdezővel még nem tartunk itt. Egyelőre az előző kérdés fontosabb, hogy egyáltalán létezhet-e: figyelembe véve azt, hogy a világunk létezik, és ilyen.
"egy ateista általában meg van győződve arról hogy nincs isten"
Mondjuk inkább úgy, hogy legvalószínűbbnek tartja.
Ahhoz, hogy meggyőződés is legyen, végig kéne menni az egész világon, és a túlvilágokon is, ha azok léteznek, és mindenütt végignézni. Ha sehol sincs, akkor... akkor még mindig nem biztos, hogy egyáltalán nincs isten, de akkor már meg lehet kérdezni, hogy hol bujkál?
""egyből egy mennyországot teremtett volna"
A Biblia szerint azt teremtette elsőnek.
Amikor az befuccsolt, akkor teremtette a Földet és az embereket."
Ezzel nem értek egyet. A mennyországban elvileg nincs bűn. Az Ádám, Évás paradicsomban azonban volt, történet szerint el is követék. Tehát már itt is különbözik.
Ezenfelül egy tökéletes, szerető, végtelen tudással és hatalommal rendelkező istennek nem kéne, hogy gondot jelentsen egy olyan hely megteremtése ami nem "fuccsol" be.
Megint csak előreszaladtunk.
Az teljesen nyilvánvaló, hogy a végtelen keresztény isten nem létezik, mert nem létezhet.
Viszont akkor ki lehet ott helyette? Tehát nem ki "van" - hanem ki LEHET ott?
Melyik az a tulajdonsága, amelyik nem végtelen - vagy pedig teljesen más, mint ahogy ismerjük?
A Bibliából ezt elég jól ki lehet következtetni, ha valakit érdekel.
"A Bibliából ezt elég jól ki lehet következtetni, ha valakit érdekel."
Feltehetően te már megtetted, akkor már le is írhatnád.
Leírtam már sokszor, de elsőre az érdekelne, hogy a kérdező mit gondol az eddigiekről?
Egyáltalán szeretném tudni, hogy miért írta ki ezt a kérdést, mi volt vele a célja?
Hát, úgy nézem, hogy a kérdező nem egészen ezt várta itt.
Ami szomorú... úgy nézett ki, végre egy értelmes ember, akivel beszélgetni lehet.
Hát sajnos nem. Ő valószínűleg egy "ifjú titán" - vagyis egy olyan fiatal, aki elvégezte a vasárnapi iskolát, buzog a hittől, és úgy érezte, az lenne a legjobb, ha menne a világba, téríteni.
Csak hát kiderült, hogy a legalapvetőbb kérdések valahogy nem kerültek szóba a hittanon, és így mindjárt nem annyira vidám ez az egész.
A legszomorúbb pedig az, hogy ilyenkor legalább nem ártana lezárni valahogy az egészet, például: "fiúk, nem egészen erre gondoltam, nem szeretnék a hitnek ennyire az alapjairól beszélni, inkább olyanok írjanak, akik azt hiszik, amit én is, csak nem teljesen biztosak benne, stb. stb."
Ja, és mivel írni nem tudnak... most jönnek a lepontozók.
Annyira tipikus reakció... ilyenkor szégyellem, hogy elvileg egy fajba tartozunk.
Egy átlagos majom eltakarná a szemét, ha látná őket, és szó nélkül elsomfordálna.
Viszont úgy néz ki, hogy a lepontozás most csak egy embertől jött, két névről... és ami a legvalószínűbb: ez bizony a kérdező. Kb. minden jel erre mutat.
Isten most elfordítja a szemét. Nem ezt akarta.
Én szégyellem magam, helyette is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!