Konkrétan milyen hely a purgatórium valóban van olyan része amelyik hasonlít a földi élethez és ugyanúgy van légköre, továbbá földi kifejezéssel élve közigazgatása?
Látom élvezed a hazudozást, javaslom olvasd el, hogy mit ír erről a Biblia. Hátha jobb belátásra térsz és leszoksz erről az ördögi dologról. Hazudozni nem csak vallási, de általános emberi értelemben is nagyon csúnya dolog.
Még akkor is, ha beragadt caps lock billentyűvel, óbégatva teszed.
"azt ismerem be, hogy te hazudsz és tovább folytatod a hazudozást!"
Beismerni csak saját hibáidat lehet, másét nem. Valószínűleg ezzel kapcsolatban is hatalmas zűr van a fejedben.
Egyébként írva van, hogy Krisztus követőit hazug rágalmakkal is fogjátok illetni, csak teljesednek a Biblia szavai.
Amúgy a Tridenti zsinat hirdette ki dogmaként, nem egy pápa és nem is I. Gergely, mint hazudtad.
De nyugodtan bizonyítsd, hogy igazat szólsz és idézd pontosan, mikor és hol hirdette ki I. Gergely.
1. "Látom élvezed a hazudozást, javaslom olvasd el, hogy mit ír erről a Biblia."
Itt egyedül te hazudsz. De folyamatosan! Hamis tanubizonyságot teszel felebarátod ellen, ami halálos bűn!
Térj meg és ne vétkezz többet!
2. "sak teljesednek a Biblia szavai."
Ez így van - általad éppen ez történik, amikor hazudsz rólam!
De így vigasztal Isten: "Boldogok vagytok ti mind, ha én miattam rágalmaznak és szidalmaznak benneteket és minden gonosz hazugságot mondanak rátok énérettem! Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bőséges lesz a Mennyben, mert így háborgatták és szidalmazták a prófétákat is, akik előttetek jártak!"
Ahogy Kálvin maga is ezt a szövegrészt küldte figyelmeztetésül és megtérésre való felszólításként a francia királynak, aki akkor a hugenottákról terjesztetett hazugságokat és halomra gyilkoltatta őket "szent" Bertalan éjszakáján, úgy figyelmeztetlek az ő nyomdokain járva én is: NE HAZUDJ TOVÁBB!
Da ha nem hallod is meg, én örülök és örvendezem. Mert Tudom, hogy Isten is tudja: te hazudtál, nem pedig én.
"De nyugodtan bizonyítsd, hogy igazat szólsz és idézd pontosan, mikor és hol hirdette ki I. Gergely."
Látom nem tetted. Ezzel is bizonyítva, hogy hazug vagy :(
Pedig eddig az volt a bajod, hogy nem támasztom alá, amit írok, most (újra) megtettem, ezzel még se foglalkoztál, csak a személyeskedés és hazug rágalom árad belőled. Hiába hívtam fel a figyelmed hazugságaidra.
3. "Amúgy a Tridenti zsinat hirdette ki dogmaként"
HAZUDSZ!
A Firenzei zsinat (1439-1445) emelte végérvényesen kánonikus rangra, nem a Tridenti (lám, milyen hazug vagy!), a Tridenti több mint száz évvel később csak megerősítette a protestánsokkal szemben!
Valójában MÁR A FIRENZEI ZSINAT ELŐTT DOGMA VOLT, pont azért vették napirendre, mert ezen a zsinaton a keleti egyházzal akartak egyesülni (de csak a görög pátriárkával sikerült, azzal is csak rövid időre), az ortodoxok viszont mindig is ellenezték a purgatórium légbőlkapott fantazmagóriáját.
A római egyházban a purgatórium ekkor már alapvető dogma volt, nem voltak hajlandók róla lemondani, rávették a keletieket az elfogadására, cserében megengedték nekik a Jézus tanítása szerinti, két szín alatt történő áldoztatást (kenyér és bor) és a kenyér használatát a katolikus ostya helyett.
Így került be a zsinat határozatainak szövegébe, hosszas viták után - és hirdette ki a katedráról a zsinatot elnöklő PÁPA.
4. "nem egy pápa"
HAZUDSZ!
De. Egy pápa!
Annyiban tévedtem (nem hazudtam, rosszul emlékeztem), hogy a pápa neve IV. Jenő volt, aki Laetentur Caeli kezdetű bulláját 1445 július 6-án (más forrás szerint 9-én) hirdette ki a Santa Maria dei Fiori székesegyházban. Ezzel zárult a zsinat.
