Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A 4 evangélista közül beletart...

A 4 evangélista közül beletartozott bármelyikük is a 12 apostol közé?

Figyelt kérdés
Már kissé belezavarodtam, hogy felmerülnek hasonló nevek, de nem pontosan értem, hogy mondjuk Máté evangélista megegyezik e az apostollal. Valaki tudna nekem erre válaszolni? :)

2022. nov. 19. 12:48
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
81%
Márk és Lukács még a konzervatívabb Biblia tudósuk szerint sem voltak apostolok. Máté és János vita tárgya.
2022. nov. 19. 19:55
 12/39 Demion ***** válasza:
17%

"Javaslom, hogy egyszer olvasd el a szinoptikus evangéliumokat is, láthatóan sose olvastad egyiket sem."

Egy párszor már olvastam őket, köszi :)

De, ha ennyire tudod, segíts légyszi, hol mondja ezeket Jézus a szinoptikusokban:

- "én és az Atya egyek vagyunk"

- "Mielőtt Ábrahám lett, én vagyok."

- "Én vagyok a kapu. Aki rajtam keresztül megy be, üdvözül"

2022. nov. 19. 20:19
 13/39 anonim ***** válasza:
57%

De miért kéne pont ezeket mondania szó szerint? Helyette ezeket mondta:

"Atyám mindent átadott nekem, és senki sem ismeri a Fiút, csak az Atya, s az Atyát sem ismeri senki, csak a Fiú, és az, akinek a Fiú kinyilatkoztatja."

"Az Emberfia ezért Ura a szombatnak is."

"De ő hallgatott és nem felelt semmit. A főpap újra kérdezte, és ezt mondta: „Te vagy a Messiás, az áldott (Isten) Fia?” Jézus így válaszolt: „Én vagyok. És látni fogjátok, hogy az Emberfia ott ül a hatalom jobbján, és eljön az ég felhőin.”"

"„Térj vissza otthonodba és beszéld el, milyen nagy jót tett veled az Isten!” Erre az bejárta az egész várost, és elhíresztelte, milyen nagy jót tett vele Jézus."

A szinoptikus evangéliumokban bemutatott Jézus semmiben se különbözik János evangéliumában szereplő Jézustól.

Amúgy kicsit unalmasak ezek a "hol mondja" szó szerint kérdések. Múltkor egy féleszű azt kérdezte, hogy Jézus hol mondja szó szerint "én Isten vagyok", idézzük neki. Hát ennek a 3 szónak ilyen összetételét sehol, de számos más helyen kifejezi másként, hogy Isten. Legfeljebb az nem fogadja el, aki nem akarja.

2022. nov. 19. 20:30
 14/39 Demion ***** válasza:
17%

"De miért kéne pont ezeket mondania szó szerint?"

Mert János azt állítja, hogy Jézus ezeket mondta. Amiket bemásoltál nem csak szó szerint, de még tartalmukban megközelítőleg sem hasonlítanak a fenti 3 idézetre. Hol van itt az, hogy Jézus AZONOS az Atyával? Hol van az, hogy Jézus ősibb minden másnál? Hol van itt az, hogy csakis Jézuson keresztül lehet üdvözölni? (Ezt amúgy ma már a legtöbb keresztény egyház nem is így tanítja.)

Ha Jézus mondta ezeket, akkor hová tűntek ezek a mondatok a szájhagyományból?

A kérdés továbbra is nyitott: elhangzott-e a történelmi Jézus szájából a mondat, "én és az Atya egyek vagyunk"?

János szerint igen, a többiek szerint nem. Kinek higyjünk?

2022. nov. 19. 21:02
 15/39 anonim ***** válasza:
34%

"Mert János azt állítja, hogy Jézus ezeket mondta."

Jézus kb 3 éven keresztül tanított. Te tényleg annyira naív vagy, hogy gondolod, minden egyes szava le lett írva a szinoptikusokba? S ezáltal, amit János írt le, azt már nem mondhatta, mivel a másik 3 evangéliumban szerepel minden egyes kiejtett mondata...

"János szerint igen, a többiek szerint nem. Kinek higyjünk?"

Akkor játsszuk a játékodat... Hol állítja Jézus szó szerint, hogy Ő nem egy az Atyával a szinoptikusokban? Hol állítja Jézus ezekben, hogy ő nem volt előbb Ábrahámnál? Idézd szintén ezekből, hogy nem Jézus által lehet üdvözülni.

