A Négy evangélista nem is volt apostol?
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy a 4 evangéliumot(Máté,Márk,Lukács,János) ŐK 4-en APOSTOLOK IS VOLTAK EGYBEN?
Vagy csak szimplán leirták sok-sok idővel később SZÁJRÓL SZÁJRA TERJEDŐLEG?
NEM ÉRTEM!...
Teljesen megkavartam saját magamat is ezzel a kérdéssel mert én abban a tudatban voltam hogy akik APOSTOLOK VOLTAK (12) azok közül 4-en Máté,Márk,Lukács,János LEIRTÁK VISSZAEMLÉKEZÉSÜKET?
Választ köszönöm!
Lukács és Márk csak Jézus kereszthalála és feltámadása után csatakozott a keresztényekhez. Közvetlenül nem ismerték Jézust.
Ettől függetlenül egyértelműen apostolnak tekintik az eredeti tizenkettőn kívül Mátyást(akit Júdás helyére választott a többi), Pált és Barnabást is akik Jézussal nem találkoztak életében.
Az apostol küldöttet jelent. Ez alapján jogos a felfogás, hogy akit az Apostolok cselekedetei ilyen szerepben részletesebben leírnak nevezhető annak.
Kedves Kérdező!
Ha a 12 apostolra gondolsz, akkor csak Máté és János voltak apostolok.
De az a "szájról szájra" már azért is megtévesztő, mert azért Márk első kézből Pétertől hallotta, aki szemtanú volt és Lukács is igencsak utánajárt dolgoknak.
Hadd idézzek Lukácstól mindjárt az evangéliuma elejéről:
"Sokan próbáltak már beszámolni azokról a dolgokról, amelyek közöttünk történtek, s amelyek által Isten terve megvalósult. Ugyanazokat írták le, amelyekről mi is hallottunk azoktól, akik kezdettől fogva a saját szemükkel látták mindezt, és akik hirdették Isten üzenetét. Jómagam kezdettől fogva mindennek gondosan utána jártam, s úgy gondoltam, hogy szép rendben én is írásba foglalom mindezeket egy könyvben a számodra, tisztelt Teofilus."
Bár ha olvasod a Bibliát, ezt azért tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!