Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vallásosak az emberek?

Miért vallásosak az emberek?

Figyelt kérdés

Akárhogy próbálom felfogni, egyszerűen nem tudom azt, hogy az emberek miért vallásosak. Mi értelme van?

Főleg a keresztényeket nem értem meg, mert nekik van a legnagyobb táboruk.

Valahogy úgy tudom elképzeli az egész szituációt, hogy egy keresztény családban születik egy gyerek, aki a primitív környezete miatt egész életében nem jut hozzá az önálló gondolatok kialakításának képességéhez, ezért rá is ráragad a kereszténység.

Talán az ilyen módon neveltetett gyerekekből lesznek a fidesz szavazók, a vallásos emberek, a konzervatív emberek, a horoszkóp hívők és azok akiknek semmi saját gondolatuk nincs.

Vagy az is lehet, hogy ez csak simán genetika.

Nagyon érdekel, hogy ezeknek az embereknek hogyan áll össze az agyuk, szívesen beszélgetnék egy ilyennel.

2022. okt. 9. 01:23
1 2 3 4
 1/32 A kérdező kommentje:

Vannak olyan emberek akik azért vallásosak, mert félnek a pokoltol. Ezt se értem.

Mi van akkor, ha pont akkor kerülsz a pokolba ha vallásos vagy?

Meg még ezer más módon lehetne ezt az állítást kiforgatni. Még mindig nem értem a vallásos embereket.

2022. okt. 9. 01:26
 2/32 anonim ***** válasza:
59%

Senki sem tudja egyelőre biztosan hogy keletkezett a világ, mi értelme van a létezésünknek és rettegünk a halál gondolatától. A vallások biztosítanak az emberek nagy részének olyan értelmezési keretet ami egy gondolati "safe space" és nem kell agyalniuk azon amit lehetetlen megmagyarázni.

Viszont mindenkinek muszáj lenne hinni valamilyen személyes(vagy kollektív) célban ami saját magát és/vagy a jövőt építi.

2022. okt. 9. 04:38
 3/32 anonim ***** válasza:
85%
Nem érzed, hogy mennyire arrogáns és lekezelő, ahogy a kérdés alatti leírásodban jellemeztél minket?
2022. okt. 9. 04:45
 4/32 Isti22 ***** válasza:
35%

Kedves kérdező, abban igazad van, hogy a többségnek a vallás kulturális hozadék, abba szocializálódik bele, kevesen veszik a fáradtságot, hogy elmélyüljenek és meggyőződéssel vállalják a vallásukat. Olyan ez, mint a nyelvtanulás, te is magyarul beszélsz, esetleg megtanulsz másik nyelven és elköltözöl.

Tehát nem genetika, se nem intelligencia kérdése, hanem szocializációé vagy épp ellenkezőleg, autentikus kutatás-tapasztalás eredménye.

A vallásnak általában az az értelme, hogy a világot egy magasabbrendű szempontból nézi, értékeli, éli meg. Sajnos sok ateista ezt nem érti, talán mert a primitív környezetük miatt egész életükben nem jutnak hozzá az önálló gondolatok kialakításának képességéhez, ezért rájuk is ragad az ateizmus, és semmi saját gondolatuk nincs. Vagy az is lehet, hogy ez csak simán genetika.

2022. okt. 9. 06:36
 5/32 anonim ***** válasza:
81%
Azért elég ironikus, "szívesen beszélgetnél egy ilyennel", de előtte elhordod primitívnek és látatlanban elhordod mindennek. Az meg hogy megint a vallás témába hogyan kerül fidesz meg már ne is beszéljünk. Az ilyen kérdéseknél az a gond, hogy szívesen válaszolnék, de az visít róla hogy egy alja troll vagy az ilyenek miatt, mégha véletlenül nem is lennél az. Az ilyeneknek, akik primitíveznek és hasonlók az lenne a legjobb, ha leülnének egy teológussal megbeszélni az elméleteiket. Biztos vagyok benne hogy a harmadik felvetés után nem lenne képük egy rossz szót szólni a vallásról se a jelenlétében, sem aztán a hátralévő életükben, mert megéreznék hogy senkik ehhez.
2022. okt. 9. 07:12
 6/32 anonim ***** válasza:
81%

És mi a helyzet nagy tudósokkal, egyetemi tanárokkal, Nobel-díjasokkal, akik hisznek?

Ők sem jutnak hozzá önálló gondolatokhoz? Ők is primitívek?

És azok, akik vallástalan közegben nőttek fel, esetleg magasan kvalifikáltak, és később megtérnek?

Őket is a környezetük predesztinálta erre? Nekik sincs önálló gondolatok? Épp ellenkezőleg, sokan hosszú folyamat után önálló meggyőződésből jutnak hitre.

2022. okt. 9. 07:24
 7/32 anonim ***** válasza:
100%

"És mi a helyzet nagy tudósokkal, egyetemi tanárokkal, Nobel-díjasokkal, akik hisznek?"

Nem értek egyet a kérdezővel, de az ő hittük nem biztos hogy egyezik az átlag hívő hitével.

2022. okt. 9. 08:01
 8/32 anonim ***** válasza:
87%

Kérdező ez a kérdés már vagy 200 ki lett írva ilyen vagy olyan formábban.

A vallásnak rengeteg oka lehet amit itt maximum nagyon nagy vonalakban lehet érinteni és nagyon eltérő lehet az emberek között.

Ha ennyire érdekel akkor pszichológiai oldalról próbáld meg talán vizsgálni az egészet.

2022. okt. 9. 08:03
 9/32 anonim ***** válasza:
100%

Ha van kedved, rám írhatsz privátban a konkrét kérdéseiddel, szívesen beszélgetek veled. De feltétel, hogy tényleg megérteni próbáld a dolgokat, ne lekezelő legyél! Tehát induljunk ki abból, hogy sok nálam meg nálad okosabb ember is vallásos, és hogy nem minden vallásos szerelmes Orbánba (gondolj csak Márki-Zay Péterre)! Engem nem kell ugyanis meggyőzni, mivel már nem vagyok vallásos.

Viszont erősen vallásos családból jöttem. Merem állítani, hogy az átlag hívőnél alaposabban ismerem a Bibliát és az egyházat. Ismerek rengeteg vallásos embert, jó magam is sokáig vallásos voltam. Szóval van rálátásom mindkét oldalra. Bár keresztényellenes most sem vagyok. Úgy viszonyulok hozzá, mint mondjuk a görög vagy óegyiptomi mitológiához.

2022. okt. 9. 10:57
 10/32 anonim ***** válasza:
0%

Annyira bírom ezt az egy bites gondolkodást sok embernél, hogy vallásos emberek = keresztények. Rengeteg más világvallás van, ráadásul a keresztények száma évről évre csökken, míg más világvallások növekednek, én valószínűnek tartom, hogy az iszlám átfogja venni a vezető szerepet, lehet nem a mi életünkben, de valamikor biztos, ha így marad minden.

Nevetséges, hogy a vallásos embereket a fidesz szavazókhoz hasonlítód. Az megint más kérdés, hogy a konzervatívók hogyan jönnek ide? Szerte Európában egy csomó kereszténydemokrata párt van, még az Európai Néppárt is kereszténydemokrata és konzervatívok pártja. Vallásnak semmi köze a fideszhez, ez olyan mintha az Iszlám Államot hasonlítanám a Föld összes muszliméhoz.

2022. okt. 9. 11:23
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!