5. "és nem is I. Gergely, mint hazudtad"
HAZUDSZ!
I. Gergely találta ki és hirdette először a purgatóriumot és RÁ IS HIVATKOZIK a firenzei zsinat szövege!!!
Méghozzá nem is csak szóban, hanem a Párbeszédek című művében írásos formában is az utókorra hagyta!!
Minden állításodban hazudtál!
6. "De nyugodtan bizonyítsd, hogy igazat szólsz és idézd pontosan, mikor és hol hirdette ki I. Gergely."
Akkor idézem PONTOSAN:
"Hinnünk kell, hogy bizonyos kisebb bűnök számára az ítélet előtt van egy tisztító tűz, mert az örök Igazság mondja, hogy ha valaki a Szentlélek ellen káromkodik, az »sem ebben, sem az eljövendő világban« (Mt 12,32) nem nyer bocsánatot. E kijelentésből következik, hogy egyes bűnök ebben a világban, mások az eljövendőben bocsáttatnak meg."
(Forrás: I. (Nagy) Gergely: Párbeszédek, 4, 39.)
7. "bizonyítsd, hogy igazat szólsz"
Te bizonyítsd, ha lehazugozod a másikat, hogy hazudott! Még a polgári bíróságokon is megáll az ÁRTATLANSÁG VÉLELME.
Nem a megvádolt ember kell az ártatlanságát, hanem a vádló a bűnösségét bizonyítsa!
Most, hogy BEBIZONYOSODOTT:
NEM HAZUDTAM, hanem A SZÍNTISZTA IGAZSÁGOT ÍRTAM, te pedig FOLYAMATOSAN HAZUDTÁL és én RENDRE MEGCÁFOLTAM MINDEN HAZUGSÁGODAT,
remélem abbahagyod a hazudozást és magadba szállsz, amiért más szemében ott sem lévő szálkát kerestél, a magadéból pedig GERENDA lógott ki mindvégig közben!
Térj meg!
Búcsúzóul pedig egy kis olvasnivalót is ajánlok szeretettel, hogy kevesebbet hazudj a jövőben:
- Szabó Pál PhD: „Örvendezzenek az Egek…” a ferrarai-fi renzei egyetemes zsinat egyházi uniója (1439) [link]
- a Tridenti zsinat határozatai: [link]
- Az eredeti alapkérdéshez pedig: A purgatórium tanának történelmi és bibliai cáfolata: [link]
Dehogynem, össze vissza hazudsz, mert nem vagy képben alapvető fogalmakkal, személyekkel, sőt még évszázadokkal se (nem csak a pápa nevével kapcsolatban hazudtál, de évszázadban is jó nagy különbség volt).
Abban amúgy igazad van, hogy a purgatórium tanítása sokkal régebbi, tehát nem a dogmává emelésén keletkezett. Már az Ősegyházban is hitték, hogy a lelkek megtisztulhatnak haláluk után, ahogy a Biblia is írja. Ez folyamatosan benne volt az Egyház hitében, amit később azért emeltek dogmává, mert eretnekek megkérdőjelezték.
De a Szentháromság is ilyen, sehol sincs benne a Bibliában, hanem a katolikusok emelték dogmává a 4. században.
Hitehegyott eretnekek művei pedig nem nagyon érdekelnek. :)
18-as, dehogyis, te hazudsz össze-vissza, és amikor sorra lelepleződnek a hazugságaid, akkor sem kérsz elnézést, hanem folytatod tovább!
1. "Abban amúgy igazad van, hogy a purgatórium tanítása sokkal régebbi, tehát nem a dogmává emelésén keletkezett."
Tehát elismered, hogy hazudtál. Végre!
2. "Már az Ősegyházban is hitték, hogy a lelkek megtisztulhatnak haláluk után, ahogy a Biblia is írja."
A Biblia ilyet sehol nem ír! Hazudsz! És kímélj meg a jehovista-pápista stílusban kiforgatott, teljesen másról szóló és teljesen más kontextusban elhangzó igeversek félreidézésétől!
Pontos idézetet kérek: hol van szó egyértelműen a purgatóriumról, expressis verbis!
3. "Ez folyamatosan benne volt az Egyház hitében"
Hazudsz! I. Nagy Gergely ír erről ELŐSZÖR, nyoma nincsen sem a Bibliában, sem az Apostolok cselekedeteiben szűkebben, sem a korai egyházatyák írásaiban, századokon át!
Rómában, pogány hatásra kezdenek megjelenni a fantazmagória csírái, majd Nagy Gergely szedi össze egy bibliailag megalapozatlan, de koherens fantáziává - azzal a nevetséges érveléssel, amit SZÓ SZERINT IDÉZTEM!