Egyébként Jézust azért akarták megölni a zsidók, mert Isten Fiának mondta magát, amit idéztem is. Ez a legsúlyosabb káromkodás, hiszen egyenlővé tette magát az Atyával ez által. Nem véletlenül idéztem ezt a hármat a sok közül. A szombat Ura, aki a szombatot adta, a szombat Ura csak Isten lehet.

De ugye ezek megértéséhez értelem is kell, ami az itt hozzászólók jelentős részéből hiányzik.

2022. nov. 19. 21:12
 16/39 anonim ***** válasza:
33%

"János apostol Kr.u. 11 körül született, az evangéliuma 70-100 között keletkezett, bárhogy számolom, ekkor az apostol 59-89 éves volt. Kicsit gyakorold még a matekot."

A keresztény hagyomány szerint keletkezett 70-100 között. Valójában az első század végén második század elején keletkezett. Mondjuk hogy 100 körül. Ha 11 körül született János akkor 90 éves korában írta ami kizárt. Szóval nem János apostol íra egyéretlműen.

2022. nov. 19. 21:19
 17/39 anonim ***** válasza:
35%

"Valójában az első század végén második század elején keletkezett. Mondjuk hogy 100 körül."

Ezt mi bizonyítja azon kívül, hogy a wikipédia 3 adata közül ezt vetted ki, mert számodra ez a legkedvezőbb? Függetlenül attól, hogy mennyi az igazságtartalma.

Miért kizárt, hogy egy 90 éves ember írjon, vagy diktáljon? Nekem is volt ilyen rokonom, nem csak jól emlékezett régi dolgokra, de írni is jól tudott.

2022. nov. 19. 21:46
 18/39 anonim ***** válasza:
0%

"Ezt mi bizonyítja azon kívül, hogy a wikipédia 3 adata közül ezt vetted ki, mert számodra ez a legkedvezőbb? Függetlenül attól, hogy mennyi az igazságtartalma."

Azért ezt vettem ki mert ez a tudományos álláspont. Ha nem haragszol én inkább ezt veszem hitelesnek mint a keresztény hagyományt :)

"Miért kizárt, hogy egy 90 éves ember írjon, vagy diktáljon? Nekem is volt ilyen rokonom, nem csak jól emlékezett régi dolgokra, de írni is jól tudott."

Abban az időben olyan 30 év volt az átlag élettartam szóval már az is mese kategória hogy 100 évig élt János apostol. Egy 90 éves ember pedig fejben nem egészséges. Nem tud visszaemlékezi pontosan hogy mi történt 70 éve. Egyébként is miért várt volna 90 éves koráig hogy leírja? :) Szóval totál egyéretlmű hogy nem János apostol írta.

2022. nov. 19. 22:47
 19/39 anonim ***** válasza:
60%

Régen is eléltek emberek száz éveket, de 80-at simán. A 30 éves átlagéletkor egy bullshit, mert beleszámolják a csecsemő meg gyerekhalandóságot. De aki megérte a felnőttkort, azok ugyanúgy egész jó eséllyel eléltek 60-70 évig, de a 80 se volt ritka.

És továbbra is, az, hogy mondjuk a szöveg az első századra nyerte el végső formáját, az nem azt jelenti, hogy akkor ült le valaki lekörmölni az elejétől, hanem hogy a már létez}ő szövegeket akkor szerkesztették egybe, éa nem valami gyüttment, hanem vagy az idős apostol, vagy annak egy fiatalabb tanítványa, aki közvetlenül ismerte és élőszóban is hallotta, tehát még ha bele is toldott, akkor is olyat, ami szintén az apostol tanítása volt, csak legfeljebb nem írta le, hanem élőszóban mondta el.

2022. nov. 20. 03:35
 20/39 anonim ***** válasza:
5%

"tehát még ha bele is toldott, akkor is olyat, ami szintén az apostol tanítása volt, csak legfeljebb nem írta le, hanem élőszóban mondta el."

Az ugye tiszta akkor hogy ti keresztények nem tudjátok ki írta a szent könyveteket, mikor és hogyan adták tovább?

2022. nov. 20. 08:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!