Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vallásosak az emberek?

Miért vallásosak az emberek?

Figyelt kérdés

Akárhogy próbálom felfogni, egyszerűen nem tudom azt, hogy az emberek miért vallásosak. Mi értelme van?

Főleg a keresztényeket nem értem meg, mert nekik van a legnagyobb táboruk.

Valahogy úgy tudom elképzeli az egész szituációt, hogy egy keresztény családban születik egy gyerek, aki a primitív környezete miatt egész életében nem jut hozzá az önálló gondolatok kialakításának képességéhez, ezért rá is ráragad a kereszténység.

Talán az ilyen módon neveltetett gyerekekből lesznek a fidesz szavazók, a vallásos emberek, a konzervatív emberek, a horoszkóp hívők és azok akiknek semmi saját gondolatuk nincs.

Vagy az is lehet, hogy ez csak simán genetika.

Nagyon érdekel, hogy ezeknek az embereknek hogyan áll össze az agyuk, szívesen beszélgetnék egy ilyennel.

2022. okt. 9. 01:23
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
0%

Én meg azt vagyok képtelen felfogni hogy az emberek hogyan süllyedhettek arra a szintre, hogy elhigyjék a majmoktól vagyunk. Akkor most hogy állunk?

Az meg hogy a politikát belekevered az még külön vicces is. Én pl. nemvagyok fidesz szavazó se semmilyen. Akkor gondolod az összes vallásos ember fideszes, aki meg “felvilágosult” az meg ellenzéki és nekik van igazuk mindenben? Nem ilyen egyszerű a dolog. Én vallásosnak se mondom magam, nem járok templomba és nem szimpatizálok egyik egyházzal sem, de Isten létezésében soha többé nem kételkedek. Tudod a bibliai írások egyszerű embereknek készültek, azért tűnhet sokaknak lejártnak a korunkhoz képest. Pedig még csak most aktuális igazán.

2022. okt. 9. 11:37
 12/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem a majmoktól vagyunk, hanem a homo sapiensnek és az emberszabású(!) főemlősöknek egyszer egy közös őse volt.

Nem hiszem el, hogy erről még sohasem hallottál.

2022. okt. 9. 11:56
 13/32 anonim ***** válasza:
100%

Feltehetően már pár százszor leírták neki hogy ez nem igaz.

De ha nem játszaná el hogy még ennyit sem tud az evolúcióról akkor nem tudná provokálni az embereket.

2022. okt. 9. 13:06
 14/32 A kérdező kommentje:

Nem vagyok ateista, sose voltam az.

És abban nem értek egyet, hogy kizárod a nevelési környezet szerepét. Szerintem ugyanúgy megvan az esélye annak, hogy a vallás azért alakul ki az emberekben, mert primitív neveltetésből fakadóan az intelligenciája alacsonyabb. Nem azt mondom, hogy biztos. Ezt egy szóval se állítom. Csak egy esélyt adok neki.

2022. okt. 9. 13:37
 15/32 A kérdező kommentje:

Egy elképzelést vázoltam le a jelenlegi tudásom és tapasztalataim alapján. Ez egy darab elképzelés a több száz közül, amiről beszélni szoktam az embereknek, és elég nagy esély adok ennek az elképzelésnek.

Továbbra is szívesen beszélnék egy kereszténnyel, és abszolút meggyőzhető vagyok. Ha kell, akkor akár ma felcsapok kereszténynek, csak győzzön meg valaki.

A vallást nem a fidesszel kötöttem össze, olvasd újra, amit írtam.

2022. okt. 9. 13:45
 16/32 A kérdező kommentje:

Albert Einstein is hitt istenben. És ez is egy olyan dolog, ami miatt még kíváncsibb vagyok, hogy az emberek miért keresztények. Einstein egyértelműen nem a primitív gondolkodók közé tartozott, ezért rá nem igaz az, amit leírtam. továbbra is kíváncsi vagyok, hogy miért vallásosak az emberek.

2022. okt. 9. 13:49
 17/32 A kérdező kommentje:

Azért emeltem ki a kereszténységet, mert nekik van a legnagyobb táboruk. Nyilván több vallás van, azt hittem ezen már nem kell vitázni.

Nem hasonlítom a vallásos embereket a fideszhez. Egy lehetséges gondolatmenetet vázolok fel, ami annyiról szól, hogy ha valaki primitív környezetben nő fel, akkor nehezebben alakít ki önálló gondolatokat és ezáltal könnyebben veszi fel ezeket a dolgokat.

2022. okt. 9. 13:59
 18/32 A kérdező kommentje:

,,Akkor gondolod az összes vallásos ember fideszes, aki meg “felvilágosult” az meg ellenzéki és nekik van igazuk mindenben?""

Nem, ezt most éppen te próbálod a számba adni. Nem állítottam ilyet és hasonlót sem.

2022. okt. 9. 14:01
 19/32 anonim ***** válasza:
100%

Einstein nem hitt Istenben, legalábbis nem úgy ahogy gondolod:

„Az én vallásom a korlátlan, magasabb rendű szellemiség alázatos csodálatából áll, amelyből gyarló és esendő értelmünk csak egy csekély részletet képes megismerni. A felfoghatatlan világegyetemből felénk táruló csodálatos értelmi erőnek a létébe vetett mély, ösztönös hit az, ami az én Isten-képemet megformázza.”

2022. okt. 9. 14:08
 20/32 Isti22 ***** válasza:
100%

ma 13:37

Hát ha nem vagy ateista, akkor vallásos vagy, akkor mire fel a kérdés? :D Nézd meg a magad példáján, miért vagy vallásos.

A válaszod többi részét nem értem, épp azt írtam, hogy a vallásosok nagy része a nevelési környezet miatt lesz azzá.

2022. okt. 9. 14:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!