Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Ateisták és vallásellenesek!...

Ateisták és vallásellenesek! Véleményetek szerint Krisna, Lao-ce és Buddha léteztek?

Figyelt kérdés

Egy amerikai "antitheist" közösség honlapján olvastam, hogy szinte kizárt Krisna történelmisége. Buddháról azt írják, hogy semmi közvetlen bizonyíték, illetve kortárs irat nem ír róla, így max. azért ismerhetjük el a létezését, mert nagy hatást gyakorolt, de egyébként Jézushoz hasonlóan sokszor átírták a történetét, és valószínű, ha létezett is egy teljesen hétköznapi ember volt, akinek elege volt a kasztrendszerből. Lao-ce személyét szintén egyértelműen a mítoszok közé sorolják.

Ugyanakkor nem értem, hogy miért találták volna ki őket.

2022. szept. 11. 10:44
1 2 3 4 5 6
 21/55 anonim ***** válasza:
76%

Ezt találtam: [link]

Itt az a helyzet, mint máshol is: ha van bizonyíték, azt elfogadjuk.

Ha nincs, akkor marad a feltevés és a valószínűség.

Mivel Buddha NEM isten volt, ezért nem kell annyira szigorú feltétel, mintha az lett volna.

2022. szept. 11. 14:48
 22/55 anonim ***** válasza:
67%

Elmesélnéd nekem, hogy itt hol látsz Buddháról szóló bizonyítékokat? Vagy lehet képtelen vagy felfogni, hogy mit jelent a korabeli történelmi forrás megjelölés? Nem tudom, hogy gimnázium 9. osztályba jártál-e esetleg, ott esik róla szó történelem órán.

"Lao-ce és Buddháról úgy tudom, vannak bizonyítékok. Ők emberek voltak, tehát a normál bizonyíték elfogadható a létezésükre."

Mutasd kérlek, hogy milyen bizonyítékokról van tudomásod.

2022. szept. 11. 14:54
 23/55 anonim ***** válasza:
25%

Hát akkor lehetséges, hogy rosszul tudtam, és róluk sincsenek acélos bizonyítékok.

Azért valószínűbb mégis az ő létezésük, mint Jézusé, mert ők nem tettek csodákat, simán csak emberek voltak.

2022. szept. 11. 15:10
 24/55 anonim ***** válasza:
0%

Buddha nem tett csodát? Neked szerintem arról sincs halvány lila gőzöd sem, hogy kikről írsz, csak böfögöd ide a sok hülyeséget :D

Okosabb lettél volna, ha meg se szólalsz, mert egyre inkább bizonyítod, mennyire buta és tudatlan vagy.

Először váltig állítod, hogy vannak bizonyítékok létezésükre, persze egyet se voltál képes mutatni. Most azt állítod, hogy Buddha nem tett csodát. De biztos teljesen hétköznapi dolog, hogy valaki saját testéből fakaszt lángokat és vizet.

2022. szept. 11. 15:21
 25/55 anonim ***** válasza:
4%
Na, ezek legendák!
2022. szept. 11. 15:27
 26/55 A kérdező kommentje:

#25.

Bizonyítsd!

2022. szept. 11. 15:29
 27/55 anonim ***** válasza:
93%
Dehogy legendák, hiszen te írtad, hogy az ő létezésüket források bizonyítják és nem tettek csodákat Jézussal ellentétben. S pont ezért is hitelesek, mert nem tettek csodákat. Vagy nem ilyesmiket írtál? Esetleg több 3,5 pipás ír ehhez a kérdéshez?
2022. szept. 11. 15:31
 28/55 anonim ***** válasza:
69%

Nyilván ezt a témakört nem ismerjük ennyire, inkább csak elképzelésünk van róla.

Épp ezért nem is szoktuk bizonygatni, hogy élt, vagy nem élt. Elfogadjuk, amit a nálunk tájékozottabbak mondanak.

A "csoda" meg relatív. A kínaiak találták fel a puskaport, jó pár ezer éve, szóval a láng az sok minden lehetett.

A vízfakasztás hasonlóan.

Amúgy mire akarsz ezzel kilyukadni?

Jézus körülményeit jobban ismerjük. Ő nincs bizonyítva, semmilyen módon.

Az, hogy Buddhával mi a helyzet, ezen nem változtat.

2022. szept. 11. 15:35
 29/55 anonim ***** válasza:
74%

Jah én semmire se akarok kilyukadni, csak szeretem sorra szétszedni nagyképű és buta emberek állításait unalmamban.

Óhhh jó pár ezer éve találták fel a lőport a kínaiak? Mondjuk nem tudom mi köze van az indiai Buddhához, de újabb hülyeségedre válasz:

"Az alkimisták már az I. századtól használták salétrom és kén keverékét különféle „gyógyszerekben”, és 492-ből származó írás megemlíti a salétrom lángfestő hatását, ezért egyes feltételezések szerint már az V–VI. században ismerhették a kínaiak a feketelőport. Az első írásos feljegyzések azonban az i. sz. 9. század közepéről származnak a feketelőporról."

Tehát legkorábban a Kr.u. 5-6. századtól beszélhetünk lőporról, de ez se pontos, mert ilyen célú felhasználása jóval későbbi, nincs 1000 éve se.

Az állításod szerint történelmileg teljesen jól dokumentált Buddha mikor is élt? Csak nem a középkor idején?

2022. szept. 11. 15:42
 30/55 anonim ***** válasza:
29%

"nagyképű és buta emberek állításait"

Ennek mondjuk egy normális (és nem nagyképű) módja az, ha folyamatos sértegetés helyett szépen elmondod, hogy szerinted hogyan történt, és alátámasztod bizonyítékokkal.

Vagy felétek másképp szokás?

2022. szept. 11. 15:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!