Szerinte az, hogy ha Szentlélek ellen káromkodóknak sem ezen, sem a másvilágon nem jár bűnbocsánat, egyben azt is jelenti, hogy másvalakiknek viszont biztosan járnia kell a másvilágon bűnbocsánatnak - tehát van purgatórium! :-)))))))))))))))
A vicc, hogy még a hivatkozási alapja sem bibliai! :-)))))
4. "De a Szentháromság is ilyen, sehol sincs benne a Bibliában, hanem a katolikusok emelték dogmává a 4. században."
Ez azért hülyeség, mert a Szentháromság MINDHÁROM ISTENI SZEMÉLYE benne van a Bibliában - és az a határozott állítás is benne van, hogy CSAK EGY ISTEN VAN!
Nem egy helyen - számtalan helyen benne van!
A Szentháromság fogalmát megalkotni tehát nem lehetett megterhelő szellemi vállalkozás, miután ott írja a Bibliában, hogy van Atya / Úr / Elohim / Adonaj / JHVH / Örökkévaló / Teremtő, azaz maga az ISTEN, ott írja feketén-fehéren, hogy van Jézus Krisztus, aki az Atyától fogant, Isten fia, a zsidók királya, a Messiás. És ott írja feketén fehéren, hogy kiárad a Szentlélek - de azt is, hogy csak egyetlen Isten létezik!
Nem nagy logikai bufenc mindhármat összetenni és megállapítani, hogy akkor az egyetlen Istennek három emanációja, isteni személye van ezek szerint...
A TISZTÍTÓTŰZ VISZONT NINCS A BIBLIÁBAN, még körülírva sincs ilyen hely a halál után (pedig ezzel rengeteget foglalkozik a Biblia és megnevezi a halál utáni helyeket, a Mennyek országát és a poklot egyaránt - semmi értelme, hogy direkt elhallgassa, hogy egy harmadik hely is létezik!).
5. "Hitehegyott eretnekek művei pedig nem nagyon érdekelnek."
Akkor kerüld a katolikus szerzőket és olvasd a Szentírást inkább!
"Minél távolabb Rómától, annál közelebb Istenhez!" (Mondta Luther Márton a bűnbocsájtó cédulák árusítása láttán, jogosan...).
Vannak mai napig arámi nyelven beszélő ősi keresztény közösségek, vannak a vallás szintén ősi formáit örző kopt keresztények - egyik sem hallott a tisztítótűzről!!!
De nem tudnak róla a korai egyházatyák sem és az EGÉSZ KELETI EGYHÁZ, amely eredeti nyelvén, görögül olvasta az Újszövetséget!
Soha fel nem merült bizánci, később ortodox körökben, hogy ilyesmi létezne, sem az egyházszakadás előtt, sem azután - és kifejezetten ellenezték a római találmányt!
De nagyon fontos: a zsidó vallás egyik ága sem hisz ilyesmiben, soha nem is hitt, mert a félreidézett ószövetségi hivatkozási alapok ellenjére ilyesmi NINCS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN!
Nem találta bibliai alapját soha az anglikán egyház, a lutheránusok, kálvinisták sem, pedig a katolikus pápákkalm ellentétben ezek írástudó egyetemi professzorok voltak, nem az ágyasaik közt részegen tivornyázó vagy véres háborúkban portyázó feudális főurak, mint a korabeli pápák!
Ezek komoly tudósok voltak, hébert, görögöt, arámit, latint tudó magasan képzett elmék!
De a protestánsok után a tudományos bibliahermeneutika és bibliafilológia sem találta úgy, hogy a purgatóriumra akár csak hitelt érdemlő utalás is volna a Bibliában.
Jól látható tehát, hogy sem az őskeresztény hagyományban, sem a korai egyházatyák munkáiban, sem a Szentírásban nincsen benne. Római találmány, amely messze-messze keletkezett Jeruzsálemtől és Galileától, óriási időbeli és térbeli távolságra a korai keresztényektől, a pogány Róma talaján kivirágzott, a Bibliát is csak rossz minőségű fordításból ismerő feudális pápai intézmény kreációjaként.
Viszont: kifejezetten hasznos találmány volt, mert lehetővé tette a bűnbocsájtócédulák nagy tételben való terítését, az Isten ingyen kegyelmével való alvilági típusú dealerkedést - és rengeteg lóvé összeharácsolására nyújtott ezáltal kiváló lehetőségeket a pápaság számára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!